Hver gang det er varslet demonstrasjoner mot regimet i Zimbabwe er sikkerhetsstyrkene utplassert for å hindre protestene. Foto: Wilfred Kajese/ Bistandsaktuelt

Farlig blanding av korona, korrupsjon og overgrep i Zimbabwe

Regjeringen i Zimbabwe bruker korona-pandemien som påskudd for å slå hardt ned på fredelige demonstrasjoner. Folk er lei korrupsjon, menneskerettsbrudd og økonomisk forfall. En kjent forfatter sier presidenten står bak «utrolig brutale handlinger».

Publisert

Zimbabwes grunnlov tillater fredelige demonstrasjoner. Likevel rykker politiet og hæren ut hver gang det er varslet om demonstrasjoner for å arrestere og banke de som møter opp. En av de som er blitt rammet er Tsitsi Dangarembga, en prisvinnende forfatter. Etter at hun sluttet seg til en protest mot regjeringen 31. juli, ble hun arrestert og siktet for oppfordring til vold og for brudd på korona-reguleringene.

Protestene var rettet mot korrupsjon, menneskerettsbrudd og en stadig dypere økonomisk krise. Tsitsi Dangarembga har fått en rekke internasjonale forfatterpriser. Hennes siste bok, «This Mournable Body», er nominert til Booker-prisen. Hun har engasjert seg sterkt mot økt undertrykking i Zimbabwe.

- Menneskerettssituasjonen i Zimbabwe er vanskelig. Bruddene på menneskerettene rammer bestemte personer, for eksempel den viktigste opposisjonen eller sivilsamfunnet, sier Dangarembga til Bistandsaktuelt.

Hun mener regjeringen til Emmerson Mnangagwa står bak det hun kaller «utrolig brutale handlinger».

- Alle kan se resultatene av deres brutalitet. Folk blir redde. Minnet om frigjøringskampen og dens grusomheter er fortsatt levende, og alle blir paralysert av frykt og ønsket om rett og slett å overleve og få være i fred, sier Dangarembga.

Hun mener korrupsjon er endemisk i Zimbabwe, og blandes med vold og rettighetsbrudd. Å fjerne korrupsjonen krever omdanning av hele samfunnet.

Ønsker å endre grunnloven

Zimbabwes president Emmerson Mnangagwa har gått inn for en grunnlovsendring som vil bety at visepresidenten ikke lenger må velges, men kan håndplukkes av presidenten. Det har vakt harme hos opposisjonelle aktivister, blant dem Elvis Mugari. Han er medlem av Occupy Africa Unity Square, en gruppe som vil forsvare demokratiet. Den ble tidligere ledet av den savnede journalisten Itai Dzamara.

- Mnangagwa ønsker å endre grunnloven for å befeste despotismen. Slikt tull kan vi ikke godta, sier Mugari til Bistandsaktuelt.

President Mnangagwa sparket nylig sin helseminister Obadiah Moyo, som var siktet for korrupsjon i forbindelse med en millionkontrakt for smittevernutstyr. Men regjeringens handtering av korrupsjonssaker har på ingen måte imponert 61 år gamle Dangarembga. Derfor sluttet hun seg til demonstrasjonene mot korrupsjon og menneskerettsbrudd 31. juli. Der ble hun og andre demonstranter arrestert og stappet inn i en politibil.

- Jeg er ikke interessert i politikk. Jeg er interessert i hvordan folk lever - hva de er, hva som motiverer dem og hva som får dem til å gjøre som de gjør. Politikk påvirker hvert minutt av våre liv, sier Dangarembga.

På spørsmål om hennes bok «This Mournable Body» omhandler den forverrede situasjonen i Zimbabwe, svarer hun det heller er slik at Tambu, hovedpersonen i boka beveger seg gjennom et politisk landskap som tilbyr henne ødeleggende lite.

Fattigdom i Zimbabwe er voksende, økonomien er i ruiner og frykten for korana-pandemien øker. Foto: Wilfred Kajese

Økt korrupsjon

Obey Sithole, leder for ungdomsorganisasjonen til opposisjonspartiet MDC Alliance, mener korrupsjonen har økt etter at Mnangagwa kom til makten.

- Den nåværende regjeringen har en umettelig appetitt for plyndring, sier Sithole.

Han får støtte av den uavhengige politiske analytikeren Wurayai Zembe.

- Det virker som vi er i samme situasjon som under Robert Mugabes siste tid ved makten, med fortsatt tøylesløs korrupsjon, der selv medlemmer av president Mnangagwas er involvert, sier Zembe.

Og samtidig som Zimbabwe kjemper mot koronaviruset, er alle offentlige helseinstitusjoner dysfunksjonelle fordi helsepersonell mangler personlig smittevernutstyr, konstaterer Zembe.

Over 4000 mennesker har testet positivt for covid-19 i landet til nå.

Kritikk fra Sør-Afrika

Politiske ledere i regionen har heller ikke vendt det døve øret til krisen i Zimbabwe. Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa har utpekt spesialutsendinger til Zimbabwe for å ta opp menneskerettsbruddene med regjeringen. Ledere fra både ANC og fra opposisjonspartiet Economic Freedom Fighters, som tidligere omfavnet ZANU-PF-regjeringen, snakker nå om å hindre Mnangagwas allierte fra å kunne besøke Sør-Afrika. USA har innført nye sanksjoner mot en forretningsmann som står Mnangagwa nær.

Internasjonale artister har sluttet seg til hashtag-kampanjen mot Zimbabwes regjering med slagordet #ZimbabweanLivesMatter.

Ser sammensvergelser

Mnangagwa har svart på kritikken og kampanjer på sosiale medier ved å anklage USA, Storbritannia og Sør-Afrika for problemene i landet. Han kaller opposisjonen for «terrorister» og «råtne epler».

ZANU(PF)-regjeringen avviser på det kraftigste beskyldningene om korrupsjon og rettighetsbrudd.

- For å holde oss til fakta: Det er ikke noen krise eller kollaps i Zimbabwe. Det har heller ikke vært noen bortføringer eller «krig» mot borgere, sier departementsråd Nick Mangwana i Zimbabwes informasjonsdepartement til den statlige kringkastingen Zimbabwe Broadcasting Corporation.

Opposisjonspolitikere er naturlig nok av en helt annen oppfatning:

- Regjeringen har brukt koronapandemien som påskudd til å slå ned på fundamentale menneskerettigheter og ytterligere innskrenke det demokratiske rommet med en militaristisk lockdown og i praksis unntakstilstand, sier Fadzayi Mahere, talsperson for opposisjonspartiet Movement for Democratic Change Alliance. Også hun ble arrestert og siktet for brudd på covid-19-reglene etter protestdemonstrasjonene mot regjeringen 31. juli.

Mahere beskylder regjeringen for å forfølge journalister som avslører korrupsjon, og la korrupte tjenestemenn gå fri.

- Journalister som Hopewell Chin'ono har blitt fengslet for å avdekke korrupsjon, mens ingenting er gjort for å få dømt de som er ansvarlige for korrupsjonen, sier Mahere til Bistandsaktuelt.

Da Mnangagwa presset Robert Mugabe fra makten i 2017 var Chin‘ono en av dem som støttet den nye presidenten. Etter hvert forsto han at det ikke ville bli noen endringer i retning av mer demokrati. Han har nå sittet fengslet i tre uker.

Lederkrise

Aktivisten Claris Madhuku, som leder organisasjonen Platform for Youth Development Trust, ser ingen tegn til at regjeringen vil gjøre noe for å bremse svekkingen av menneskerettighetene.

- Zimbabwe opplever både en lederskapskrise og en forventningskrise. Borgerne har mistet håpet og er overbevist om at regjeringspartiet ZANU(PF) og Mnangagwa tar landet i feil retning, sier Madhuku.

- Mnangagwa har like stor appetitt på presidentmakten som sin forgjenger Mugabe, noe han viser med forslaget til grunnlovsendring. Men mens Mugabe var sofistikert og dyktig, er Mnangagwa en kjedelig og usympatisk karakter, legger han til.

Powered by Labrador CMS