Politiet gikk hardt fram for å stanse protestene mot arrestasjonen av opposisjonslederen Bobi Wine. Foto: AFP / NTB
Politiet gikk hardt fram for å stanse protestene mot arrestasjonen av opposisjonslederen Bobi Wine. Foto: AFP / NTB

Politivold etter arrestasjon av opposisjonsleder i Uganda

Kaos brøt ut i Ugandas hovedstad, Kampala, etter arrestasjonen av opposisjonslederen og artisten Bobi Wine mens han drev valgkamp. Minst 7 mennesker er drept og 45 såret av sikkerhetsstyrkene.

Publisert
- Vi er på vei til Nalufenya (fengslet der Robert Kyagulanyi, alias Bobi Wine er anholdt red. anm.) for å se om vi kan få se presidentkandidaten vår og finne ut hvordan det står til med han. Det er flere ungdommer som protesterer i gatene og krever løslatelse av Kyagulanyi. Brutaliteten til politiet styrker bare vår besluttsomhet, sa Joel Ssenyonyi, talsperson for partiet National Unity Platform (NUP) i en twitter-melding i dag tidlig.
Kaos brøt ut i gatene i Kampala onsdag etter at det ble kjent at presidentkandidat Robert Kyagulanyi (bedre kjent som Bobi Wine) var blitt arrestert i Luuka-distriktet i Øst-Uganda der han var på valgkampanje. Mer en 35 politifolk deltok i arrestasjonen.
Bobi Wine arresteres under et valgkampmøte. Foto: NUP
Bobi Wine arresteres under et valgkampmøte. Foto: NUP

Krever løslatelse

Ugandere krever løslatelse av presidentkandidaten og protestene førte til at politiet brukte køller, tåregass og gummikuler for å spre demonstrantene. Minst sju mennesker ble drept og over 40 er skadd. En kvinne døde etter skuddskader i hodet, ifølge en artikkel på voanews.com (VOA). Nyhetsbyråbilder viser liket tli en mann liggende ved siden av en valgplakat.
Ifølge Bobi Wines twitter-konto brøt politiet seg inn i bilen hans og tok han i varetekt.
- Prisen på frihet er høy, men vi skal absolutt overvinne, slik lød en twittermelding på Wines konto, mens vold brøt ut i gatene flere steder i landet.
Politiets talsmann Fred Enanga sa at Bobi Wine ble arrestert for brudd på landets koronaretningslinjer som forbyr samlinger på mer enn 200 personer i forbindelse med møter eller kampanjer.
Politiet sier at at Bobi Wine ble arrestert for brudd på landets koronaretningslinjer - her fra valgmøtet før politiet gikk til aksjon. Foto: AFP /NTB
Politiet sier at at Bobi Wine ble arrestert for brudd på landets koronaretningslinjer - her fra valgmøtet før politiet gikk til aksjon. Foto: AFP /NTB

Politi angrep journalister

Flere journalister ble skadd under gårdagens sammenstøt.
- Politiet ble voldelige og begynte å banke opp journalister. En journalist som hadde klatret opp på taket på bilen til Bobi Wine ble sprayet med pepperspray. De ønsket å arrestere ham og da andre journalister protesterte mot arrestasjonen ble de grovt banket opp, sier Abubaker Lubowa som er fotograf for den nasjonale avisen, Daily Monitor, ifølge en artikkel på VOA.
Hverdagen til Wine har vært preget av mange voldsepisoder siden han gjorde det klart at han ønsket å utfordre den 76-årige president Yoweri Museveni som har sittet ved makten i 34 år.

Arrestert tidligere

Dette er andre gangen denne måneden som Wine blir utsatt for vold av politiet og sikkerhetsstyrkene. Dagen da han ble offisielt nominert til presidentkandidat prøvde sikkerhetsstyrkene å bryte seg inn i bilen hans og Wine ble arrestert for en kort tid og siden løslatt.
Det er planlagt valg i Uganda tidlig neste år og Wine har vunnet stor popularitet blant folk - særlig blant landets unge som ønsker endringer i landet.
Kort tid etter at Wine ble arrestert i går ble også presidentkandidat Patrick Oboi Amuriat fra opposisjonspartiet Forum for Democratic Change (FDC) arrestert på valgkampanje i Gulu. Han ble senere løslatt. Observatører frykter at det vil bli stadig større protester og økt vold frem mot valgdagen den 14. januar der 11 presidentkandidater kjemper for seier.
- Alt vi ønsker er å leve et verdig liv. Ungdommer har ingen jobber og et liv som dette er ikke verdt å leve. Vi krever endring, sier Mark, som kjører motorsykkeltaxi i Kampala.
- Hvis arrestasjonene fortsetter og folk tar til gatene vil mange uskyldige liv gå tapt. Det er bedre at de gir ham frihet nå og heller lurer til seg presidenttittelen, sier en ansatt i Ugandas forsvar (UPDF) som ønsker å være anonym.
Powered by Labrador CMS