En afrikansk mann hviler ut på polsk side etter å ha sluppet igjennom grensepasseringen ved Medyka i det østlige Polen 27. februar.

Afrikanske land bekymret over påstått rasisme ved Ukrainas grenser

Myndighetene i flere afrikanske land prøver å hjelpe sine statsborgere som flykter fra Ukraina. De er bekymret over hvordan de blir behandlet ved grensene.

Publisert Oppdatert

Afrikanere i Ukraina, de fleste av dem studenter, er blant hundretusener som nå prøver å flykte til nabolandene. Flere afrikanske land jobber med å få evakuert sine statsborgere.

Samtidig sier lederne i Den afrikanske union (AU) at de er bekymret over meldinger de har fått om «sjokkerende rasistisk oppførsel» på grenseovergangene.

Ifølge rapportene har afrikanske statsborgere opplevd å ikke få lov til å krysse grenseovergangen fra Ukraina til nabolandet. Polske og ukrainske myndigheter avviser på sin side anklagene, og viser til at en del afrikanere har sluppet igjennom grensepasseringene.

Ifølge Nigerias president er det omlag 4000 nigerianere i Ukraina, de fleste studenter.

Klar beskjed i uttalelse

BBC rapporterte mandag om ulike eksempler på at afrikanere ble avvist ved grensen eller nektet å sette seg på busser som skulle til grensene. En nigeriansk mann hevder at han afrikanere ble drevet tilbake fra grensestasjonen av politiet utstyrt med stokker.

– Rapporter om at afrikanere får uakseptabel og ulik behandling er sjokkerende rasistisk og i strid med folkeretten, sier AU-PBlederne i en uttalelse.

De ber alle land respektere folkeretten og «vise den samme empatien og støtten til alle mennesker som flykter fra krig, til tross for deres etniske identitet».

Mandag oppfordret Nigeria grensemyndighetene i Ukraina og andre land til det samme.

– Det har kommet uheldige rapporter om at ukrainsk politi og sikkerhetspersonell nekter å la nigerianere gå om bord i busser og tog på vei mot grensen mellom Ukraina og Polen, sier presidentrådgiver Garba Shehu i en uttalelse.

– Alle som flykter fra en konfliktsituasjon, har samme rett til fritt leide i henhold til FN-konvensjonen, og fargen på passet eller huden deres skal ikke gjøre noen forskjell, sier Shehu.

Avviser forskjellsbehandling

Shehu sier det også har kommet lignende rapporter om polske grensevakter. Polens ambassadør i Nigeria Joanna Tarnawska avviser påstandene om urettferdig behandling.

– Alle får lik behandling. Jeg kan forsikre dere om at jeg har rapporter om at noen nigerianske statsborgere allerede har krysset grensen til Polen, sier hun til lokale medier.

Hun legger til at nigerianere kan få bli i Polen i 15 dager. Også de som ikke har gyldig dokumentasjon, får krysse grensen, og koronarestriksjonene har blitt opphevet, ifølge Tarnawska.

Det franske nettstedet France24 snakket søndag med en rekke studenter på togstasjonen i Lviv som fortalte at de hadde måttet returnere etter å ha blitt stoppet av ukrainske grensevakter ved grensen til Polen.

– De stoppet oss ved grensen og sa at svarte ikke hadde tillatelse. Men vi kunne se at hvite folk slapp igjennom, sa studenten Moustapha Bagui Sylla fra Guinea til France24.

Nektet plass på busser

Den britiske avisen The Independent rapporterer om lignende hendelser etter å ha snakket med nigerianske studenter som er blitt nektet grensepassering. Også karibiske studenter i landet har opplevd diskriminering ved forsøk på å komme seg på busser på vei til den polsk-russiske grensen.

Mens ukrainske grensevakter sier at de følger ordre fra polske grensemyndigheter avvises dette fra polsk side. Polen sier at en rekke nigerianske studenter allerede har kommet til Polen fra Ukraina.

Ifølge FN har over en halv million flyktninger fra Ukraina så langt tatt seg over til nabolandene.

Powered by Labrador CMS