Rundt 1000 mennesker deltok i demontrasjonen mot UNMISS og Hilde Frafjord Johnson. Det skal ha vært ungdomspartiet i SPLA som stod bak organiseringen. Foto: Scanpix/AFP

Brende tar avstand fra anklager mot FN

FN beskyldes for å smugle våpen til opprørere i Sør-Sudan. En demonstrasjon i Juba mandag krevde FN-sjef Hilde Frafjord Johnsons avgang. Hun avviser beskyldningene. - De siste dagers anklager mot FN er uakseptable og undergraver tillitsforholdet mellom myndighetene og det internasjonale samfunnet, sier utenriksminister Børge Brende.

Av Hege Opseth Sist oppdatert: 19.04.2015 16.06.34

På gatene i Juba har folk gått i protestmarsj med plakater pålydende ”Hilda. F. Johnson – rebel commander” – Down Hilda Johnson. Go away”.  De forlanger at UNMISS-sjefen takker for seg, etter at en FN-kolonne med lastebiler merket ”mat” ble stoppet av regjeringssoldater på vei fra Rumbek til Bentiu. Det ble funnet våpen i lastebilene. FN benekter at disse var ment for opprørerne i landet, ledet av den avsatte visepresidenten Riek Machar. Men de innrømmer å ikke har fulgt sikkerhetsavtalen med myndighetene om å ikke transporterte våpen på landeveien.

- FNs hovedkvarter vil sende et team for å etterforske hva som har skjedd, i samarbeid med regjeringen i Sør-Sudan, heter det i en uttalelse fra UNMISS.

Våpnene som ble transportert landeveien skulle til ghanesiske styrker som nettopp har kommet.

-  Dette er en veldig beklagelig feil fordi det sender veldig feil signaler, uttalte pressetalskvinne Ariane Quentier til BBC Focus on Africa. 

I en pressemelding onsdag viser utenriksminister Børge Brende til at åstandene om at FN har smuglet våpen til opprørerne er tilbakevist av FN. FN har samtidig beklaget at de ikke fulgte de interne retningslinjer for transport av egne våpen.

- Jeg tar avstand fra de urimelige og grunnløse anklagene som er fremsatt mot FN-operasjonen i Sør Sudan de siste dagene. FN representerer hele det internasjonale samfunn i arbeidet med å støtte Sør-Sudan på veien mot fred, forsoning og økonomisk og sosial utvikling, sier utenriksminister Børge Brende.

- Både før og etter Sør-Sudans uavhengighet i 2011 har FN vært den viktigste internasjonale partneren for befolkningen i landet. De siste dagers anklager mot FN er derfor uakseptable og undergraver tillitsforholdet mellom myndighetene og det internasjonale samfunnet. Norge har full tillit til FN-operasjonen i Sør-Sudan og dens leder, Hilde Frafjord Johnson, sier utenriksminister Brende.

Oppvaskmøte

Spenningene mellom FN-systemet og regjeringen er ikke av nyere karakter. Frafjord Johnson har i mange år hatt ett tett forhold til den politiske eliten i landet, etter å ha spilt en sentral rolle under fredsforhandlingene mellom Sør-Sudan og Sudan. Hun har tidligere måttet tåle kritikk for at hun har for tette bånd og er for lite villig til å kritisere regjeringen. Hun har understreket FNs nøytralitet og avvist dette overfor Bistandsaktuelt.

I januar gikk president Salva Kiir selv ut offentlig og beskyldte FN for å drive en ”parallell regjering” i en selvstendig stat som ikke er satt under administrasjon. Han modererte siden sine uttalelser etter et oppvaskmøte med Frafjord Johnson, men det ble svært tydelig at det var store motsetninger mellom partene. Ungdomspartiet til Sudan Peoples Liberation Army, som stod bak demonstrasjonen denne uken, har også tidligere i år demonstrert mot UNMISS og Frafjord Johnson. 

Sitter på overtid

Rose Sakala, som i mange år har arbeidet i FN-systemet, deriblant for UNMISS, skriver i en kronikk i Sudan Tribune at Frafjord Johnsons tilstedeværelse i Sør-Sudan tydelig ikke er ønsket og at hun burde ta konsekvensen av dette. ” Hennes avgang og avreise fra Sør-Sudan burde ha skjedd for lenge siden. Hun burde ikke ventet til presset har bygd seg opp til dette nivået. Det er pinlig for henne og det er også noe som kan dra FN ned i sølen, ” skriver Sakala som i dag jobber med konflikthåndtering og fredsbygging med base i Zambia. 

"FN har ikke og vil ikke velge side i konflikten"

Flere kilder Bistandsaktuelt har snakket med i Juba bekrefter også at det er stor misnøye med hvordan UNMISS har oppfylt sitt mandat. Det handler ikke minst om at fredsstyrken ikke har hatt mange nok soldater eller nok utstyr for å kunne beskytte sivile. Mange er også kritisk til hvordan situasjonen er blitt håndtert etter at titusenvis av mennesker har søkt tilflukt på FN-baser rundt i landet. Det påpekes at mange trolig har tatt med seg våpen og at leirene kan være et rekrutteringssted for opprørere som forsøker å velte den sittende regjeringen. Dersom det skulle bryte ut opprør i leirene for internt fordrevne, vil katastrofen være komplett for UNMISS-styrkene.

Hilde Frafjord Johnson tar selv sterkt avstand fra beskyldningene. I et åpent brev i nettavisen Sudan Tribune skriver hun: ” Det er noen som sier at UNMISS støtter opposisjonsstyrkene, overleverer våpen og til og med transporterer dette til lederne. Ingenting er lengre fra sannheten. FN har ikke og vil ikke velge side i konflikten .”

Brevet ble publisert før det ble kjent at FN-lastebiler med våpen hadde blitt stoppet.

I den spente situasjonen som er i Sør-Sudan nå, er det ingen tvil om at det er mye propaganda. Historier lever sitt eget liv på ryktebørsen – og får i verste fall politiske konsekvenser.

- Det er ikke alltid like lett å vite hva som er det korrekte bildet, sier en bistandsarbeider. 

Brende mener det nå er det viktig å gjenopprette tillitsforholdet mellom FN og myndighetene i Sør-Sudan.

-  Jeg forventer at Sør-Sudans regjering og president Salva Kiir samarbeider fullt ut med FN for å løse de humanitære, sikkerhetsmessige og politiske utfordringene landet står oppe i, sier utenriksminister Brende.

Fordømmer menneskerettighetsbrudd

Hilde Frafjord Johnson har ikke selv kommentert at noen krever hennes avgang, men skriver i Sudan Tribune, at UNMISS vil fortsette å stå støtt sammen med det sør-sudanske folket under tittelen  ” FN i Sør-Sudan: upartisk, vedvarende og forpliktet ”.  Hun understreker at FN har oppfylt sitt mandat ved å ta i mot internt fordrevne som har søkt trygghet på FN-basene. Hun fordømmer også på det sterkeste menneskerettighetsbruddene som er begått fra aktører på begge sider av konflikten. ” De som har gjort dette må rettsforfølges. Dette er et kritisk punkt for at forsoning kan få rotfeste ”, skriver hun.

FN er i ferd med å fullføre en rapport om brudd på menneskerettighetene begått av begge parter i konflikten. Deler er kjent allerede, og det skal være begått svært grove menneskerettighetsbrudd. Rapporten er ventet å foreligge i sin helhet i april. 

Humanitær katastrofe

For sivilbefolkningen i Sør-Sudan er situasjonen katastrofal. De hadde lite før borgerkrigen inntraff. Nå har mange mistet det lille de hadde. De humanitære behovene er enorme – og regningen for å holde folk i live frem til juni er 1,27 milliarder dollar, ifølge FN. I respons-planen for det neste halvåret anslår FNs kontor for samordning av humanitære aktiviteter, OCHA, at syv millioner mennesker er ytterst sårbare, og av disse vil 3,2 millioner trenge nødhjelp.

– Vi frykter at så mange som én million mennesker vil bli internt fordrevet før sommeren, heter det i appellen fra OCHA.

FNs mat- og landbruksorganisasjon FAO melder også at mange ikke får sådd åkrene sine. Det gjør at enda flere vil være avhengige av matvarehjelp de neste månedene – samtidig som at hjelpeorganisasjonene på grunn av sikkerheten ikke får lagret nødhjelp på de mest utsatte stedene. Når også 10 prosent av matvarelagrene er blitt plyndret, er situasjonen i ferd med å utvikle seg til en kamp mot klokka for å redde flest mulig liv.

************************************** 

Siden uavhengigheten i 2011 har Sør-Sudan mottatt om lag 24 milliarder kroner i bistand og nødhjelp. Det viser en rapport fra Global Humanitarian Assistance. Mye av utviklingen som er skapt er ødelagt etter at en ny borgerkrig brøt ut i midten av desember i fjor.

 

Publisert: 11.03.2014 14.35.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.06.34