Riak Machar har fått sparken som visepresident i Sør-Sudan. Mannen er både omstridt og elsket. Foto: Scanpix

Kvinnebedåreren som fikk sparken

BAKGRUNN: Noen kaller Riak Machar maktgal og overløper. Andre mener han er et politisk geni. Den sparkede visepresidenten i Sør-Sudan er både omstridt og elsket.

Hvorfor valgte president Salva Kiir å utnevne Riak Machar til visepresident etter uavhengigheten i 2011? Det er et godt spørsmål ettersom han i mange år var mest kjent for å skifte side i krigen mot regimet i Khartoum.

Trolig er svaret så enkelt som at Machar er nuer. Med en av de største stammene i ryggen har han mange tilhengere. Kiir er dinka. Så med Machar som visepresident var nuerne representert helt i toppen i lederskapet i Juba til tross for at de to betegnes som de fremste politiske rivalene i Sør-Sudan.

Inntil Machar fikk sparken. Det er enda uvisst hvordan den dramatiske situasjonen vil påvirke Sør-Sudan. Mange frykter uroligheter. Machar selv betegner det som har skjedd som en “politisk prosess” i en radiosending i Juba. Selv har han ikke lagt skjul på at hans ambisjoner går lenger enn å være visepresident. Han har åpenlyst utfordret Kiirs lederskap både i partiet Sudan Peoples Liberation Movement (SPLM) og som president.

Karismatisk

Men hvem er han? De som kjenner den 60 år gamle politikeren betegner han som karismatisk. Han kan som få fenge en forsamling og holde på oppmerksomheten. “Og han kan som få sjarmere kvinner”, sier en tidligere hjelpearbeider til Bistandsaktuelt.

Machars krumspring, både privat og politisk, har i mange år vært et yndet samtaletema i hovedstaden Juba. For mange i vesten ble han for alvor kjent da boken Emmas krig, ført i pennen av Deborah Scroggins, kom ut for noen år tilbake. Den unge, britiske hjelpearbeideren  Emma McCune falt pladask for geriljakrigeren fra Sudan.

Men Machar var allerede gift og hadde barn med sørsudanske Angelina Teny. Hun bodde i London med barna deres og var ikke glad da mannen sa at han ville skaffe seg kone nummer to. At denne kone nummer to var en ung, hvit hjelpearbeider gjorde ikke saken bedre.

Men Emma og Machar fikk det som de ville – og giftet seg. Paret hadde i lange perioder base i hjemstedet hans, Leer i Sør-Sudan.

Ingeniøren Machar ble en del av frigjøringsbevegelsen SPLM/SPLA etter at han fullførte sin doktorgrad i 1984. Han steg raskt i gradene. Men i 1991 valgte han å bryte ut og danne sin egen opprørsgruppe etter uenigheter med daværende leder i frigjøringsbevegelsen John Garang. De to var sterkt uenige om veien videre. Garang ønsket ett samlet Sudan hvor sør var fullt representert i regjeringen.

Utbrytergruppe

Machar ønsket å kjempe for en uavhengig stat. Han startet derfor utbrytergruppen SPLM/A-Nasir. Sammen med Emma fortsatte han frigjøringskampen. I kampen om makt spilte han på de etniske motsetningene mellom nuerne og dinkaene. Det førte til sterke beskyldninger om at han var ansvarlig for regelrette massakrer av sivile. 

Midt i en tøff politisk kamp – og en krig som ikke lenger bare handlet om å bekjempe fienden i nord, døde Emma. Hun var endelig blitt gravid og var i Nairobi for å hente seg inn helsemessig. 29 år gammel ble hun drept i en bilulykke.

Machar har i ettertid sagt lite om det tragiske dødsfallet i offentligheten.

Selv fortsatte han det politiske spillet. Etter mye frem og tilbake inngikk han en avtale med regjeringen i Sudan og ble selv leder av South Sudan Defense Force som ble støttet av regimet i Khartoum. I sør fikk han flere og flere fiender. Mange så på ham som en sviker og overløper som inngikk en avtale med erkefienden i nord.

Hvordan han har klart å overleve politisk skyldes først og fremst hans utrolige politiske evner. Faktisk klarte han det kunststykket å bli en del av SPLA igjen på begynnelsen av 2000-tallet. Da Garang døde i en helikopterulykke i 2005, ble Machar visepresident i Sør-Sudan som etter fredsforhandlingene ble styrt som en autonom stat. Da området ble en selvstendig stat 9. juli 2011 ble han så offisielt utnevnt til visepresident.

Mistet verv

Siden uavhengigheten har han vært sentral i forhandlingene med nord. Han har også ledet den nasjonale forsoningskomiteen. De første signalene om at noe var virkelig galt mellom de tidligere geriljakrigerne som har styrt regjeringskontorene, kom da han ble avsatt fra vervet som leder av forsoningskomiteen i vår.

De siste ukene har den politiske retorikken nådd nye høyder og Machar har vært åpenlys i sin kritikk av presidenten. At Kiir nå har tatt grep for å skape ro i egne rekker er ikke overraskende. Det som er overraskende er dog at hele regjeringen er avsatt.

Selv sier Machar at han fikk beskjeden om at han har fått sparken via radio. På det som, ifølge flere medier, skal være hans personlige Facebookside skriver han via en medarbeider :

Dear friends & fans, this is to confirm the news of my relief as the VP of the republic. Though I heard it in the news like all of you, but I wasn't surprised. Please remain calm and be assured that our aspiration to lead this country to prosperity and stability won't be intimidated by anything. We've chosen to handle everything politically and this is how we're going to continue .

Den dramatiske utviklingen er dårlig nytt for Sør-Sudan som fremdeles er sterkt preget av krigen. Mange sier landet skal gjenoppbygges. Men det som er realiteten er at landet skal bygges fra grunnen av.  Det politiske vakuumet som har oppstått kan i verste fall true en skjør fred selv om det er positivt at Machar oppfordrer til ro og kaller det som skjer en ”politisk prosess”.

Men om Riek Machar nå foreløpig er ute at den politiske dansen på topplan, er det neppe det siste vi har sett av ham. Historien viser hvordan han navigerer seg frem i maktens landskap. Trolig vil han – på et eller annet vis klare å slå tilbake i fremtiden.

Videoen øverst i saken er hentet fra You Tube og er et intervju med Riak Machar og hans avdøde kone Emma McCune.

---------------------------------------------------------------------------------------

Kilder: BBC, Alertnet, Sudan Tribune, hjemmeside Government of South Sudan, diverse intervjuer i Juba og Norge, Bistandsaktuelt, Wikipedia, boken  Requiem for the Sudan og Emmas war

 

 

Publisert: 24.07.2013 13.23.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.09.17