NRM-tilhengere feirer seieren til president Yoweri Museveni som ble kåret vinner av årets valg i Uganda. Foto: Sofi Lundin

Bobi Wine i husarrest mens Museveni vinner valget

Etter valgseieren kan Yoweri Museveni se fram til 40 år ved makten i Uganda. Opposisjonen anklager regjeringen for vold, ulovlige arrestasjoner og valgfusk.

Publisert

Lørdag utropte valgkommisjonen Yoweri Museveni til vinner av valget i Uganda. Han kan fortsette som president frem til 2026 da han feirer 40 år ved makten. 76-åringen får dermed sin sjette femårsperiode ved makten.Museveni vant over sine ti rivaler med 58,6 prosent av stemmene som er det laveste oppslutningen om presidenten siden det første flerpartivalget i 1996. Han fikk 5,8 millioner stemmer sammenlignet med hovedrivalen Robert Kyagulanyi alias Bobi Wine som fikk 3,5 millioner.

Militæret patruljerer området utenfor huset til presidentkandidat Bobi Wine som sitter i husarrest siden fredag. Foto: Sofi Lundin

Sikkerhetsstyrker omringen hjemmet til Bobi Wine i Magere-området i Kampala samtidig med at valgresultatet ble kjent.

Bistandsaktuelt og en rekke andre medier var tilstede utenfor huset hans, men sikkerhetsstyrkene ga ordre om at vi måtte holde oss unna. Dagen før valget på tordag ble to journalister truet med våpen da de prøvde å få til et møte med Wine i hjemmet hans. Presidentkandidaten har prøvd å forlate huset en rekke ganger, men blir beordret til å holde seg inne.

Under husarrest

- Jeg kan ikke forlate huset mitt. Jeg har telefonmøter med mine partimedlemmer ved kontoret i Kamwokya, men som du kan se er jeg satt under husarrest. De har omringet mitt hjem og ingen har lov til å komme inn, inkludert journalister. Verden ser hva som skjer, sa Wine i telefonintervju med en rekke medier.

Ifølge talspersponer fra militæret (UPDF) er det for Wines eget beste at han må holde seg i sitt hjem.

- Sikkerhetsstyrkene er der på bakgrunn av de trusler som vi vet at et individ eller et samfunn kan møte. Kyagulanyi er ikke en ordinær ugander. Hans sikkerhet kan bare ivaretas av de nasjonale sikkerhetsstyrkene. Han hører til kategorien VVIP (very very important person) og derfor er det vår plikt å sørge for hans sikkerhet, sa vise talsmann for UPDF, Deo Akiiki i en tekstmelding.

På spørsmål om hvorfor presidentkandidaten ikke får forlate hjemmet og ingen har lov til å besøke ham svarer Akiiki at spørsmålet ikke er relevant i øyeblikket.

- Om han (Bobi Wine red. anm.) er ute eller inne er ikke viktig i øyeblikket. Det som er viktig nå er å sørge for uganderes sikkerhet og at han holder seg hjemme, sier Akiiki ifølge flere kilder, deriblant en artikkel i Daily Monitor.

Bobi Wine rett etter at han hadde avlagt sin stemme på valgdagen.

Advarer mot uro

Parlamentsmedlem Francis Zaake var også tilstede ved huset til Wine på valgdagen og ble arrestert da han prøvde å få tilgang til presidentkandidaten. Han ble senere kjørt til sykehuset i Rubaga etter å ha blitt mishandlet i arresten. Rykter spredde seg at Zaake var drept og folk tok til gatene i byen Nsangi søndag. Ifølge politiet kastet noen ungdommer bensinbomber mot en buss som var på vei fra Masaka til Kampala og 60 personer ble arrestert.

Sikkerhetsstyrkene har gjentatte ganger advart de som prøver å skape kaos i forbindelse med valget.

- Jeg ønsker å forsikre hele landet om at den som skaper trøbbel kommer til å angre at han/hun ble født, sa politiinspektør Martins Okoth-Ochola, ifølge en artikkel i Daily Monitor.

Rettens vei

Opposisjonspartiet National Unity Platform (NUP) som Wine tilhører anerkjenner ikke valgresultatet og anklager myndighetene for vold, ulovlige arrestasjoner og valgfusk. Nå planlegger partiet å gå rettens vei for å få omgjort valget.

- Vi skal gå rettens vei, både i Uganda og i utlandet for å utfordre dette valgresultatet. Det er mange grunner til at vi ikke anerkjenner dette valget: Vold i forbindelse med valgkampanjene er bare starten. Det har foregått valgfusk på en rekke måter, deriblant har utallige av våre valgagenter blitt arrestert. Alt dette skal vi bevise og bruke i retten, sier Wine i et intervju med en rekke medier i helgen.

Ugandere over hele landet møtte opp for å stemme på president og parliamentsmedlemmer den 14. januar. Foto: Sofi Lundin

Internasjonale valgobservatører fra East African Community (EAC) og Den afrikanske unionen (AU) sier at valget var fritt og rettferdig. På lørdag publiserte de en rapport der de ga ros til valgkommisjonen for å ha gjennomført det de beskrev som et fredelig og vellykket valg.

- Vi roser organiseringen og valgledelsen i Uganda. Dette valget var i det store hele fritt, rettferdig og transparent, sa Samuel Azu´lu, som er leder for valgobservatørene i Uganda.

Valgobservatørene retter imidlertid kritikk mot myndighetenes beslutning om å stenge internett noe som de sier strider mot uganderes rett til informasjon.

- Ledeerne av valgobservatørene hadde ikke oversikt over overføringen av resultater fra valgstasjonene i distriktene og til det nasjonale opptellingssenteret. Vi kunne heller ikke overføre informasjon fra felt i tide, sier Domitien Ndayizeye, som leder valgobservasjonsledelsen for EAC i Uganda.

USA urolig

Det amerikanske utenriksdepartementet sier USA er svært urolig over volden og uregelmessighetene ved valget i Uganda.

- Folket i Uganda stilte opp for å stemme i det nasjonale valget 14. januar tross trusler og frykt, skriver talsperson Morgan Ortagus i USAs utenriksdepartement i en uttalelse.

Ifølge landets valgkommisjon vant Museveni med 58,6 prosent av stemmene, mens hans fremste utfordrer Bobi Wine fikk 34,8 prosents oppslutning. Valgdeltakelsen var på 52 prosent.

- Vi er dypt bekymret for de mange og troverdige rapportene om at sikkerhetsstyrker har utøvd vold før valget og for uregelmessigheter i gjennomføringen av valget, heter det videre i uttalelsen.

Uten nett

Ugandere var uten tilgang til internett fra onsdag i forrige uke og fram til mandag formiddag. Myndighetene beordret alle teleselskaper om å stenge internett i god tid før valget og på selve valgdagen kunne man heller ikke overføre penger via mobil.

- Vi er avhengig internett i jobben og vi ikke kan snakke med våre venner og uttrykke våre følelser i sosiale medier. Det er en helt forferdelig situasjon, sier Andrew (30) som bor i området Kamwokya i Kampala. Han forteller om mange som er blitt arrestert da de har prøvd å få internett-tilgang.

- Et hundretalls personer her i området er arrestert etter at de prøvde å få internett-tilgang. Politiet sier at vi prøver å hacke kontorer til myndighetene, forteller Andrew som ønsker å være anonymt.

Tomt i gatene

Etter at valgresultatet ble offentlig på lørdag ettermiddag var det tomt i Kampalas gater.

I enkelte områder var sikkerhetsstyrkene i beredskap. Noen gulkledde motorsyklister kjørte lynraskt gjennom byens gater og feiret Musevenis seier. Byen var ellers uvanlig stille.

- I dag er jeg en lykkelig mann. Museveni kom til makten da jeg var liten gutt og vi har sett modernisering og nyter av freden i landet, sier Aine Joseph (40) som går gatelangs for å feire presidentens seier i området Kololo.

På den andre siden av byen er det stille på det ellers så folketette markedet i Nakassero.

- Vi ønsket endring og et bedre liv. Jeg har blitt utsatt får tåregass utallige ganger under protester og vi hadde stor tro på vår president (Bobi Wine. red. anm). I dag har jeg ingenting å si, sier Justine Namukasa (42).

Powered by Labrador CMS