Den tyske pianisten Davide Martello (40) har kjørt fra Tyskland til Polen for å spille for flyktningene som krysser grensen.
Den tyske pianisten Davide Martello (40) har kjørt fra Tyskland til Polen for å spille for flyktningene som krysser grensen.

Reiste 500 mil for å spille piano for ukrainske flyktninger

KORCZOWA, POLEN: Etter å ha lest om flyktningstrømmen over til Polen, greide ikke den tyske pianisten Davide Martello å sitte hjemme lenger. Med flygelet på henger og katten i baksetet, kjørte han over 500 mil for å spille musikk for ukrainske flyktninger.

Publisert Sist oppdatert

På parkeringsplassen ved mottakssenteret i Korczowa flyr hendene til den tyske pianisten over flygelet.

– I stedet for å bare se på nyhetene, så måtte jeg gjøre noe, sier Davide Martello (40) til Bistandsaktuelt.

Tonene til John Lennons berømte «Imagine» brer seg om på parkeringsplassen. Forbi suser stadig nye busser med flyktninger som nettopp har krysset grensen.

– Jeg føler jeg hjelper folk å glemme.

Føles godt å bidra

Det er noe absurd med pianospillingen — og det er lett å tro at det bare er en spilleliste som høres over høyttaleranlegget. Men bak en stor politibuss, med flygelet sitt, sitter den tyske pianisten i dyp konsentrasjon.

Tonene er i aller høyeste grad live.

Den 40-år gamle pianisten har reist langt. Torsdag kveld i forrige uke bestemte han seg for å kjøre mot den polske grensen.

– Jeg kom hit i dag i firetiden, sier Martello til Bistandsaktuelt.

Mens han spiller samler det seg stadig nye mennesker rundt flygelet hans. En ukrainsk gutt står som limt inntil flygelet og ser nærmest trollbundet ut.

Martello smiler tilbake. Det føles godt å bidra med noe, forteller han.

Flere klassiske verk klinger ut på parkeringsplassen. Dette ser ut til å ha en beroligende effekt på mange av de som står rundt.

Katten er med

Martello reiser ikke alene — og etter at han har spilt i flere timer, må han bort for å sjekke om katten hans, Oliver, har det fint.

Han reiser seg opp og tar tak i flygelet. Det er montert på hjul og derfor lett å trille bort til bilen. I kaoset av mennesker, busser og folk på flukt drar den tyske pianisten flygelet over parkeringsplassen.

Den tyske pianisten spiller på parkeringsplassen på flyktningmottaket i Korczowa. Flere av dem han spiller for, har nettopp krysset grensen inn til Polen.
Den tyske pianisten spiller på parkeringsplassen på flyktningmottaket i Korczowa. Flere av dem han spiller for, har nettopp krysset grensen inn til Polen.

Hengeren han har fraktet flygelet på er montert på bilen. Martello åpner bildøra, og på toppen av en stort kattestativ ligger den svarte katten hans trygt. De gule øynene lyser i mot oss.

Martello ler. Katten liker å være på tur, den også, tror han.

Spilt i flere land

Planen i dagene fremover er først å spille et par dager ved den polske grensen, før han reiser inn i Ukraina, forteller Martello.

Dette er ikke første gangen pianisten engasjerer seg — i 2013 spilte Martello på Istanbuls Taksim-plass midt under en demonstrasjon hvor tyrkiske anti-regjeringsdemonstranter og politi kolliderte i 2013.

I 2018 spilte han under en protest i Bucharest, Romania.

Powered by Labrador CMS