Hva slags investeringer i jordbruk bidrar til bærekraftig utvikling og bedre ernæring? Foto: UN Photo

Etterlyser nytenkning om jordbruk

Investeringsfond for utvikling, som Norfund, har mulighet til å forbedre kvaliteten på jordbruksinvesteringer i Afrika. Dette mener forfatteren av boken "The Great African Landgrab".

Publisert

Lorenzo Cotula, forsker ved International Institute for Environment and Development, påpeker at alt for lenge led Afrika under en mangel på investeringer i jordbruk – både offentlige og private. Men de siste ti årene har sett flere store oppkjøp eller avtaler om billig leie av massive jordbruksområder i Afrika. Aktivister har ofte omtalt dette som "jordran" eller "landgrabbing".

Mange av investeringene dreier seg om overtagelse av store landområder, ofte for å dyrke biodrivstoff, og uten å ta hensyn til lokalbefolkningen som kanskje har hatt bruksrett, om ikke eierskap til jorda. Disse investeringene fremmer heller ikke nødvendigvis matsikkerhet.

– Det er fortsatt mange selskap som har denne tenkningen. Flere stater tenker fortsatt mer på investeringskvantitet enn kvalitet, sier Cotula til Bistandsaktuelt.

– Den type investeringen i afrikansk jordbruk vedvarer. Det er fortsatt behov for kritisk gransking og et aktivt sivilsamfunn. Men det skjer ting. Noen myndigheter er blitt mer varsomme, og stiller nå flere krav til utenlandske selskaper. Flere selskaper har gått konkurs. Det viser at det er ikke lettjente jordbrukspenger i Afrika. Det har nok dempet iveren, sier Cotula.

Hva fungerer?

Han mener aktivister, investorer og myndigheter må finne ut hva slags investeringer som fungerer.

– Vi kommer ikke unna at mange stater trenger og ønsker jordbruksinvesteringer. Kvaliteten på investeringene er viktig sier han.

I hans forskning har han sett på flere investeringer der investeringsfond for utvikling har vært innblandet. Norfund er et slikt fond der mandatet er å fremme utvikling. Det norske statsfondet har jordbruksprosjekter i blant annet Mosambik og Tanzania.

– Utviklingsfond som investerer sammen med kommersielle selskaper er viktig for å kunne forbedre kvaliteten på investeringene, sier Cotula.

Han mener at mange av disse fondene er villig til å prøve ut nye modeller. Noen steder samarbeider en hovedgård med lokale bønder som underleverandører. I et prosjekt er leverandørbøndene 30 prosent medeiere av hovedgården.

– Arbeid for å få med lokale småbønder i et prosjekt krever ofte ekstra investeringer. Slike utviklingsinvesteringer er ofte vanskelig å skaffe fra ren kommersielle tiltak, sier han.

– Samtidig vil jeg advarer utviklingsfond fra å bli med på storskala investeringsprosjekter. Alt for ofte har nye investorer i Afrika hatt for lite kapital i ryggen og søker dekning fra fond. Utviklingsfond bør heller forsøke nye modeller, sier han.

Trenger nye løsninger

– Vi kommer til å trenge nye tilnærminger og nye løsninger, innrømmet Hubert Weber, presidenten i Mondelez Europa – en av verdens største matvareselskaper.

Under en konferanse i desember om framtidens mat arrangert av Chatham House, som huser The Royal Institute for International Affairs i London, understreket Weber at den globale etterspørselen etter mat vil øke framover.

– Jordbruksproduksjonen vil måtte økes med tre prosent i året, mot en vekst på to prosent i dag, sa han.

– Afrika må bli en del av løsningen for å sikre bærekraftig matproduksjon i verden, sier visepresidenten i matvaregiganten, Cargill, Eivind Djudedal til Bistandsaktuelt.

Afrikas store potensial for å produsere mer mat er hittil ikke blitt utnyttet, mener han.

– Det er ikke et spørsmål om Afrika kommer til å spille en rolle, men at kontinentet spille en rolle, sier visepresident. Han viser til Mosambik som et land der maisproduksjonen kan økes dramatisk.

– Utfordringen for Afrika er både mangel på infrastruktur og politikken i flere land, mener Djupedal.

Lokale bønder

Under Chatham House-konferansen kom det fram at selv om flere storinvestorer satser på jordbruk, så gjøres 90 prosent av alle investeringene i jordbruk av bøndene selv.

En taler trakk fram at det er økende bevissthet om rettighetene til lokalbefolkningen i utviklingsland.

– Det er ingen ting som er verre for et amerikansk pensjonsfond eller en tysk stiftelse enn å investere i jordbruk i Afrika og bli møtt med anklager om at de har fordrevet småbønder eller forstyrret miljøet, sa han.

Powered by Labrador CMS