FNs generalsekretær Ban Ki-moon trekker fram norsk innovasjon. Foto: UN Photo

FN-sjefen skryter av norsk bedrift

Et produkt fra den norske bedriften Laerdal Global Health er på FNs generalsekretær Ban Ki-Moons toppliste over nye oppfinnelser som vil være sentrale for å nå tusenårsmålene om barne- og mødredødelighet.

Av Anne Håskoll-Haugen Sist oppdatert: 19.04.2015 16.08.39

FNs generalsekretær Ban Ki-moon presenterte under FNs Generalforsamling 23. september en rapport som anbefaler mobilisering rundt ti «Breakthrough Innovations» for å kunne nå Tusenårsmålene om en 67 prosent reduksjon i barnedødelighet og 75 prosent reduksjon i mødredødelighet innen 2015.

Norsk innovasjon

Helping Babies Breathe prosjektet er en av disse innovasjonene, og svært sentralt i prosjektet står en enkel nyfødtsimulator og gjenopplivingsutstyr utviklet av det Stavanger-baserte selskapet Laerdal Global Health. Firmaet  har allerede levert store antall til over 60 utviklingsland.

Mer enn 130,000 fødselshjelpere har blitt lært opp i Helping Babies Breathe programmet de siste tre årene. Og med så gode resultater at Ban Ki-moon nå mener programmet bør oppskaleres ytterligere. I  Tanzania har bred satsing på prosjektet ledet til 47 prosent reduksjon av dødsfall som følge av pustemangel – en hovedårsak til at nyfødte ikke overlever fødselsdagen.

Laerdal Global Health ble i slutten av august tildelt Index-prisen for Design to Improve Life for de samme produktene.

– Det at Helping Babies Breathe prosjektet har kommet med blant ti utvalgte «breakthrough innovations» i denne rapporten til FN innebærer klart en sterk anerkjennelse av prosjektet og de bidrag det kan gi til å redde svært mange av de nyfødte som i dag dør på fødselsdagen. Sammen med Indeks-prisen som nylig også ble tildelt disse produktene villede til ytterligere stigende interesse for dette prosjektet, sier Tore Lærdal , styreleder i familiebedriften.

Han skal i kveld presenterer prosjektet i  FN-hovedkvarteret for et panel bestående av blant andre Ban Ki Moon, Bill Gates og statsminister Jens Stoltenberg.

Økt støtte

FNs generalsekretær har brukt uken til å få  be om økt pengestøtte for de siste 800 dagers innspurt for tusenårsmålene. Og pengeløftene kom som bestilt:

  • Storbritannia lovet 1,6 milliarder dollar de neste tre årene til det Globale fondet for bekjempelse av aids, tuberkulose og Malaria.
  • Verdensbank-gruppen lovet 700 millioner dollar til arbeidet for bedre barn- og mødrehelse.
  • Norge bidrar med 75 millioner dollar til livsviktige varer for barn- og mødrehelse.
  • IKEA stiftelsen vil bidra med 80 millioner dollar til FNs barnefond

 

 

Publisert: 24.09.2013 08.56.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.08.39