Salget til M1 Group og deres lokale samarbeidspartner Shwe Byain Phyu Group venter fortsatt på «regulatorisk godkjenning» fra regimet i Myanmar, ifølge Telenors kommunikasjonsdirektør. Det var full aktivitet i butikken da Bistandsaktuelt besøkte en Telenorforhandler i sentrum av Yangon i oktober. Foto: Phoe Lone

Reuters: Militærjuntaen har godkjent Telenors Myanmar-salg

Telenors Myanmar-virksomhet vil, ifølge nyhetsbyrået, overtas av libanesiske M1 Group og lokale Shwe Byain Phyu Group – et bensinstasjon- og gruveselskap med tette bånd til juntaen.

Publisert

I sommer ble det kjent at Telenor ville selge Myanmar-virksomheten til libanesiske M1 Group for 900 millioner kroner. Siden har det skjedd lite, for burmesiske myndigheter har ikke gitt salget en såkalt «regulatorisk godkjenning».

Nå skal M1 Group ha inngått samarbeid med et selskap i Myanmar, etter at militærjuntaen har uttrykt et ønske om en lokal kjøper av Telenors virksomhet, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Bakgrunnen for salget er kuppet i februar i fjor, samt det faktum at militærjuntaen legger press på telekom- og internettselskaper for å installere overvåkningsteknologi. Siden M1-avtalen ble kjent i sommer, har ikke Telenor villet kommentere salget, annet enn at selskapet har bekreftet at en «regulatorisk godkjenning» har latt vente på seg, men mye tyder nå på at M1 Group har inngått et partnerskap med et lokalt selskap som juntaen kan godkjenne.

- Kommenterer ikke rykter

Partnerskap mellom M1 Group og Myanmars Shwe Byain Phyu Group skal nemlig allerede være godkjent av regimet, ifølge Reuters kilder.

Ifølge nyhetsbyrået vil Shwe Byain Phyu Group, med interesser i gruvedrift og bensinstasjoner i Myanmar, bli majoritetseier i mobilselskapet etter overtagelsen. Styreleder, Thein Win Zaw, er direktør i Mahar Yoma Public Company, et konsortium som har en eierandeler i det militæreide mobilselskapet Mytel, ifølge dokumenter Bistandsaktuelt har fått tilgang til fra Myanmars Directorate Of Investment and Company Administration.

Bistandsaktuelt ringer Telenor, men kommunikasjonsdirektør David Fidjeland vil ikke kommentere Reuters-saken. I stedet sender han en epost med en uttalelse fra kommunikasjonsdirektør Gry Nordhus.

- Vi venter fortsatt på formelt svar på søknaden om regulatorisk godkjennelse fra myndighetene i Myanmar, og ønsker ikke å kommentere på rykter og spekulasjoner i markedet, heter det fra Nordhus i eposten til Bistandsaktuelt.

- Fare for rettighetsbrudd

Aktivistorganisasjonen Justice For Myanmar (JFM) har vært og er sterkt kritisk til salget av den norske mobilgiganten.

- Den eneste myndigheten Telenor bør søke godkjenning fra, er eksilregjeringen, National Unity Government, sier JFM-talsperson Yadanar Maung i et skriftlig svar.

Hun påpeker overfor Bistandsaktuelt at juntaen som kuppet makten i februar i fjor er «et illegitimt organ uten grunnlag for å godkjenne dette brannskadesalget». Yadanar Maung hevder salget, dersom det gjennomføres, vil føre til at Telenorkunders brukerdata vil havne hos juntaen.

- Det virker som om Telenor helt ser bort fra de alvorlige risikoene salget utgjør for folk i Myanmar. Shwe Byain Phyu er et konglomerat med kjente koblinger til Myanmars militære og M1 har en lang historie med å gjøre forretninger med autoritære regimer.

Hun mener salget utgjør en enorm menneskerettighetsrisiko for Telenorkundene.

- Derfor ber vi majoritetseieren, den norske regjeringen, om å stanse salget og finne en ansvarlig måte å avslutte Myanmar-investeringen på, sier Yadanar Maung.

Powered by Labrador CMS