Afrika blir et stort vekstområde for mobile tjenester framover, mener Joseph Mucheru.Foto: Jan Speed 

Framtiden er mobil

Joseph Mucheru etablerte først et internettselskap, før han solgte det. Nå leder han Googles satsing i Afrika. – Vi satser på det største ungdomsmarkedet i verden, sier han.

Sist oppdatert: 19.04.2015 16:11:01

Etter studier i Kenya, USA og Storbritannia etablerte han og noen venner et internettselskap for tjenestelevendører, 190-Group, i Kenya. Etter at han trakk seg ut har selskapet fortsatt å vokse. Nå bruker Mucheru arbeidstiden sin til å posisjonere Google i Afrika.

– I Afrika tenker vi langsiktig. Vi investerer med tanke på at vi skal være her lenge, sier han.

– Bruken av mobiltelefon kommer til å fortsette å eksplodere i Afrika. Mer enn halvparten av befolkningen er under 20 år. De kommer alle til å skaffe seg mobiler. Det er det primære tekniske utstyret som folk har, sier Joseph Mucheru.

Afrika er langt framme i bruk av mobiler til pengeoverføring og utveksling av kommersielle informasjon.

– Hvorfor er Afrika blitt nyskapende innen mobilsektoren?

– «Nød lærer en naken kvinne å spinne.» Vi hadde få og dårlige linjer for fasttelefoni. Vi kunne bare kommunisere gjennom radio, tv og aviser. Det er enveis kommunikasjon. Da mobilen kom, var folk villige til å slutte med røyk og øl for å i stedet kjøpe seg taletid. Etterspørselen har vært enorm, forklarer Mucheru.

– Nå er mobilen blitt en del av livet. Det er her banktjenester utføres. Samtaler føres på Twitter og Facebook og søk gjøres på Google.  Det er ingen grenser for hvordan det skal vokse videre.

Han mener at Afrika kommer til å bli internettets store vekstområde framover. For selskaper som Google er utfordringen å surfe på denne bølgen og knytte afrikanerne på kontinentet sammen med de som har utvandret. 

Mucheru mener at den teknologiske utviklingen vil bidra til å løse problemer med sikkerhet og korrupsjon i Afrika.

– Nye medier gjør at folk kan samhandle og dele ideer. Det er en del av prosessen med demokratisering, sier Joseph Mucheru.

Publisert: 08.03.2013 02:00:00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16:11:01