Veldedighet eller utvikling? Bistand gjennom 60 år har gitt mange erfaringer. Se hva 10 fremtredende bistandsaktører sier om historien - og utviklingen fremover. Foto: Bistandsaktuelt arkiv

Virker bistanden?

Har 60 år med bistand gjort mer skade enn gagn? En rekke sentrale personer svarte i serien "Virker bistanden".

Av Hege Opseth Sist oppdatert: 19.04.2015 16.11.50

Gjennom ti store intervjuer fordelt på like mange utgaver lot Bistandsaktuelt sentrale aktører komme til orde med sine tanker om bistandens utfordringer, suksesser og mangler. Til sammen ni norske og tre utenlandske «bistandseksperter» har uttalt seg intervju-serien.

Her finner du alle sakene:

Etterlyser global mobilisering: – Hvis du ikke er redd for framtiden, så har du ikke forstått alvoret, sier «jordens professor», Jeffrey D. Sachs. Utsiktene er dystre. Det gjør ham ikke handlingslammet. Snarere tvert imot.

Les hele saken her.

Enorm forbedring: Anti-terror-kampen har svekket internasjonal fattigdomsbekjempelse, mener Storbritannias tidligere utviklingsminister Clare Short. – Utviklingsarbeidet har mistet kraft. Det er blitt kidnappet av det militær-industrielle kompleks, fastslår hun.

Les hele saken her.

Advarer mot givernes hastverk: Zambias nye utenriksminister Given Lubinda gir gode råd til overivrige bistandsgivere: Unngå hastverk. Ikke kast penger etter partnere. Innse at utvikling er en smertefullt langsom prosess.

Les hele saken her.

Man må bygge på kloss hold: I 15 år har intensivsykepleier Berit Aamlid Syversen reist verden rundt for Leger uten grenser. – Alle enkeltskjebnene er beviset på at bistanden virker. Det har jeg opplevd gang på gang. Hvis ikke hadde jeg ikke fortsatt med dette, sier hun.

Les hele saken her.

Norge stiller for svake krav: Norge er for lite villig til å stille krav til sine bistandsmottakere, mener utenrikskomiteens leder, Ine Eriksen Søreide.

Les hele saken her. 

Langsiktig optimist: Mangfold, konflikt, rettigheter og allianser vil prege bistanden framover. – Vi trenger en storsatsing på utdanning med kvalitet, sier bistandsveteran Asbjørn Eidhammer.

Les hele saken her.

Dårlig bistand blir sjeldent stanset: – Norske politikere, statlige institusjoner og organisasjoner er ofte lite villige til å stanse bistand som ikke fungerer, sier Nora Ingdal.

Les hele saken her.

Ikke imposert over bistandskritikken: I 18 år har Atle Sommerfeldt vært leder av Kirkens Nødhjelp. Han er fortsatt fast i troen på at bistand både har vært og vil være viktig i bekjempelsen av fattigdom. Derimot er han ikke imponert av den økende bistandskritikken

Les hele saken her.

Jakter på gode partnere: Givere må ut av komfortsonen og samarbeide med grupper som har skikkelig folkelig forankring, mener Terje Vigtel. Han styrer Norads samarbeid med norske organisasjoner.

Les hele saken her.

Gir bistanden 10-20 års levetid: Den verdenskjente utviklingsforskeren, Nancy Birdsall, gir bistanden noe av æren for sterk økonomisk vekst i afrikanske land. – Gjeldsslette, endringer i handelspolitikken og bedre forvaltning av økonomi i utviklingslandene har vært viktig, sier hun.

Les hele saken her.

Publisert: 02.01.2013 12.36.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.11.50