Demonstranter brenner bildekk under en protest i byen Tripoli i Libanon i fjor. Røde Kors advarer nå mot at høye priser på mat og bensin som følge av Ukraina-krigen kan skape sosiale uro og konflikt i Libanon og flere andre sårbare land i Midtøsten og Nord-Afrika.

Røde Kors:

Ukraina-krigen kan få land i Midtøsten og Nord-Afrika til å kollapse

Behovet for nødhjelp vil øke i Midtøsten og Nord-Afrika som følge av krigen i Ukraina. Samtidig øker den sosiale uroen i flere land. Sårbare land kan vippes over kanten og kollapse, frykter Røde Kors.

Publisert Oppdatert

– Vi forventer at prisene på mat i regionen vil fortsette å øke, noe som vil føre til at flere mennesker trenger hjelp for å overleve, sier seniorrådgiver for Midtøsten og Nord-Afrika i Røde Kors, Ida Haugen-Poljac.

En ny rapport fra Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåneforeninger (IFRC) bekrefter at konflikten i Ukraina forsterker eksisterende kriser, og øker sårbarheten til de fleste land i Midtøsten og Nord-Afrika.

– Siden krigen i Ukraina eskalerte i slutten av februar har vi sett konsekvensene for den globale økonomien, også her i Norge, sier Haugen-Poljac.

– Men for land som allerede balansert på vippepunktet har Ukraina-krigen fått alvorlige humanitære konsekvenser.

Dyrere mat

Rapporten konkluderer med at matsikkerhet og levebrød er de to sektorene som er mest berørt. Ved inngangen til 2022 estimerte FN at 56 millioner mennesker i regionen trengte humanitær hjelp.

Data viser at antallet kan øke med 25 prosent i løpet av de neste seks månedene på grunn av den globale matvareprisindeksen som har nådd et rekordhøyt nivå.

– Tolv land fra Midtøsten og Nord-Afrika har opplevd en dramatisk økning i prisen på basismatvarer. I Libanon er prisene nærmest doblet. I Iran og Jemen gikk prisene opp med 50-75 prosent. Dette gjør at folk ikke lenger har råd til å forsørge seg selv og familiene sine, sier Haugen-Poljac.

Tolv land fra Midtøsten og Nord-Afrika har opplevd en dramatisk økning i prisen på basismatvarer. Dette gjør at folk ikke lenger har råd til å forsørge seg selv og familiene sine, sier Ida Haugen-Poljac, som er seniorrådgiver for Midtøsten og Nord-Afrika i Røde Kors.

Flere land i Midtøsten og Nord-Afrika er svært avhengig av import, og noen henter opptil 85 prosent av hvete fra Ukraina eller Russland.

Landbruksnæringen i regionen er allerede hardt rammet av en kombinasjon av forstyrrede forsyningskjeder, vannmangel og økende temperaturer.

Konflikt og sosial uro

– Med givernes oppmerksomhet rettet mot Ukraina-krisen, er det også en risiko for at den humanitære finansieringen til regionen kan bli redusert. Dersom det skjer, vil det forsterke de humanitære behovene i flere land, sier Haugen-Poljac.

– For de millioner av palestinere, libanesere, jemenitter, syrere og andre som opplever konflikt, økonomisk kollaps og matmangel, vil en reduksjon i nødhjelp ha stor innvirkning på liv og helse.

I rapporten vektlegger Røde Kors også at faren for høyere priser på både mat drivstoff øker farene for sosial uro og konflikt i land som Irak, Tunis, Libanon, Algerie og Jordan.

Den skjøre situasjonen i disse landene skyldes ikke kun følgene av krigen i Ukraina, men kan fort bli den utløsende faktoren som dytter disse landene utenfor stupet, heter det i rapporten.

Powered by Labrador CMS