Rundt 200 personer var samlet for å se avslutningen på rettsaken mot Dominic Ongwen på storskjerm i Gulu i Nord-Uganda. Sendingen fra Den internasjonale straffedomstolen i Haag ble vist på tre offentlige steder i Gulu. De som ikke hadde mulighet til å ta seg til byen kunne følge sendingen via radio.

Krigsherre dømt, mens kona fulgte saken på storskjerm i Uganda

Den tidligere barnesoldaten og krigsherren, Dominic Ongwen (45) ble torsdag dømt for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten av Den internasjonale straffedomstolen i Haag. Domsavsigelsen ble vist på storskjerm i Nord-Uganda. Bistandsaktuelt var der sammen med Ongwens kone. Hun og andre som levde sammen med Ongwen i bushen raser mot dommen.

Publisert

- Ongwen var bare et barn som ble kidnappet, og alt han gjorde var å følge ordre. Når du blir truet på livet, gjør du forferdelige ting og du forandres som menneske. Jeg vet hva jeg snakker om, fordi jeg har selv opplevd det, sier Janet Lalam (35).

Dominic Ongwen ble torsdag funnet skyldig på 61 tiltalepunkter som omhandlet drap, grov voldtekt, slaveri, bortføring av barn, tortur og plyndring. Forbrytelsene ble begått mens han var kommandant i den ugandiske opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA).

Dominic Ongwen ble selv bortført av LRA som barn og ble snart en barnesoldat som steg i gradene helt opp til kommandant. Torsdag ble han dømt for forbrytelser mot menneskeheten. Foto: NTB

Ongwen ble selv bortført av LRA som barn og ble trent som barnesoldat. Han steg i gradene helt opp til kommandant. Han ledet angrep der hundrevis av barn ble bortført fra landsbyer og leirer helt nord i Uganda.

I 2005 utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) en arrestordre for LRA-lederen Joseph Kony, Ongwen og fire andre kommandanter i opprørsgruppen. Blant dem er det bare Kony og Ongwen som er i live i dag. Mens Kony fortsatt er på fri fot, overgav Dominic Ongwen seg til amerikanske spesialstyrker i Den sentralafrikanske republikken (CAR) i januar 2015.

Det ble begynnelsen på en historisk rettsprosess: Aldri før har en tidligere barnesoldat blitt stilt for retten i ICC. Ongwen blir delvis tiltalt for lignende overgrep som han selv ble utsatt for som barn.

11 år og gift

Janet Lalam sitter hjemme i sofaen i rommet hun leier da Bistandsaktuelt møter henne fem timer før dommen faller mot Ongwen.

35-åringen ble bortført av LRA som tiåring. Sammen med 130 andre barn ble hun tvunget til å gå i flere dager til fots over grensen til Sudan. Det var der hun traff Ongwen for første gang. Et år senere fylte hun 11 år, men var allerede blitt en rutinert barnesoldat. Hun ble tvangsgiftet med Ongwen.

Hun dekker til hodet med et skjerf og vender bort blikket i det hun forteller om tiden hun helst vil glemme. Årene i bushen har etset dype sår i sjelen og Janet Lalam klarer til tider ikke å snakke om det som var.

- Jeg har gjort de mest grusomme ting, men akkurat som Ongwen så hadde jeg ikke noe valg. Det var enten å drepe eller blir drept, sier hun.

Barna hennes løper inn og ut av huset. To av de seks barna er Ongwen sine.

- De færreste vet noe om min bakgrunn, men jeg er stolt av at jeg har barn med Ongwen. Han var bestandig omtenksom og god, sier hun.

Janet Lalam (t.v.) følger rettssaken på tv-overføringen i Gulu. Hun sitter sammen med andre kvinner som ble kidnappet av LRA og bodde i bushen.

- Dommen på storskjerm

Bistandsaktuelt følger Lalam til lokalet i Gulu der rettssaken mot Ongwen vises på storskjerm. Hun tar plass blant rundt 200 andre som sitter i stillhet med blikket festet på skjermen.

Etter rundt to timer er det klart: Ongwen er funnet skyldig i 61 av 70 tiltalepunkter knyttet til forbrytelser som han begikk på begynnelsen av 2000-tallet.

Retten avviste forsvarets argumenter om at Ongwen begikk mange av forbrytelsene under tvang og at det var formildende at han selv ble bortført av LRA som barn og dermed ikke kjente noen annen virkelighet.

Om Herrens motstandshær

  • Herrens motstandshær (Lord's Resistance Army - LRA) ble grunnlagt av Joseph Kony i 1987. Geriljagruppens mål var å styrte regjeringen i Uganda og erstatte den med et nytt styre grunnlagt på Bibelens ti bud.
  • I den årelange geriljakrigen som fulgte, ble tusenvis av ugandere drept eller lemlestet og over 2 millioner drevet på flukt.
  • Geriljagruppen er beryktet for å bortføre barn og tvinge dem til å bli soldater eller sexslaver.
  • Kony har vært ettersøkt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) siden 2005.
  • Den afrikanske union (AU) har klassifisert LRA som en terrororganisasjon.
  • (NTB)

Dommer Bertram Schmitt sa at «det er ikke noe som fritar Dominic Ongwen fra det kriminelle ansvaret. Hans skyld er fastslått, uten tvil.»

Ongwen blir anklaget for å stå bak en rekke angrep, et av dem i Den demokratiske republikken Kongo i desember 2009 der rundt 350 sivile ble drept og minst 250 personer ble bortført. Et angrep ved Lukodi i mai 2004 førte til harde kamper mellom den ugandiske hæren og LRA og mange mistet livet.

I sin begrunnelse trakk dommeren fram og siterte flere utsagn fra rettssaken:

«Unge jenter ble brukt som sexslaver og ble ofte mishandlet,» fortalte et vitne.

«Hvis du nektet en mann, så risikerte du å bli drept. Unge jenter var klare for sex når de fikk sin første menstruasjon», sa et annet vitne, ifølge dommeren. «Jeg ble gitt til en kommandant og hans eldre kone sa: Gjør som de sier, hvis ikke dreper de deg.»

Opprørt over dommen

Dommerens tale skaper uro i lokalet i Gulu. Sendingen fra Haag ser ut til å forbause noen og gjøre andre opprørt.

Janet Lalam brister ut i gråt.

- Hvorfor anklager de Ongwen for alt det som ethvert medlem av LRA står bak? Ongwen ville aldri ha drept kvinner av egen vilje. Han respekterte oss. Jeg er så sint at jeg orker ikke å snakke, sier hun.

Ved siden av henne sitter en annen kvinne som er fullstendig knust av dommen.

- Det var myndighetenes ansvar å beskytte barn mot LRA, og siden de ikke klarte det ble Ongwen barnesoldat og tvunget til å bli en person han aldri ville ha blitt ellers. Nå er han anklaget for ting som gjør at hele verden ser på oss alle (som har vært med i LRA, red. anm) med hat, sier Joyce Alimocan (29).

“Han ble straffet for ting som tusenvis av andre også burde blitt straffet for. Det han gjorde var ikke unikt for bare han. Straffen Ongwen har fått er en straff til oss alle” sier Joyce Alimocan som levde tett sammen med Ongwen i mange år.

Hennes historie er nesten identisk med Janet sin. Hun ble også bortført som liten jente, ble tvangsgiftet med en av de øverste offiserene og ble tidlig trent til å ikke frykte døden. Hun anklager Joseph Kony og LRA for at de tok fra henne barndommen, men Ongwen burde ifølge henne bli frigitt.

- Et barn lærer å bite når det ser at andre biter. Som barn i bushen fantes det bare én virkelighet og den handlet om strid og død. Jeg har levd det samme liv som Ongwen, og jeg vet akkurat hva han har gjort og hvordan han var. Han var et medmenneske og han fortjener ikke dette, sier Joyce.

- Konys darling

Ongwen, som er fra Kilak-regionen i Nord-Uganda, ble ifølge familien hans født i 1980. Han ble bortført i en alder av ti av LRA og ble trent som soldat etter kort tid.

Den unge gutten ble snart en favoritt blant LRA-lederne og steg raskt i gradene. Snart var han opprørslederen Joseph Konys nærmeste offiser og ble rekruttert til å lede en av LRAs fire brigader, Sinia Brigade. Der var hans oppgave å utvikle og gjennomføre opprørsgruppens militære strategi.

- Ongwen var veldig disiplinert allerede som liten gutt. Han lot seg aldri bli involvert i krangel og fulgte alltid ordre. Det tok ikke lang tid før han ble Konys og alle sin «darling», og for de eldre kommandantene var han den perfekte kriger - en ung gutt som de kunne forme som de ønsket, sier Grace Adong (40), som kjente Ongwen godt fra tiden i LRA.

- Gir LRA skylden for alt

Grace mener i likhet med mange andre at Ongwen ikke kan straffes for handlinger som han ble tvunget til å utføre.

- I LRA kom ordrene til kommandantene fra Kony. I dagens Uganda kommer ordre til sikkerhetsstyrkene fra Museveni. Akkurat på samme måte som du ikke kan anklage Ongwen for dette kan du heller ikke anklage dagens sikkerhetsstyrker. Ordre må følges hvis du ønsker å leve, sier Grace når Bistandsaktuelt møter henne i hjemmet i Gulu.

«Ongwen var bare en gutt da han ble kidnappet. Livet i bushen var alt han visste og det han gjorde var ordre fra Joseph Kony», sier Grace Adong som bodde sammen med Ongwen i bushen i flere år.

Også den ugandiske regjeringshæren, som i rundt 30 år har forsøkt ta knekken på Kony og LRA, er anklaget for utallige drap på sivile i det nordlige Uganda.

Human Rights Watch har dokumentert overgrep utført av den ugandiske hæren i løpet av den rundt 30 år lange væpnede konflikten med LRA. Hæren anklages for tortur, voldtekt, ulovlige drap og hensynsløs tvangsflytting av sivile. Disse anklagene har svært sjelden kommet for retten.

Grace gir utallige eksempler på militærets brutale handlinger.

Hun snakker om den ugandiske hæren som en krigsforbryter som kan sammenlignes med LRA.

- I perioden med blodige kamper, drepte den ugandiske hæren minst like mange mennesker, men det snakker ingen om. Alle drap som skjedde på den tiden fikk et LRA-stempel, sier hun.

Involverer lokalsamfunn

Den internasjonale krigsforbryterdomstolen har etterforsket krigsforbrytelser i Uganda siden 2004, og de siste 12 årene har ICC-kontoret i Kampala jobbet for å gi lokalbefolkningen innsikt i straffedomstolen og den pågående rettssaken mot Ongwen.

- Access to Justice-prosjektet er veldig viktig. Gjennom informasjon og formidling av kunnskap ønsker vi å gi folk håp om at rettferdigheten vil seire til slutt. Som Bibelen sier: Folk handler og føler basert på den kunnskapen de har. Bare med tilstrekkelig kunnskap finnes det håp, sa biskop Nelson Onono Ongweng, til Bistandsaktuelt i forbindelse med åpningen av rettssaken mot Dominic Ongwen.

Det lokale ICC-kontoret i Kampala har drevet omfattende informasjonsvirksomhet i Nord-Uganda helt siden krigsforbryterdomstolen utstedte arrestordre på LRA-lederen Joseph Kony og fire av hans medarbeidere i 2005. De jobber for å involvere lokalsamfunn som er rammet av den 20 år lange konflikten.

I rettsaken mot Ongwen har over 4000 vitner deltatt lokalt. Å la ofre få kunnskap om rettsprosessen og mulighet til å formidle sine synspunkter, er en ny metode i ICCs arbeid for internasjonal rettferdighet.

- Myndighetene har vært fraværende i alle år. Det er første gang i ugandisk historie at vi får ta del i en rettsprosess. Vi drømmer om rettferdighet og kompensasjon for alt vi har tapt, sa et av vitnene, Justine Ocan, til Bistandsaktuelt i 2017.

Janet Lalam (rosa kjole), Grace Adong (blå kjole) og noen andre kvinner diskuterer rettens beslutning. Her i en bygning ved St. Monicas skole i Gulu ble rettssaken vist på storskjerm torsdag.

- Rettferdigheten seirer?

Blant de drøyt 200 som er tilstede foran storskjermen i Gulu torsdag er det vanskelig å finne noen som er enig i rettens beslutning, men det er noen som mener at han fortjener straff.

- Denne rettssaken vil statuere et eksempel og stoppe andre fra å gjennomføre slike handlinger i fremtiden. Jeg var selv kidnappet av LRA som liten og vet hvor brutale de er. Det at Ongwen nå blir dømt gjør at rettferdigheten vinner, sier Sam Odong.

Fire-barnsmoren Nancy er enig med Sam, og mener Ongwen burde få strengeste straff.

- Jeg har tapt alt jeg har på grunn av LRA og jeg har absolutt ingen fremtid for meg og barna, sier Nancy som også var barnesoldat i mange år.

Alenemor

Utenfor huset til Janet Lalam står en sekk med sko. Hun selger sko på gata for å få penger til mat, husrom og skolepenger, forklarer hun.

Korona-pandemien og myndighetenes restriksjoner har gjort jobben enda vanskeligere. Kundene er få og folks økonomi er dårlig.

Lalam har heller ingen utdanning siden hun mistet barndommen til LRA. Hun er alenemor, og siden hun tilbrakte mange år utenfor samfunnet har hun ikke gått på skolen. I dag sliter hun med både stigma og skam.

- Familien min har ikke ønsket å se meg siden jeg kom hjem igjen. De kaller barna mine opprørere. Svært få her vet noe om hva jeg har vært igjennom, sier Lalam.

Til tross for alt det vonde så får hun fortsatt varme tanker om mannen.

- Jeg vet at dette er en umulig tanke, men hvis livet var annerledes så ville jeg kanskje fortsatt vært kona til Ongwen. Han har aldri gjort meg noe vondt, sier hun.

Dominic Ongwen risikerer nå livstid i fengsel. Straffeutmålingen kommer på et senere tidspunkt, opplyser ICC.

Powered by Labrador CMS