Film fra Sør feirer 25 år i år. Festivalen foregår fra 8 - 18. oktober i Oslo. Her fra filmen We were rebels, som vises på festivalen i år.
Film fra Sør feirer 25 år i år. Festivalen foregår fra 8 - 18. oktober i Oslo. Her fra filmen We were rebels, som vises på festivalen i år.

Popcorn, plysj og filmer fra Sør

Det er høst og tid for å synke ned i myke røde plysjseter med en pose salte padder. Her er filmene du bør få med deg fra årets Film fra Sør-festival i Oslo.

Publisert

Du vet du er nerd når du sitter i kinosetet med penn og notatblokk. Og du vet du er på Film fra sør-festivalen når halvparten av salen gjør det samme. Når bistandsfolka inntar kinosetene er det ikke underholdning – men for å ta inn over seg verdens problemer. Det er det vi liker å tro i alle fall.

Så ta med en kollega, løs billett og vær grådig på smågodtet – her kommer fire tips som sikrer lunsj-praten den neste måneden.

Sør-Sudan: We were Rebels

Sør-Sudan er den yngste staten i verden. Uavhengigheten kom etter en lang borgerkrig mellom makthaverne i nord og frigjøringsbevegelsen i sør. Men den forsiktige optimismen som oppsto i Sør-Sudan etter freden i 2011, ligger nå i ruiner etter president Salva Kiir og visepresident Riek Machar tok til våpen mot hverandre i 2013. Filmen følger Agel Machar, en tidligere barnesoldat, som returnerer fra asyl i Australia for å bistå i gjenoppbyggingen av Sør-Sudan i 2011.

Debatt: Agel Machar og regissør Florian Schewe vil etter filmen diskutere statsbygging og Sør-Sudans fremtid sammen med Halle Jørn Hanssen, forfatter av boken På livet løs – med Norsk Folkehjelp i Sør-Sudan.

Søndag 11. oktober klokken 18.15 på Kino Victoria

Trailer

Haiti: Sweet Mickey for president

Rapperen Pras, kjent fra 1990-tallsgruppen Fugees, reiser tilbake til Haiti etter jordskjelvet i 2010. Samfunnet som møter ham ligger i ruiner og er paralysert av regjeringens korrupsjon. Uten penger eller politisk erfaring mobiliserer han en presidentkampanje for den bisarre rapperen Michel Martelly a.k.a. Sweet Micky.

De allierer seg med Hollywoods elite, skuespillerne Sean Penn og Ben Stiller. Hillary og Bill Clinton blir også involvert og dermed er det duket for en historisk og temmelig absurd valgkamp. Filmen fanger en viktig del av Haitis demokratiseringsprosess – på et svært underholdende vis.

Debatt: Rapperen Pras og Kirkens Nødhjelp diskutere det kommende valget på Haiti. Hva har skjedd siden jordskjelvet i 2010? Kan valget bli et vendepunkt for det kriserammede landet?

Lørdag 10. oktober klokken 17.30, Kino Victoria

Trailer

Afghanistan: Tell Spring Not to Come This Year

I fjor trakk den internasjonale ISAF-styrken seg ut av Afghanistan og overlot ansvaret til afghanerne selv. Dokumentaren følger den kaotiske hverdagen til en gruppe soldater i den afghanske hæren. Filmen gir et unikt innblikk i krigen, hvor unge og uerfarne soldater står igjen for å kjempe en krig andre land startet.

Debatt: Regissør Saeed Taji Farouky og forfatteren bak Afghanistan-boken Alt dette kunne vært unngått, Anders Sømme Hammer, diskuterer situasjonen i landet, 14 år etter invasjonen.

Tirsdag 13. oktober 18:30 Kino Victoria

Trailer

Flyktningkrisen: Those Who Feel the Fire Burning

Natten er bekmørk og havet urolig. Bølger slår hardt mot en liten båt full av flyktninger. En gammel mann faller overbord og drukner. Kameraet følger mannen til havets bunn, før det igjen bryter overflaten som den druknede mannens sjel, på søken – langs Middelhavets kyst – etter overlevende. Slik åpner Those Who Feel the Fire Burning, en skildring av flyktningekatastrofen i Middelhavet, og livet for de heldige som overlever ferden.

Debatt: Regissør Morgan Knibbe og svensk-afghanske Diba vil sammen med Flyktninghjelpen diskutere den livsfarlige flukten over Middelhavet og den humanitære katastrofen i kjølvannet av den.

Torsdag 15. oktober kl 18.15, Kino Victoria

Trailer

Iran: This is Not a Film

Panahi går på veggene i husarrest mens han venter på domsavsigelsen som kan bety 20 år i fengsel for å ha «spredd propaganda mot regimet». Han har ikke lov til å lage film eller la seg intervjue. Han begynner å dokumentere sitt liv i smug. (Filmen ble smuglet fra Iran til filmfestivalen i Cannes i en minnepinne gjemt i en bursdagskake.)

Trailer

Mali: They will have to kill us first

Tenk deg en dag å våkne opp til at musikk er blitt forbudt? Dette ble en realitet da islamske fundamentalister tok kontroll over den nordlige delen av Mali i 2012 og innførte historiens strengeste tolkning av sharialov. Radiostasjonene ble stengt, musikkinstrumenter ødelagt og musikere ble plutselig en forfulgt gruppe utsatt for trusler om tortur og død.

Vi møter musikere tvunget i eksil og deres kamp for å returnere til hjemlandet for å holde musikken i live.

Trailer

Alle filmomtaler er hentet fra filmfrasor.no

Film fra Sør feirer 25-årsjubileum i år. Les her om den katastrofale oppstarten på Universitetet i Oslo og om hvordan festivalen likevel endte med å bli Oslos største.

Powered by Labrador CMS