WTO-direktør Ngozi Okonjo-Iweala etter den siste forhandlingssesjonen i Geneve 17. Juni 2022.

Historiske WTO-avtaler høster kritikk

Etter 20 år med forhandlinger har Verdens handelsorganisasjon blitt enige om en avtale som forbyr subsidier som oppmuntrer til overfiske. Den er lite verdt, mener kritikere. Også avtaler om patentrettigheter på legemidler og avtaler for bedre matsikkerhet får det glatte lag av sivilsamfunnsaktører etter ministermøtene denne uka.

Publisert Oppdatert

WTOs 12. ministerkonferanse (MC12) ble avsluttet i dag tidlig i Genève, ett og et halvt døgn på overtid. Helt mot slutten av konferansen ble det oppnådd konsensus om en fiskerisubsidieavtale, et forsøk på å hindre overfiske som truer bestanden av en rekke fiskeslag verden over.

– WTOs medlemmer har for første gang kommet fram til en avtale som setter miljømessig holdbarhet i sentrum. Dette handler også om 260 millioner mennesker som direkte eller indirekte er avhengige av havfiske, sier organisasjonens generaldirektør Ngozi Okonjo-Iweala.

Også utenriksminister Annicken Huitfeldt (Ap) er gledelig overrasket, fordi forventningene til nye forhandlingsresultater relativt beskjedne før konferansen, ettersom både koronapandemien og krigen i Ukraina har gjort det vanskelig å drive internasjonale forhandlinger.

– Det er veldig gledelig og på høy tid at vi endelig får på plass en avtale om skadelige fiskerisubsidier. Dette er godt nytt for bærekraftige fiskeribestander i verdens hav og internasjonalt samarbeid, sier Huitfeldt i en uttalelse.

Ikke imponert

Men Attac, som samler flere norske organisasjoner, er ikke imponert over den nye avtalen.

«Siden det ikke gjøres noen forskjell på størrelsen på båtene, og spesielt båter fra industrialiserte land som har svære subsidieprogrammer og som historisk og i dag har et stort ansvar for overfiske, vil avtalen ende opp med å beskytte store båter», heter det i en uttalelse fra Attac.

«Vi kommer ikke til å redde havet og fiskebestanden med en avtale i WTO som i hovedsak er skapt for økt grensekryssende handel med reduserte handelsbarrierer», heter det videre.

Fiasko

WTO-landene ble også enige om en avtale som til en viss grad avregulerer patentrettigheter på vaksiner. Land som Storbritannia og Sveits, som har en stor legemiddelindustri, har lenge kjempet mot og hevder at det vil få følger for utviklingen av nye vaksiner i framtida. Forslag om å utvikle globale verktøy for raskere å kunne fordele tester og behandlingsmåter, er ikke en del av den nye avtalen.

Leger Uten Grenser beskriver dette som «en ødeleggende global fiasko» for menneskers helse.

Rolv Rynning, som er internasjonal rådgiver i Fagforbundet, er også kritisk.

– Igjen viser WTOs ministerkonferanse at EU, USA, Storbritannia og Sveits bryr seg mer om sin egen legemiddelindustri enn de bryr seg om folks liv i fattige land, sier han.

Mislykkes

WTO-landene ble også enige om en avtale om matsikkerhet, et svært aktuelt spørsmål som følge av klimaendringer og krigen i Ukraina. Leder i Attac Norge, Hege Skarrud, er ikke imponert.

– WTO har igjen mislykkes i å ta tak i den strukturelle ubalansen i det globale handelssystemet for mat, sier hun.

– I stedet for å imøtegå krisene rettferdig og bærekraftig, gjør stormaktene i WTO mer av det de alltid gjør; øke plass for egne økonomiske interesser, mens de stikker kjepper i hjulene for offentlige matlagre og støtte til innenlandsk matforsyning, sier Skarrud.

God fornøyd

WTOs generaldirektør Ngozi Okonjo-Iweala er imidlertid svært godt fornøyd med avtalene som ble inngått under den siste forhandlingsrunden.

– Den pakken av avtaler dere nå har kommet fram til, vil utgjøre en forskjell for livet til mennesker verden rundt. Utfallet viser at WTO faktisk er i stand til å svare på vår tids kriser, sa hun natt til fredag.

WTO regnes for å være en svært tungrodd organisasjon, og avtaler forutsetter tilslutning fra samtlige medlemsland. Den siste forhandlingsrunden ble innledet søndag og skulle etter planen ha vært avrundet onsdag.

Forrige gang WTOs handelsministre møttes var i 2017 i Buenos Aires, der det ikke ble oppnådd enighet om noen viktige avtaler

Powered by Labrador CMS