Kirkens Nødhjelp mener Kjell Ingolf Ropstads Krf er betraktelig mer
Kirkens Nødhjelp mener Kjell Ingolf Ropstads Krf er betraktelig mer "verdensvennlig" enn statsminister Erna Solbergs Høyre. Foto: Jil Yngland / NTB

Kirkens Nødhjelp: Ikke alle stortingspartiene er like «verdensvennlig»

Det er stor sprik blant regjeringspartiene i graden av «verdensvennlighet», ifølge Kirkens Nødhjelp. Kristelig Folkeparti skårer 9 poeng for sitt utkast til nytt partiprogram, Høyre får bare 3 poeng, mens Venstre havner midt på med 6,5 poeng.

Publisert

I en vurdering av stortingspartienes utkast til partiprogrammer for perioden 2021 til 2025 mener Kirkens Nødhjelp at Miljøpartiet De Grønne og KrF er best og Fremskrittspartiet (2 poeng) dårligst på å svare på de globale utfordringene verden står overfor.

 - Norsk politikk har effekt ikke bare her hjemme, men er også viktig for livene til menneskene i verdens sårbare land. Denne «løypemeldingen» er ikke ment som en endelig dom, men skal utfordre partiene til å levere enda bedre politikk for å møte de store utfordringene og bringe oss nærmere en mer rettferdig og bærekraftig verden, sier Lisa Sivertsen, leder for politikk og samfunn i Kirkens Nødhjelp.

Gir anbefalinger

Organisasjonen har tatt for seg partiprogram-utkastene og gir partiene anbefalinger om hvordan programmene bør bli sterkere på klima og utvikling - og blir mer «verdensvennlig». De kommer med forslag til endringer som de håper vil komme med når de endelige programmene vedtas til våren.

Kirkens Nødhjelp mener MDG og KrF leverer solide program på klima- og utviklingspolitikk - mens FrP og Høyre har en lang vei å gå for å svare på de globale utfordringene verden står overfor.

Partiprogrammene har blitt vurdert på ti ulike områder, blant annet klima, gjeld, samstemt politikk, våpeneksport og bistand.

- Fremskrittspartiet har over lang tid tatt til orde for sletting av gjeld i sine program, og det er det verdt å rose dem for. Dessverre gir Frp få andre svar på de globale utfordringene verden står overfor. Det er beklagelig at Frp vier så lite plass til utviklingspolitikk, da de ofte deltar aktivt i debatten om tiltakenes innretning og effekt, sier Sivertsen.

Hun gir ros til de topp 3: Miljøpartiet De Grønne, Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti.

- Det settes en viktig ramme når det slås fast at bærekraftsmålene skal være mål for ulike politikkområder, ikke bare bistanden, og det tas til orde for en samstemt politikk. De vil føre en ambisiøs klimapolitikk, holde bistanden høy og leverer solide løsninger på viktige utviklingspolitiske områder skatt og våpen, sier Sivertsen.

Kirkens Nødhjelp har gitt de ulike partienes partiprogram følgende poengsummer:

MDG: 9

KrF: 9

SV: 8,5

Ap: 6,5

Venstre: 6,5

Rødt: 6,5

Sp: 5,5

Høyre: 3

FrP: 2

Frp fornøyd

Nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, er fornøyd med bunnplasseringen:

- Vinnerne i kåringen til Kirkens Nødhjelp er KrF, MDG og SV. Tre partier som har absolutt ingen sperrer hva gjelder å svi av norske skattepenger på dyre symboltiltak i utlandet. Når det er premisset for å vinne, er det en glede for oss å få sisteplassen i denne kåringen, skriver Listhaug i en epost til Dagsavisen.

Powered by Labrador CMS