Gunnar Zachrisen på oppdrag i Tanzania der han intervjuer politiker Anne Kajumulo Tibaijuka. Foto: Kizito Makoye
Gunnar Zachrisen på oppdrag i Tanzania der han intervjuer politiker Anne Kajumulo Tibaijuka. Foto: Kizito Makoye

En redaktør-epoke er slutt 

MENINGER: Så er det over. Etter 23 år takker Gunnar Zachrisen for seg som ansvarlig redaktør for Bistandsaktuelt. Få så dette komme, men selv følte Gunnar åpenbart at tiden var inne for det første redaktørskiftet i bladets historie. 

Publisert

Samtidig som mange uttrykker glede over at NRKs utenriksmedarbeider Elisabeth Onsum er ansatt som ny redaktør er det gode grunner til å takke Gunnar for en formidabel innsats gjennom disse årene.

Utrolig nok er det mer enn to tiår siden dagens byrådsleder i hovedstaden ledet intervjuene av søkerne til redaktørstillingen. Vi hadde vunnet forståelse internt i Norad for viktigheten av å ha et eget bistandsblad, ikke bare kommentere andres utfall om Norad og utviklingsspørsmål. Betydelig ambivalens, for ikke å si skepsis eller motstand i UD, var overvunnet. Som informasjonsdirektør kunne Raymond Johansen etter hvert konkludere; blant godt kvalifiserte søkere var Gunnar det riktige valget.

Faglig dyktighet

Det viste seg å være et meget fornuftig valg. Med pågåenhet, faglig dyktighet som journalist og fotograf, med humør og integritet har Gunnar ledet en dyktig stab av medarbeidere. Bladet er blitt et must i bistandskretser, med et stadig økende opplag og nedslagsfelt. Parallelt med at bladet har bygget opp en solid nettutgave som speiler dagens og ukens hendelser på bistandsfeltet, har bladet gått i dybden innen kjerneområdene for norsk bistand og utenrikspolitikk.

Samtidig har redaksjonen igjen og igjen løftet fram marginaliserte grupper, «glemte konflikter», groteske maktforhold i en verden preget av ulikhet, nød, fornedrelse, men også av håp, fremgang og optimisme. Mange er blitt kjent med nye fakta og problemstillinger. Og midt oppe i det hele debatt, humørfylte tegninger og påtrengende aktualitetsstoff om for eksempel; Hva kan og bør Norge gjøre som medlem av FNs sikkerhetsråd ? Korrupsjon og mislighold i bistanden. Pandemiens konsekvenser for de mange der ute.

Ofte på reisefot

Som ansvarlig redaktør har Gunnar ofte vært på reisefot, og mange av oss har gjennom årene satt pris å få ham på besøk ved ulike ambassader. Omgjengelighet, nysgjerrighet og evne til å stille relevante spørsmål ved prosjektbesøk har vært nyttig ikke bare for leserne av Bistandsaktuelt, men også for ambassadene og lokale prosjektmedarbeidere. Og hans empati kunne også gi seg artige utslag; mang en avsidesliggende lokal butikkeier hadde en god salgsdag når Gunnar stakk innom. Jeg velger å tro at verdisett og tradisjoner Gunnar har vektlagt blir videreført av den nye redaktøren.

  • Les også intervjuet med Gunnar Zachrisen:

- Har bidratt til å gjøre bistands-bransjen mer selvkritisk

Powered by Labrador CMS