Utgivelserforbudet som ble pålagt fire aviser under Tanzanias forrige president, oppheves denne uken. Opphevelsen skal være en del av nåværende president Samia Suluhu Hassans politikk for å lempe på medierestriksjonene som ble innført av forgjengeren, John Magufuli. Her leser en kvinne nyheten om Magufulis død 18. mars i fjor.

Pressefrihet:

Tanzania opphever sensur av fire aviser

Pressefriheten ble kraftig innskrenket under Tanzanias forrige presidenten. Nå letter nåværende president Samia Suluhu Hassan på medierestriksjonene og opphever sensuren mot fire aviser som ble forbudt av forrige regjering.

Publisert

Det melder en høytstående myndighetsperson torsdag, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Opphevelsen skal være en del av president Samia Suluhu Hassans politikk for å lempe på medierestriksjonene som ble innført av hennes forgjenger, John Magufuli.

Pressefriheten ble kraftig innskrenket under Magufulis drøyt fem år lange presidentperiode, som varte fra 2015 frem til han døde i mars i fjor.

Uttrykte bekymring

I perioden han regjerte, innførte Magufuli en rekke lover som begrenset ytringsfriheten, blant annet en medietjenestelov som inneholdt strenge bestemmelser rettet mot journalister og en lov om elektrisk kommunikasjon. Sistnevnte skulle sette en stopper for åpne diskusjoner og informasjonsdeling på internett.

Sommeren 2020 uttrykte daværende utenriksminister Ine Eriksen Søreide bekymring over den reduserte presse- og ytringsfriheten i Tanzania. I en e-post til Bistandsaktuelt skrev hun at «Norge føler utviklingen i Tanzania tett. Vi er bekymret over at de seneste reguleringene, sammen med andre reguleringer som er iverksatt de siste årene, har lagt begrensninger på ytringsfriheten og det demokratiske rom».

Tanzania har i flere tiår vært et av de viktigste landene for norsk utviklingssamarbeid, og i 2020 ble det utbetalt omtrent 440 millioner kroner øremerket bistand til det østafrikanske landet.

Godt nytt for pressefriheten?

Da Samia Suluhu Hassan tok over som president etter Magufulis død i mars 2021, så flere av landets journalister et glimt av håp. Bare i løpet av et par uker ved makten hadde hun gitt ordre til informasjonsdepartementet om å oppheve forbudene mot mediebedrifter som ble innført under Magufuli.

Men i desember i fjor kunne lokale journalister fortelle til Bistandsaktuelt at regjeringen hadde beholdt de repressive lovene som ble vedtatt under Magufuli.

Nå kan altså informasjonsminister Nape Nnauye fortelle at de har utstedt publiseringslisenser til de fire avisene Mwanahalisi, Mawio, Mseto og Tanzania Daima, som ble forbudt av den forrige regjeringen, blant annet med beskyldninger om at de skal ha spredt falske nyheter.

Saed Kubenea, som er direktør i selskapet som utgir flere av disse avisene, mener torsdagens avgjørelse er svært oppmuntrende og la til at «man må la fortid være fortid» da han mottok lisensene.

Det er kanskje godt nytt for pressefriheten i landet, men også nåværende president Hassans har innført restriksjoner. I fjor ga regjeringen midlertidig utgivelsesforbud til to aviser, inkludert den regjeringspartieide avisen Uhuru, som ble anklaget for å publisere falske nyheter om den nye presidenten.

Powered by Labrador CMS