Arbeidsdagen kan bestå i alt fra møter, til feltbesøk – og følge Norges ferske utviklingsminister Nikolai Astrup på reise. Foto: Den norske ambassaden i Malawi

Haugen stortrives med ”utelivet”

UTEKONTORET: Malawi er den tiende største bistandsmottakeren til Norge. Det er mye som skal følges opp for ambassadør Kikkan Haugen.

Publisert

Når man jobber i et av verdens fattigste land møter man nepotisme og korrupsjon. Å ivareta et konstruktivt sinnelag i en sånn setting kan være krevende.

Kikkan Haugen

UTEKONTORET

I denne spalten forteller norske fagfolk innen bistand og næringsliv om "utekontoret" der de jobber og utfordringene de møter i det daglige.

I MALAWI

Hvem: Kikkan Haugen

Alder: 57 år

Hvor: Ambassadør i Malawi

– Hva er spesielt med jobben du har?

– Stasjonssjefen skal ivareta norske interesser i Malawi og jeg må erkjenne et at det er mye. Norge har store interesser i forhold til bistand, helse, utdanning, klimatilpassing og menneskerettigheter. Det er en stor bredde i det norsk engasjementet, og landene har en del felles politiske interesser. Vi er begge relativt små land, vi har ikke en kolonial forhistorie, ikke stormaktsagendaer, felles interesser i internasjonale spørsmål og felles visjon om utvikling i Malawi, for å nevne noe. Vi får til en del, men kanskje ikke så mye som vi ønsker.

– Hva er den største utfordringen i arbeidshverdagen og hvorfor?

– Det er en stor utfordring å være leder for og drifte en relativt stor ambassade som er flerkulturell og sammensatt i forhold til utdanning og kunnskapsnivå. Ambassaden er langt mindre homogen enn en norsk bedrift. En annen utfordring er å holde på en optimistisk, konstruktiv innfallsvinkel. Når man jobber i et av verdens fattigste land møter man nepotisme og korrupsjon. Å ivareta konstruktivt sinnelag i en sånn setting kan være krevende. Jeg tror jeg har klart det – men det er lett å bli kynisk. Dog tror jeg ikke man klarer å gjøre en god jobb om man lar kynismen ta over.

– En annen ting ved å bo ute – i hvert fall i denne delen av verden – er manglende tilgang på et godt helsevesen. Det er en utfordring for alle, men kanskje spesielt oss småbarnsfamilier.

– Hva er det mest spennende du har opplevd?

– Jeg leste meg jo opp før jeg dro hit, men det er noe helt annerledes å oppleve og erfare.

Det å bli kjent med et land og i stadig økende grad ane en forståelse av hvorfor ting skjer –

på et sted som er såpass annerledes – blir det en gradvis erkjennelse og økt forståelse av hvorfor ting skjer. Og kanskje mer hvorfor ting ikke skjer.

– Hva slags råd har du til folk som besøker landet?

– Jeg anbefaler Malawi til besøkende. Det er et hyggelig, trygt, utrolig vakkert og også ganske enkelt land å komme seg rundt i. Kanskje er det ikke de store fantastiske nasjonalparkene, de høyeste fjellene eller - men i høylandet, ved Malawisjøen, er det mye hyggelig og vakkert. Landet kunne gjerne tatt i mot flere besøkende.

– Hva er den beste lokale retten du har spist?

– Grillet fisk fra Malawisjøen. Den har mye kjøtt, ikke så mye bein, er smakfull, fersk – og grilla er den noe av det beste man kan spise. Dette er ikke et gourmetland akkurat, men denne fisken fra en av verdens store innsjøer er fantastisk god. Dessert: mango. Meget enkelt og meget velsmakende.

– Hva har vært en største utfordringen med å flytte fra Norge – bortsett fra å dra fra venner og familie?

– Jeg trives med å bo ute og trives med å veksle hjemme/ute. Det har jeg gjort i noen tiår. Jeg ser ikke de store utfordringer ved å flytte for en periode, i grunnen er jeg ikke helt sikker på om det er noen store utfordringer i det hele tatt. Det er bare positivt og det er ikke noen grunn til å gjøre det vanskelig bare for å gjøre det vanskelig. Det er fint å bo ute. Under utestasjonering på 90- tallet var det faks som gjaldt. Jeg fikk håndskrevne fakser fra mor. Den delen skal jeg innrømme er lettere nå med bedre internettdekning. Men en ting jeg savner er ferske helgeaviser, sier Kikkan Haugen.

Powered by Labrador CMS