Politiet overvåker området rundt parlamentet i Kampala der en bombe gikk av kl 10.06 lokal tid

Selvmordsbombere sprer panikk i Kampala 

Publisert

Det var klokken 10.03 lokal tid at den første eksplosjonen gikk av i nærheten av den sentrale politistasjonen i den ugandiske hovedstaden. Opptak på CCTV viser hvordan en voksen mann, ikledd sort jakke og ryggsekk, detonerer seg selv. Mannen døde momentant og skadet politifolk og sivile som befant seg i området. To personer er rapportert drept.

Tre minutter senere gikk en annen bombe av like ved parlamentet. Den var detonert av to selvmordsbombere på motorsykler og drepte én person i nærheten. Eksplosjonene skapte kaos i Kampala. Livredde innbyggere flyktet fra byens sentrum i det en sky av vit røyk som steg mot himmelen.

- Hele marken vibrerte under mine føtter og jeg forsto men en gang at det var en stor eksplosjon. Kampala er ikke lenger en trygg by, det er noe er sikkert, sier en IT-spesialist som har kontor like ved området der den første bomben gikk av.

Tror ADF står bak

Ugandiske myndigheter har oppfordret til årvåkenhet i kjølvannet av en rekke bombeeksplosjoner de siste ukene. Den 23. oktober ble én 23 årig servitør drept i en eksplosjon på en restaurant i byen. To dager senere detonerte en selvmordsbomber en bombe på en buss. I forkant av disse angrepene hadde britiske myndigheter opplyst om ekstremister som med stor sannsynlighet kan utløse angrep i Uganda.

«De allierte demokratiske styrkene» (ADF), som er tilknyttet den Islamske stat i Sentral-Afrika har tatt på seg ansvaret for angrepet på restauranten, og ifølge politiets talsmann, Enanga, er dagens angrep utført av samme gruppe.

- Det viser tydelig at radikale grupper med tilknytning til ADF fortsatt har et ønske om å utføre dødelige angrep på myke mål med selvmordsbombere og improviserte eksplosiver, sa Enanga i sin tale til pressen tirsdag ettermiddag.

Langvarig motstand

Gruppen har lenge vært motstandere av styret til den langsittende presidenten Yoweri Museveni. Han er en sikkerhetsallianse med USA, og var den første afrikanske lederen som satte inn fredsbevarende styrker i Somalia for å beskytte den føderale regjeringen fra den væpnede gruppen al-Shabaab.

Alex Atuhaire som er journalist ved PML Daily, sier at involveringen av ugandiske styrker i fredsbevarende aktiviteter i regionen gjør Uganda til et mål for enkelte grupper.

- Situasjonen i Kampala er skjør i øyeblikket. Måten angrepene har blitt utført viser at situasjonen er veldig, veldig alvorlig, sa Atuhaire i et intervju med Al Jazeera.

Powered by Labrador CMS