- Denne svært krevende situasjonen krever stille diplomati. Vi trenger en «honourable exit», for begge sider, sier ambassadør Daw Maw Maw. Foto: Espen Røst
- Denne svært krevende situasjonen krever stille diplomati. Vi trenger en «honourable exit», for begge sider, sier ambassadør Daw Maw Maw. Foto: Espen Røst

Myanmars ambassadør til Norge: – Militæret skulle aldri ha kuppet makten

– Det er hjerteskjærende å se blodet i gatene, sier Daw Maw Maw. Ambassadøren mener det var feil av seniorgeneral Min Aung Hlaing å ta makten og sier Aung San Suu Kyi må løslates. Men den erfarne diplomaten vil ikke uttrykke støtte til CDM-bevegelsen, slik Myanmars FN-ambassadør har gjort.

Publisert

- Dette er bare tragisk, sier Daw Maw Maw.

Bistandsaktuelt har spurt Myanmars ambassadør til Norge hva om hun tenker om scenene som utspiller seg i hjemlandet, om militærets vold mot unge demonstranter. Vi sitter i et sterilt møterom bak Stortinget i Oslo. Daw Maw Maw tenker, utdyper:

- Det er så vondt, fordi landet vårt hadde beveget seg i riktig retning det siste tiåret. Myanmar var mer avslappet, mer åpent - folk snakket med hverandre igjen.

Ambassadøren forteller at hun har jobbet i utenriksdepartementet siden 1983, sett Myanmars utvikling fra innsiden.

- Etter 2010 ble vi faktisk del av det internasjonale samfunnet. Man kan sikkert si at demokrati-prosessen har vært saktegående, men den var pågående, og så endte vi i denne tragiske situasjonen. Vi skulle snakket bedre sammen. Men heller ikke denne gangen klarte vi det, og så mente det militære lederskapet at kupp var det rette. Men dét var en stor feil.

- Hvorfor var det feil å kuppe makten?

- Vi lever i 2021. Det er ikke etisk riktig å ta makten fra de som folket i Myanmar har valgt. Dersom man mente det var uregelmessigheter ved valget, burde dette vært prøvd i en rettssak, slik man gjør det i et demokrati. De skulle aldri ha kuppet makten.

- Ikke militærets «forlengede arm»

- Støtter du sivil-ulydighets-bevegelsen (CDM) i Myanmar?

- Hvorfor er det viktig?

- Jeg lurer på om du støtter folkets rett til å uttrykke seg, til å demonstrere, og at grunnleggende menneskerettigheter ivaretas?

- Selvfølgelig.

- Men hvem representerer du i Norge?

- Jeg representerer Myanmar og nå holder jeg dette fortet. Dersom jeg uttrykker støtte til CDM er det ha-det-bra til denne jobben.

- Er det en ordre du har mottatt?

- Det var et vennlig råd fra hovedstaden. Så min jobb er å være en bro mellom Norge og Myanmar, lytte til norske myndigheter og rapportere hjem. Det kan hende det jeg sender ender i noens innboks uten å bli lest, men min jobb er å rapportere trofast.

- Rapportere trofast?

- Ja, det gjør jeg. Ine Eriksen Søreide kom med en veldig sterk uttalelse. I Myanmars utenrikstjeneste er det ikke sedvane å utbrodere kritikk utenfra, men etter den norske utenriksministerens uttalelse tok jeg meg frihet og oversatte hele teksten til burmesisk. Jeg skrev at hun er veldig bekymret for militærets maktbruk, at hun fordømmer kuppet, sier Daw Maw Maw.

- Om man ikke har kjennskap til den interne dynamikken i Myanmars utenriksdepartement er det lett å tenke at du nå er juntaens, eller militærets nyopprettede State Administrative Councils (SAC) «forlengede arm» i Norge. Er det en feil antagelse?

- Ja, det er feil. Fordi jeg bruker min egen dømmekraft i alt jeg foretar meg. Dersom jeg gjorde alt i henhold til de instruksene jeg nå får hjemmefra, ville jeg vært SACs forlengede arm. Men det er ikke slik jeg ser min rolle. Dersom jeg var lakei for SAC ville jeg ikke sittet her og hatt denne samtalen med deg, sier Daw Maw Maw.

- Men er State Administrative Council Myanmars legitime myndigheter?

- Det spørsmålet vil jeg ikke svare på.

- Hvorfor ikke?

- Fordi du stiller spørsmålet til Myanmars ambassadør og jeg må svare som det. Det er mye en med min rolle ikke kan ytre offentlig.

Vil at Aung San Suu Kyi løslates

Allerede kuppnatten ble State Councellor Daw Aung San Suu Kyu og president U Win Myint arrestert sammen med en lang rekke parlamentsmedlemmer og rettighetsaktivister. Mer enn 1500 mennesker er arrestert siden 1. februar. Bistandsaktuelt spør Daw Maw Maw om hun mener Aung San Suu Kyi burde løslates.

- Ja. Hun burde aldri vært anholdt, sier ambassadøren.

Daw Maw Maw er diplomat-datter, bodde store deler av oppveksten i Canada og er utdannet i Sveits. Hun har blant annet tjenestegjort ved FN-delegasjonen i New York, og i 2015 ble hun utnevnt av president Thein Sein til ambassadør i Norge.

Hun sier jobben har blitt krevende etter kuppet.

- Veldig mange har nå veldig sterke følelser. Norsk-burmesere vil hjelpe folk i hjemlandet og demonstrerte utenfor ambassaden her. Jeg ville høre hva de hadde å si, slik at jeg kunne rapportere dette hjem. Men de ville at jeg skulle uttrykke støtte til CDM, og vite om jeg støttet militæret eller CRPH (Committee Representing Pyidaungsu Hluttaw - en komité som representerer de kupp-avsatte parlamentsmedlemmene; journ. anm.). Jeg støtter ingen av dem. Som diplomat kan jeg ikke gjøre et slikt valg, men jeg har sagt at jeg ikke støtter militæret, og at dette er en ekstremt tung situasjon for landet vårt.

Ambassadøren virker å være under press, forteller at det er spredd usanne rykter om henne etter møtet med norsk-burmesere sist uke. Hun sier møtet ble live-sendt på Facebook, uten at hun visste det, at det har skapt problemer for familien i hjemlandet.

- De likte ikke svarene jeg ga dem. Nå omtales jeg som sviker og jeg har også fått drapstrusler. Dette har blitt veldig stygt.

- Men det som skjer på gata i byer som Yangon og Mandalay er også veldig stygt?

- Det er tragisk, men CDM og aktivisme er ikke eneste vei ut av denne krisen. Jeg gjør det jeg kan for å bidra til en løsning og min jobb er å være en bro mellom norske- og burmesiske myndigheter, uavhengig av hvem det måtte være, sier Daw Maw Maw.

- I går så jeg et videoklipp av det som skal ha vært en demonstrant, døende på gata i Yangon, skutt i hodet, gispende etter luft, mens hjernemasse og blod fløt utover asfalten. Det er kanskje ikke så vanskelig å skjønne at situasjonen bringer fram sterke følelser?

- Nei, det er det ikke. Det som skjer er hjerteskjærende, og jeg skjønner godt hvorfor unge demonstrerer foran vår ambassade.

- Men alle Myanmars ambassadører er bundet på hender og føtter nå. Vi får instruksjoner vi må følge, og vi kan aldri komme med de svart/hvitt-svarene som noen vil høre. Jeg hjelper ikke hjemlandet ut av denne situasjonen ved å si fra meg jobben.

- Ok, men gir bildene som nå strømmer ut av Myanmar via sosiale medier et riktig bilde av situasjonen?

- Min generasjon vet hvor blodig det kan bli når militæret tar kontroll. Veldig mange bruker nå sosiale medier til å oppildne unge. Jeg sier ikke at det er løgner som spres, men veldig mange er ekstremt emosjonelle. Det er vanskelig å skille sant fra usant.

Ambassadøren forteller at hun har en niese på 15 som ringte henne for et par dager siden:

- «Tante Maw, jeg demonstrerer», sa hun. Jeg spurte «hvorfor?», sa det kunne være farlig. «Jeg vil endre hele systemet», sa hun. Jeg sa, «ok, gjør det, men vær forsiktig». Jeg forteller dette for å si at jeg forstår de unges frustrasjon, for fram til nå har de vokst opp uten frykt. Men man må også forstå at det finnes krefter som bruker denne situasjonen til egen fordel. Mange ytrer et ønske om at FN skal sende styrker, bruke R2P, for å ta makten fra militæret. At et slikt budskap brer om seg er bare tragisk, sier Daw Maw Maw.

Kritisk til Myanmars FN-ambassadør

- Den militære ledelsen mener valget var rigget, hva tenker du om det?

- Tatmadaw sa de tok makten fordi det var avdekket uregelmessigheter med velger-registreringen. To dager etter valget begynte opposisjonspartiet USDP å innhente data om gjennomføringen av valget. De mente å ha avdekket uregelmessigheter og klaget til U Min Aung Hlaing. Seniorgeneralen tok dette svært alvorlig, men i stedet for å ta rollen som «dommer» ble han en spiller i dette rotet. Etter min mening burde eventuelle uenigheter om valgresultatet vært løst i rettssystemet, sier Daw Maw Maw.

- Overfor FNs hovedforsamling uttrykte Myanmars FN-utsending nylig at han bryter med militærregimet. Han fordømte kuppet og ba det internasjonale samfunnets om hjelp til å gjenopprette demokrati i Myanmar. Har du forståelse for hans uttalelser?

- Dette blir veldig personlig, jeg kjenner ham svært godt og vet hvorfor han gjorde som han gjorde. Det tegnes nå et svart/hvitt-bilde av situasjonen, der man beskrives som en fiende av folket om man ikke uttrykker støtte til CRPH og CDM-bevegelsen...

Daw Maw Maw blir stille noen sekunder, sier hun kommer til å få problemer ved å si det hun tenker om FN-utsendingens uttalelser.

- Jeg mener han valgte feil sti. Han søkte aktivt råd fra hovedstaden Naypyitaw om hva han skulle si, lot som om han trofast skulle følge ordre å dele de vanlige hardline-talepunktene. Men så snudde han i siste liten, snakket om Right to protect (R2P) og FN-innblanding. Men vi må være realistiske nå: Vil FN virkelig blande seg inn i dette?

Daw Maw Maw svarer ikke på sitt eget spørsmål, men trekker en parallell til situasjonen før Muammar al-Gaddafis fall. Hun peker på at store deler av Libyas FN-delegasjon brøt med lederskapet i hjemlandet, før koalisjonstyrker - inkludert norske fly - bombet Libya.

- Jeg er så redd for at Myanmar skal ende opp som en failed state, for at den burmesiske hæren - institusjonen, ikke generalene - skal bli knust. Og det er derfor jeg sier at jeg ikke støtter CDM, at jeg ikke støtter CRPH. Vår ambassadør i New York lot følelsene ta overhånd og argumenterer nå for tiltak som kan bidra til at Myanmar ender opp der Libya gjorde.

- Det er ekstremt farlig. Vi kan ikke sette landets eksistens i spill basert på følelser.

- Om FN-ambassadøren valgte feil sti, hva er den rette?

- Aktivisme er ikke den eneste veien ut av denne krisen. Vi trenger en «honourable exit», for begge sider. Myanmar behøver hjelp fra en ærlig megler, en som kan bidra til at man setter seg ned og snakker sammen. Da må vi finne en som både Min Aung Hlaing og Daw Aung San Suu Kyi vil lytte til. Denne situasjonen krever stille diplomati.

Powered by Labrador CMS