Norge vil måtte bruke mer på å fremme ren energi i årene som kommer, heter det i rapporten.
Norge vil måtte bruke mer på å fremme ren energi i årene som kommer, heter det i rapporten.

Organisasjoner utfordrer regjeringen til høyere utslippskutt

Norge må ta ansvar i den internasjonale klimadugnaden ved å halvere utslippene for å nå Paris-avtalens mål, fastslår Kirkens Nødhjelp i en fersk rapport.

Publisert

I en rapport som tirsdag lanseres under Arendalsuka, konkluderer Kirkens Nødhjelp med at Norges klimaansvar er ti ganger større enn folketallet skulle tilsi.

Rapporten er utarbeidet i samarbeid med Regnskogfondet, Forum for utvikling og miljø og Naturvernforbundet, og konkluderer med at Norges ambisjonsnivå for klimagassutslipp må opp.

Norge utgjør 0,07 av verdens befolkning, men ifølge rapporten må Norge bidra til kutt av klimagassutslippene tilsvarende 0,65 prosent av verdens totale kutt.

De fire organisasjonene utfordrer regjeringen til å ta initiativ til høyere utslippskutt i Norge og skisserer et mål om minst 53 prosent kutt innen 2030.

Må bruke mer penger

– Norge må bevilge langt mer til å løse klimakrisen enn i dag. Regjeringen har de siste årene kuttet kraftig i vårt internasjonale klimabidrag, nå bevilger vi rundt fire milliarder kroner i året. Rapporten viser det omfattende ansvaret vi bærer som en rik oljenasjon, sier konstituert generalsekretær Lisa Sivertsen i Kirkens Nødhjelp.

Rapporten konkluderer med at Norges ansvar for klimakutt internasjonalt kan være oppimot 50 milliarder kroner i året. På toppen av dette kommer Norges ansvar med å støtte utviklingsland til å tilpasse seg de klimaendringene det allerede er for sent å stoppe. Norges andel av det globale tilpasningsbehovet kommer på oppimot 15 milliarder kroner i året.

– Her er ikke Norge i nærheten av å levere. Millioner av mennesker lider under klimaendringene, og det er verdens fattige som rammes hardest. Disse menneskene har bidratt minimalt til klimaendringene, og de må få muligheten til å tilpasse seg en endret hverdag, sier Borghild Tønnessen-Krokan, daglig leder i Forum for utvikling og miljø.

Powered by Labrador CMS