Mer enn 950 000 mennesker i de nordlige provinsene Cabo Delgado, Niassa og Nampula i Mosambik står i fare for å sulte, ifølge Verdens matvareprogram. Bildet er fra et marked på landsbygda i Nampula-provinsen.
Mer enn 950 000 mennesker i de nordlige provinsene Cabo Delgado, Niassa og Nampula i Mosambik står i fare for å sulte, ifølge Verdens matvareprogram. Bildet er fra et marked på landsbygda i Nampula-provinsen.

Norfund:

Ny investering skal bidra til økt matsikkerhet i Mosambik

Krigen i Ukraina kan få alvorlige følger for den globale matsikkerheten. Nå investerer Norfund i en av Mosambiks største grossister, blant annet for å styrke matverdikjeden og bidra til økt matsikkerhet.

Publisert Sist oppdatert

Krigen i Ukraina har resultert i økte matpriser verden over, og kan få alvorlige følger for den globale matsikkerheten. Siden Russland invaderte landet 24. februar i år, har prisøkningen på hvete vært på hele 70 prosent.

Det kan også få konsekvenser for Mosambik.

Omtrent to millioner mennesker i republikken i det sørlige Afrika er svært matusikre, ifølge Reliefweb. Hovedårsaken til matusikkerheten er pågående væpnet konflikt i landets nordlige Cabo Delgado-provins, mangel på nedbør og økende matvarepriser.

Det fattige landet er også avhengig av matimport, og en stor andel av befolkningen er underernært. Landet har imidlertid er stort potensial for å øke matproduksjonen gjennom økt produktivitet i landbrukssektoren, ifølge en pressemelding fra Statens investeringsfond for utviklingsland, Norfund.

Nå investerer selskapet i 53 millioner kroner i en av Mosambiks største grossister, Terramar, med mål om å styrke matverdikjeden og bidra til å skape flere arbeidsplasser og økt matsikkerhet.

– Norfund har som strategi å investere i selskaper som gir bønder og produsenter tilgang til markeder for sine produkter. Terramar kan bli en viktig katalysator for å kunne gjøre ytterligere investeringer i disse verdikjedene, sier Simbah Mutasa, regiondirektør for sørlige Afrika i Norfund.

Redusere avhengighet av import

Terramar er distributør og grossist av mat, drikke og andre produkter rettet mot forbrukere i Mosambik. Og en stor andel av Terramars produkter importeres i dag fra andre land i regionen og fra Europa og Sør-Afrika, opplyser Norfund.

Ved å videreutvikle en viktig aktør i Mosambiks matvarekjede - i samarbeid med Zebu Investment Partners - ønsker Norfund å bidra til at en større andel av innkjøpene skjer lokalt.

Slik håper Norfund å bidra til å skape flere lokale arbeidsplasser samtidig som man reduserer Mosambiks avhengighet av import. De håper også at man ved å utvikle Terramar kan nå ut til områder av landet der det i dag er mangelfull tilgang på mat- og dagligvarer.

– Å investere i matverdikjeden er en svært effektiv måte å bidra til å skape arbeidsplassene og inntektene som trengs for at et land skal vokse ut av fattigdom, samtidig som man styrker matsikkerheten, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim, som nylig besøkte et Norfund-støttet prosjekt i nabolandet Malawi.

Der har Norfunds investering bidratt til å øke lokal produksjon av meieriprodukter som gir økte inntekter til 10 000 småbønder, ifølge utviklingsministeren.

– Jeg er svært glad for å se at Norfund nå investerer i et selskap som har potensial til å legge til rette for flere slike bedrifter, sier Tvinnereim.

Powered by Labrador CMS