Mosambik og Norge har et bredt utviklings- og næringslivssamarbeid. Denne uka besøker kronprins Haakon landet sammen med utviklingsminister Dag-Inge Ulstein. Foto: NTB scanpix

Mosambik-aktivister ønsker kronprinsbesøk med klar tale og reelt innhold

Rettighetsaktivister håper at besøket til kronprins Haakon og utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i Mosambik denne uka blir mer enn «tradisjonelle mottakelser og fine bilder».

Publisert

Mangeårig forsker og korrupsjonsgransker professor Adriano Nuvunga håper både kronprinsen og vertslandets president Filipe Nyusi bruker anledningen til å stille hverandre «viktige spørsmål».

Forut for besøket har Senteret for demokrati og utvikling (CDD) i Maputo, som Nuvunga leder, sendt ut et notat der de påpeker at kronprins Haakon møter et Mosambik der «det demokratiske rommet er stengt».

Valget som president Nyusis Frelimo-parti vant med overveldende flertall i fjor høst var preget av mordet på en ledende valgobservatør, politisk trakassering og omfattende juks med valglister.

«Still de riktige spørsmålene»

Nuvunga håper kronprins Haakon «stiller Filipe Nyusi de riktige spørsmålene om brudd på menneskerettigheter og godt styresett - inkludert om å holde seniorledere i Frelimo-partiet ansvarlige for den alvorlige korrupsjonen som har senket landet.»

Den store korrupsjonsskandalen han viser til gjelder lån på to milliarder dollar som tre selskaper med tilknytning til landets sikkerhetstjenester tok opp. Staten ga garantier, selv om det var ulovlig.

Nærmere en milliard dollar har trolig forsvunnet i korrupsjon. En av bankene som gav lånene er den internasjonale storbanken Credit Suisse, der Statens pensjonsfond-Utland, også kalt Oljefondet, er en viktig aksjonær. Sivilsamfunnsorganisasjoner i Mosambik og Norge mener Oljefondet bør trekke seg ut av Credit Suisse.

- Jeg håper president Nyusi spør den den norske delegasjonen om Oljefondet vil trekke seg ut av banken. Og om de vil hjelpe Mosambik til få erstatning fra Credit Suisse for de store økonomiske skadene de har skapt, sier Nuvunga.

Ble skuffet i fjor

På spørsmål fra Bistandsaktuelt innrømmer Nuvunga at han har liten tro på at kronprinsen vil ta noen aktiv spørrende rolle.

- Statsråden kan derimot stille de vanskelige spørsmålene. Jeg frykter vi vil bli skuffet. Da president Nyusi gjestet Norge i fjor høst kunne noen av de vanskelige sakene ha vært drøftet. Vi var skuffet, ingen tøffe spørsmål ble stilt, sier Nuvunga.

Etter år med å granske de mektige i Mosambik mener han at regjeringspartiet er «gjennom-korrupt, de frykter ingen og bryr seg ikke om vanlige folk».

Kritisk til norsk bistand

Sergio Chichava er seniorforsker ved Institute of Social and Economic Studies i Mosambik. Under et besøk i Oslo nylig trakk han fram at Norge støttet frigjøringskampen i Mosambik. Likevel er han sterkt kritisk til Norges samarbeid med det styrende partiet Frelimo.

- Støtten Norge gir til Mosambik er med på å underminere demokratiet. Den lokale, styrende eliten bruker denne støtten til å holde seg ved makten og til å ekskludere den politiske opposisjonen. Støtten burde heller gå til sivile organisasjoner, media og opposisjonspartiene for å styrke demokratiet. Hvis Norge legger mer press på samarbeidslandet, kan man få mer demokrati og åpenhet. I dag støtter Norge den lokale regjeringsmakten selv om man ikke har demokrati, frie valg og mye korrupsjon, sier Sergio Chichava.

Fjorårets valg kaller han en vits. - Vi hadde ikke reelle valg.

Bedre næringsliv

Nuvunga er ikke enig. Det han frykter mest er at Mosambik blir enda mer sårbar som stat. Han tror at norsk bistand kan bidra til å hindre den nedadgående trenden. Han mener bygging av fungerende statsinstitusjoner er viktig.

- Bistand kan også bidra til av næringslivet kommer til landet, sier Nuvunga.

Et norsk næringsliv som krever åpenhet og menneskerettigheter er noe Denise Namburete mener kronprinsen bør tale for under næringslivsseminaret han skal åpne i Maputo torsdag. Hun er sentral i et sivilsamfunnsnettverk FMO som overvåker de offentlige budsjettene i landet.

- Grensen mellom politikk og privat sektor er veldig tynn. Norske selskaper som vil inn i Mosambik må finne ut hvem deres partnere er - ellers risikerer de å bidra til ulikhetene i landet. Men dersom de legger seg på en åpenhetslinje, har vi mye å lære fra Norge, sier Namburete.

Powered by Labrador CMS