Film fra sør- festivalen går av stabelen fra 8 - 18. oktober.
Film fra sør- festivalen går av stabelen fra 8 - 18. oktober.

Film fra sør feirer 25 år

Over 2000 filmer har snurret over lerretet siden festivalen Film fra sør startet opp for 25 år siden. Målet er en egen kino med kvalitetsfilm og popcorn – hele året.

Publisert

Det var en mørk og stormfull aften. Universitetet i Oslo lå innhyllet i tåke. I en dunkel sal satt femti mennesker tett sammen med oppspilte øynene. Det knitret i poser med salte ufo mens Historien om øgler flimret over lerretet.

– Det var en komplett uforståelig film. Vi hadde fått den anbefalt fra noen vi kjente fra Chile, men aldri sett den før den ble vist som åpningsfilm. Universitetsrektoren var invitert, det var helt katastrofe.

Lasse Skagen, kunstnerisk leder for Film fra Sør, ler og mimrer. Han har vært med siden festivalen startet opp med et magaplask denne kvelden. I tillegg hadde maskinisten brukt for mye olje på rullen, så filmen spratt av hele tiden.

Det kunne ha endt her, men 25 år senere har festivalen vokst seg ut av forelesningssalene, og inn på Filmens hus i Oslo og andre Oslo kinosaler. Over 2000 filmer har det blitt, utsolgte forestillinger, stjerneregissører fra land vi sjelden forbinder med kinokunst, og debatter om krig, flukt og demokrati.

– Det hele startet som en protest mot at det ikke ble vist film fra Latin-Amerika på norske kinoer. I 1993 tok vi på oss finklærne og spaserte ned til sjefen for Oslo Kinematografer, Ingeborg Moræus Hansen. Hun så i taket under hele møtet, men da vi var ferdige, så hun på oss og sa høyt:

Dere skal få vise filmer fra sør på våre kinoer!

På den tiden var rundt to prosent av kinopremierene filmer fra sør. Ballen begynte å rulle, og fikk fart på seg da Norad bestemte seg for å støtte festivalen. Siden har det blitt enda en festival; Arabiske filmdager og et eget fond for å støtte filmskapere i utviklingsland. Målet er å bidra til informasjon om film og filmskapere fra Sør og nyansere de bildene man har av disse landene. Festivalen skal være et vindu mot verden.

– Er det landets mest nerdete publikum som benker seg i de røde plysj-stolene deres?

– Absolutt ikke. Det er stor spredning, både i alder og etnisitet. Det er en bra ting, at vi kan komme sammen å dele gode filmopplevelser. Mange kommer for å se filmer fra hjemlandet, spesielt latinamerikanerne.

– Bildene vi har av verden er så forenklede; fattige folk i Afrika, nød og elendighet. Film fra sør forsøker å gjøre noe med dette, vi viser andre historier og nyanserer nordmenns bilde av verden. Men festivalen er ikke først og fremst pedagogikk, fokuset ligger på å vise filmer av høy kvalitet.

– Og hva sier spåkulen om fremtiden?

– Fremtiden er veldig lys, blant annet prøver vi å etablere egen kino, en alternativ arena, hvor filmer fra sør har en selvskreven plass.

– Får vi se Historien om øgler der?

– Kanskje det!

Få årets filmtips for bistandsnerder her

Powered by Labrador CMS