Masaiene har i århundrer levd i fredelig sameksistens med det ville dyrelivet. Men vekslende regjeringer har gjentatte ganger forsøkt å kaste dem ut fra deres tradisjonelle områder for å fremme sine kommersielle interesser, under dekke av turisme og naturvern.

Tanzania:

Million-protest mot eliteturisme og troféjakt i Masai-område

Mer enn tre millioner mennesker har undertegnet en online-protest mot Tanzanias behandling av masai-gjetere.

Publisert

Over to millioner menneskerettsaktivister har undertegnet en innstendig oppfordring til Tanzanias regjering om å trekke tilbake planene om å kaste ut flere tusen masaier fra et omstridt viltområde, tilsynelatende for å rydde vei for eliteturisme og troféjakt.

Framstøtet kommer samtidig som Tanzania skal revurdere en omstridt lov som åpner for flerbruk av landområdene i verneområdet Ngorongoro Conservation Area (NCA) nord i landet. Området er på Unescos verdensarvliste, og lovendringen skal begrense menneskelig aktivitet og verne viltområder.

Ngorongoro Conservation Area strekker seg over store savanne- og høysletteområder. Det er nå et flerbruksområde der viltområdet sameksisterer med halvnomadiske masai-gjetere som driver tradisjonelt dyrehold med beiting over vekslende områder.

Lokale og internasjonale menneskerettsgrupper håper at deres budskap skal nå fram til Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, og dermed bidra til en endring av regjeringens planer. Da det ble sendt, deltok hun på toppmøtet mellom EU og AU, Den afrikanske union, i Brussel.

– Flere tusen kan bli fordrevet

Masaiene har i århundrer levd i fredelig sameksistens med det ville dyrelivet. Men vekslende regjeringer har gjentatte ganger forsøkt å kaste dem ut fra deres tradisjonelle områder for å fremme sine kommersielle interesser, under dekke av turisme og naturvern.

– Flere titusener av oss kan bli fordrevet fra våre forfedres land, sier Onesmo Ole Ngurumwa, nasjonal koordinator i the Tanzania Human Rights Defenders Coalition. Han håper de klarer å skape offentlig press gjennom mediene.

– Presidenten vil kanskje ikke høre på oss, men hun vil ganske sikkert reagere på offentlig press, sier han.

Aktivister som har undertegnet den såkalte Avaaz-petisjonen på nettet sier at forsøk på å gå til sak mot regjeringen har slått feil. Saken har fått lite oppmerksomhet, og utkasting av masaiene kan skje i nær framtid. De vil bli stående uten hjem og levebrød, og true med å utslette deres kultur, mener aktivistene.

Tanzanias turistminister Damas Ndumbaro sa i nasjonalforsamlingen nylig at loven om flerbruk fra 1975 ikke lenger tjente bredere interesser, som å fremme turisme, verneområder og lokalsamfunns-utvikling.

– Alt land tilhører staten

Ifølge loven skal det statlig eide Ngorongoro Conservation Area Authority (NCAA) både forvalte vernehensyn, sikre masaienes interesser og fremme turisme.

Observatører sier de foreslåtte lovendringene er en unnskyldning for å kaste ut mer enn 80 000 masai-pastoralister. Regjeringen avviser beskyldningene.

– Det blir hevdet at regjeringen ønsker å grabbe til seg masai-land. La meg slå det fast helt klart: Ingen eier land i Tanzania. Alt land tilhører staten, og presidenten er den som forvalter det på vegne av folket, sa turistministeren i nasjonalforsamlingen.

Konflikten om landområdene i Ngorongoro-området har rast i flere tiår. Masaiene, som ble flyttet til Ngorongoro- og Loliondo-området fra Serengeti nasjonalpark, hevder at de fikk løfter om at de aldri skulle bli flyttet igjen.

Men i april i fjor hevdet lokale innbyggere i Ngorongoro at myndighetene hadde bedt dem forberede seg på å flytte vekk.

På et offentlig møte med tradisjonelle masai-ledere og andre forsøkte statsminister Kassim Majaliwa nylig å dempe frykten for utkasting. Men han advarte samtidig mot økt befolkning og større husdyrflokker i Ngorongoro.

– Vi har alle sett en økning, både av folk og dyr, i Ngorongoro. Om vi ikke treffer passende tiltak, vil parkene våre lide. Dette er et turisme-område. Vi må bestemme oss for om vi vil ha turisme eller ikke, sa Majaliwa.

Powered by Labrador CMS