Søstrene Elisabeth Aslesen (til venstre) og Charlotte Aslesen koser seg med film. De var frivillige på Film fra Sør-festivalen. Foto: Karin Beate Nøsterud/Stiftelsen Festivalkontoret.
Søstrene Elisabeth Aslesen (til venstre) og Charlotte Aslesen koser seg med film. De var frivillige på Film fra Sør-festivalen. Foto: Karin Beate Nøsterud/Stiftelsen Festivalkontoret.

20.000 så Film fra Sør digitalt

Over 20.000 mennesker fikk med seg Film fra Sørs heldigitale festival. I mars kan du nok en gang laste ned filmer i egen stue og se filmer fra alle verdenshjørner. Da er det klart for festivalene Arabiske filmdager og Human.

Publisert

På grunn av smittesituasjonen i Oslo ble kinoene stengt og Film fra Sør-festivalen, som gikk av stabelen i månedsskiftet desember/januar, ble i stedet for første gang lansert i heldigital drakt. Det betydde at folk langt utenfor osloregionen kunne få med seg filmene fra Latin-Amerika, Afrika og Asia.

- Det ble leid 7273 filmer under den digitale utgaven av Film fra Sør. På bakgrunn av vår publikumsundersøkelse har vi estimert at det var 15.212 ordinære publikummere som så film. I tillegg var det 5.861 skoleelever som så film under festivalen. Så dette er vi godt fornøyd med, sier Ingvild Vaale Arnesen til Bistandsaktuelt. Hun er kommunikasjons- og markedssjef for Stiftelsen festivalkontoret som står bak Film fra Sør.

Vaale Arnesen sier at som forventet hadde flere sett filmene enn de som hadde leid filmer, da folk gjerne ser film sammen. Markedssjefen sier undersøkelsen var representativ, da 14 prosent svarte.

Vaale Arnesen forteller at til sammenlikning hadde Film fra sør i 2019 over 28.000 besøkende på film-festivalen.

Mersmak?

- Har digitale visninger gitt mersmak?

- Det er viktig for vårt samfunnsoppdrag å nå ut til publikum med humanistiske verdier og vise publikum film fra andre deler av - også under en pandemi. Slik situasjonen er nå må vi fortsette med digitale varianter av vårt festivalprogram. Det fine med dette er at vi kan nå ut med Film fra Sør og Arabiske filmdager til et publikum utenfor Oslo. Vi når bredere ut. 35 prosent av publikum befant seg utenfor Oslo.

I år blir også Arabiske Filmdager digital. Filmdagene arrangeres fra 11. til 17. mars.

- Den blir hovedsakelig tilgjengelig via strømming, men vi håper at å vise noen av filmene på Vika kino i Oslo, sier Ingvild Vaale Arnesen.

Den 24.februar annonseres årets program for Arabiske Filmdager og det blir markert med et digitalt programslipp. Da vises også den marokkanske filmen Adam av Maryam Touzani, som blir gratis tilgjengelig på den digitale visningsplattformen etter programslippet.
Festivalprogrammet byr på 20 filmer fra og om den arabiske verden.

Dokumentarfestival

Fra 1. til 7. mars arrangeres dokumentarfilmfestivalen Human. Årets utgave blir heldigital. HUMAN internasjonale dokumentarfilmfestival er Oslos største dokumentarfilmfestival og byr på norske og internasjonale aktuelle dokumentarer med fokus på menneskerettigheter og samfunnsspørsmål.

Om kinoene skulle åpne likevel, så vil Human ha et begrenset filmprogram på Vega og Cinemateket, og det digitale programmet vil gå parallelt. 15 dokumentarfilmer vil bli vist under festivalen.

Blant dem er filmen The Fog of Peace om den historiske fredsavtalen mellom fra 2016 om den colombianske regjeringen og den venstreorienterte geriljagruppen FARC. I etterkant av filmen diskuterer tidligere fredsforhandler Dag Nylander og professor Benedicte Bull i hvilken grad avtalen lyktes i å skape fred i Colombia og hvordan ser framtiden ut.

I filmen Kunsten å være syndig møter vi Ahmed Umar en politisk flyktning, anerkjent kunstner og verdens første åpent homofile sudanske mann.
Ahmed møter utfordringer både i Norge og Sudan. Hjemme i Sudan straffes homofili med dødstraff.

Filmen Mayor handler om å være ordfører i palestinske Ramallah.
Hvordan kan du styre en by, når du ikke har et land? Det er én av problemstillingene Musa Hadid, Ramallahs ordfører, må forholde seg til.

I filmen Mother/Child er en stillferdig film om retten til fri abort i Argentina. Gravide 13-åringer og 15-årige tobarnsmødre er noen av jentene vi møter i denne argentinske dokumentaren.

Human har flere live-arrangementene som debatter og workshops. De vil alle være heldigitale og strømmes gratis.

I tillegg skal 11 nye norske dokumentarer konkurrere om HUMAN-prisen 2021 og 50.000 kroner. Filmene har blitt valgt ut av en forhåndsjury.

Powered by Labrador CMS