Organisasjonen Freedom House skriver i sin årlige rapport at blant 65 land er det avdekket at det i minst 40 av dem er brukt avanserte overvåkingsprogrammer på sosiale medier. Illustrasjonsfoto: Ulf Nygaard / NTB scanpix

Økt misbruk av sosiale medier til overvåking

Stadig flere land bruker sosiale medier på internett til å overvåke og påvirke innbyggerne og til å manipulere valg, viser en ny undersøkelse.

Publisert
Organisasjonen Freedom House skriver i sin årlige rapport at blant 65 land er det avdekket at det i minst 40 av dem er brukt avanserte overvåkingsprogrammer på sosiale medier.

- Mange regjeringer har oppdaget at propaganda virker bedre på sosiale medier enn sensur, sier president Mike Abramowitz i Freedom House.

For niende året på rad blir det organisasjonen kaller «global frihet» mindre på internett. I mange land kuttes rett og slett tilgangen til nettet, andre bruker propaganda og desinformasjon i stor skala. Politikere og deres allierte er blant de største misbrukerne av sosiale medier til å spre løgn og bedrag.

Kina verst

I 33 av de 65 landene i undersøkelsen er friheten på nett innskrenket sammenlignet med året før.

Kina er ranket som landet som i størst grad begrenser frihet på internett. I forbindelse med demonstrasjonene i Hongkong har regjeringen i Beijing trappet opp overvåkingen og kontrollen. Også i forbindelse med 30-årsmarkeringen av opprøret på Den himmelske freds plass ble kontrollen på nett skjerpet.

Størst tilbakeslag har det vært i Sudan og Kazakhstan etterfulgt av Brazil, Bangladesh, and Zimbabwe.

Også USA nevnes spesielt i rapporten.

- Amerikanske justis- og immigrasjonsmyndigheter økte sin overvåking av unngår tilsyn, åpenhet og ansvarlighet som kan innskrenke deres handlinger, sier Freedom House.

Utsatt for vold

- Tjenestemenn overvåket i økende grad sosiale medier og gjennomførte ulovlige søk på reisendes elektroniske enheter for å innhente informasjon om lovlige aktiviteter som fredelige protester og kritisk rapportering, står det videre.

I 47 av de undersøkte landene var enkeltpersoner arrestert for politiske, sosiale eller religiøse uttalelser på internett. I 31 av dem var mennesker blitt utsatt for fysisk vold på grunn av sin aktivitet på nettet.

Beste noen steder

Island kåres til den beste forsvareren av internett frihet. I 16 land er forholdene blitt noe bedre. Etiopia trekkes fram som et land med stor positiv utvikling etter at statsminister Abiy kom til makten. Forbudet mot 260 nettsteder er opphevet, selv om etiopiske myndigheter fortsatt stenger tilgang til sosiale medier i bestemte områder.

Powered by Labrador CMS