Malawiere demonstrere i Lilongwe mot økte priser, omringet av soldater og politi. Fredag ble demonstranter i Blantyre møtt med tåregass av politiet. Foto: Raphael Mweninguwe

Malawi: Kraftig prisøkning , medisinmangel og økt fattigdom

Publisert

Det er gått nesten atten måneder siden Lazarus Chakwera ble valgt til president i 2020 med et mandat til å rydde opp i landets økonomiske krise og utbredte korrupsjon, men det er svært lite som ser ut til å lykkes for hans administrasjon.

Den siste prisøkningen på drivstoff var på 22 prosent, mens vannavgiften gikk opp med 52 prosent. For to uker siden kunngjorde Malawi Housing Corporation at de ville sette opp husleiene. Prisen på matolje har blitt tredoblet. På toppen av dette har det blitt innført 17,5 prosent merverdiavgift på banktjenester. Alt dette har rammet malawierne hardt.

Medisinmangel

Som om ikke dette er nok blir malawiere nå avvist når de kommer til helseinstitusjoner for å få behandling, fordi sykehusene mangler medisiner. Helsesektoren er i koma. Leger og sykepleiere sier at de regionale sykehusene har gått tomme for anestesimidler, og alle kirurgiske inngrep derfor har blitt avlyst.

Malawierne opplever at det er krise i store deler av økonomien. Myndighetene skylder på covid-19, men ekspertene hevder av økonomien var i like dårlig forfatning også før pandemien.

For noen dager siden tok malawiere til gatene i Blantyre og Lilongwe for å kreve at myndighetene gjør noe med de økende levekostnadene, siden mange nå ikke har råd til selv helt grunnleggende tjenester, som for eksempel tilgang til vann.

Demonstrantene la frem sine krav om løsninger på de økte levekostnadene for de lokale myndighetene, og ba dem formidle disse til presidenten.

Innfrir ikke løfter

I et intervju med Bistandsaktuelt sier Steve Chimwaza, som er en av lederne for demonstrasjonene, at regjeringen til president Chakwera ikke har innfridd de løftene som ble gitt under valgkampanjen i 2020.

- Presidenten lovte å få slutt på korrupsjonen, men den er fortsatt utbredt. Han lovte å gi malawierne et bedre liv og skape en million nye arbeidsplasser i løpet av ett år. I dag er levekostnadene ikke til å leve med. Drivstoffprisene har gått opp. Vann og strøm har gått opp. I butikkene har alle priser gått opp. En million nye arbeidsplasser for de unge har vi ikke sett noe til. Og myndighetene gjør ingenting for å rydde opp i situasjonen, sier Chimwaza.

Chimwaza anklager presidenten for å ha sviktet i å finne løsninger på landets økonomiske problemer, og lover at malawierne vil fortsette å ta til gatene for å demonstrere mot en regjering som ikke lever opp til sine løfter. «Dette er vår rett,» sier han.

Flere ekstrem fattige

Økonomene advarer om at de økende levekostnadene driver folk ut i ekstrem fattigdom, og har oppfordret myndighetene til å finne løsninger på problemene.

Ben Kaluwa, som er professor i økonomi ved Chancellor College, sier til National Newspaper at selv om prisøkningene på varer er et globalt fenomen, må Malawi finne sine egne, lokale løsninger.

Han sier at selv før covid-19 hadde Malawi problemer med sitt forsyningssystem, og at dette må forbedres.

- Soyabønner er et råmateriale som brukes til fremstilling av for eksempel matolje. Hvis vi produserer mye selv, vil oljeprodusentene ha god tilgang på råstoff, noe som vil redusere importen og dermed være mer bærekraftig, sier han.

Selv om presidenten ikke presenterer noen løsninger på den økonomiske krisen, slår han imidlertid hardt tilbake mot kritikken.

- Jeg forstår de problemene malawierne sliter med. Det regjeringen vil trenge, er tålmodighet til å løse disse problemene, som jeg vet at ikke er enkle. Jeg vet at alle har det vanskelig, men vi må holde ut. Vi skal finne en løsning, sa Chakwera i en tale til nasjonen på landsdekkende TV.

Informasjonsministeren har gått ut til forsvar for sin regjeringssjef og hevdet at de økende levekostnadene ikke er myndighetenes skyld.

Lover en løsning

- Dette er et globalt fenomen, og det er ikke bare i Malawi at levekostnadene er høye. Drivstoffprisene har gått opp på verdensmarkedet, og vi har også opplevd virkningene av covid-19. Presidenten er kjent med de økonomiske problemene folk gjennomgår, og vil finne en løsning, sa han til reportere i Lilongwe for et par dager siden.

Kondwani Nakhumwa, tidligere parlamentarisk leder for Democratic Progressive Party, fortalte det sittende parlamentet i Lilongwe at president Chakwera og hans administrasjon har mislykkes i å øke levestandarden til befolkningen.

Han sa at presidenten ikke har noen forestilling om hvordan han kan rydde opp i det økonomiske uføret malawierne nå må lide seg gjennom.

National Statistical Office, Malawis statistikkbyrå, forutser en inflasjon på 9,5 prosent for 2021, hovedsakelig på grunn av virkningene av covid-19, som vil drive prisene enda lenger opp. I en levekårsundersøkelse i 2018 antydet statistikkbyrået at halvparten av befolkningen er fattige og at 21,5 prosent lever i ekstrem fattigdom.

Powered by Labrador CMS