Nesten halvparten av de ansatte i Utenriksdepartementet sier at de ikke planlegger utetjeneste de neste fem år, ti år eller i det hele tatt. Foto: Jan Speed
Nesten halvparten av de ansatte i Utenriksdepartementet sier at de ikke planlegger utetjeneste de neste fem år, ti år eller i det hele tatt. Foto: Jan Speed

Mange UD-ansatte vegrer seg for å jobbe i utlandet

UD-ansatte i Oslo nøler med å søke jobber ute, fordi lønnen er for dårlig og partnere taper for mye på karriereavbrudd. Det har samtidig vært liten interesse for ambassadørstillinger i Maputo og Katmandu

Publisert
Koronaepidemien har forsterket UDs problemer med å rekruttere diplomater til tjeneste i utlandet. Særlig til ambassader utenfor Europa, skriver Aftenposten.

Nesten halvparten av de ansatte sier at de ikke planlegger utetjeneste de neste fem år, ti år eller i det hele tatt. Det kommer fram i en spørreundersøkelse, gjort av Norsk Tjenestemannslag (NTL) i Utenriksdepartementet (UD). NTL er det største forbundet i UD med sine omkring 600 medlemmer. 348 av disse svarte på undersøkelsen. Svarene viser at omfattende kostnadskutt har gitt en større arbeidsbelastning, samtidig som det ikke lenger er så økonomisk lukrativt å være utstasjonert.

Redusert tjenestetid?

Leder for NTL i UD Paul Sverre Siljan Tharaldsen skriver i en epost til Aftenposten at «mange av forholdene undersøkelsen peker på ikke kan løses av UD alene.» Men NTL-lederen mener at UD selv kan ta grep. I dag er den normerte tjenestetiden ute tre år. Den kan reduseres til to år med mulighet for forlengelse.

«For familien er det ofte langt enklere å si ja til to år i første omgang, enn tre», skriver han.

Det er fortsatt god søkning til Utenriksdepartementets årlige aspirantkurs. Til årets opptak var det 455 søkere og 19 aspiranter ble tatt opp.

Liten interesse for Mosambik og Nepal

Det ser ut til at det er få søkere til stillingene som ambassadør i Nepal og Mosambik. Eller så er ikke UD fornøyd med de som har søkt. Bistandsaktuelt ba om innsyn i søkerlistene. Først forlenget UD søknadsfristen på ambassadørstillingene og nå har departementet besluttet å utlyse de på nytt. Fem søkere, blant andre avdelingsdirektør Håkon Gram-Johannessen og fagdirektør Lars Petter Henie, har søkt på stillingen som ambassadør i Brasil.

Powered by Labrador CMS