Alt man kan ønske seg til jul av etiske varer.... Illustrasjon: Jan Speed

Etisk under juletreet

Hvordan handle julegaver og gjøre verden til et bedre sted samtidig? Her er butikk-listen for deg som vil komme deg gjennom julehandelen med etikken i behold – og noen skikkelig fine gaver på kjøpet.

Jul igjen, snart i alle fall. Organisasjonene har funnet frem symbolske geiter, minehunder og stemmerett. Årets Redd Barna-kampanje vil ha deg til å droppe desserten og bruke penger på å utdanne barn i Kambodsja i stedet. Hva, ingen kake? Det er fint for både barn og magemål, men det finnes andre måter også. Og med en blå regjering ved roret passer det vel å børste støv av det gamle slagordet Trade – not aid!

Love makes the world go ´ round, men det gjør faktisk detaljhandelen også. Ifølge Verdensbanken er det nettopp varehandelen som er en av de viktigste årsakene til økonomisk vekst i utviklingsland. Klesindustrien er for eksempel verdens tredje største industri, men også en av de verste når det kommer til forurensning. Legg til barnearbeid, manglende dyrevelferd, lave lønninger og menneskefiendtlige arbeidsplasser – det høres ikke lenger ut som en ønskeliste til jul.

Så å kjøpe gaver som skaper arbeidsplasser i Sør – og samtidig ivaretar menneskerettigheter og miljø – er kanskje ikke det dummeste du gjør?

Her er bedrifter som tenker på mer enn penger: 

Abareness – smykker og klær

To unge norske kvinner som designer smykker i messing og sølv, samt luer, skjerf og gensere i rene naturmaterialer. Alt produseres i Nepal, og de to designerne, Anne- Marthe Fossum og Karoline Hestnes, er selv i Nepal regelmessig og følger opp prosjektet. Fem kroner fra hvert solgte produkt gis til et lokalt vannprosjekt som sikrer rent drikkevann.

Evamia – til kjøkkenet

Ny butikk som selger keramikkfat og dekketøy i oliventre fra Palestina. Produktene kjøpes direkte av produsentene, og er utviklet i samarbeid med dem. Overskuddet i Evamia føres tilbake til lokalsamfunnene hvor varene blir laget, ved å støtte lokale prosjekter. Nettbutikk og nyåpnet butikk på Vulkan i Oslo, startet og drevet av Marthe Kirkevold Flatejord og Marianne Weitemeyer Firing.

Jumina – barneklær

Startet av den norske designeren Elisabeth G. Rognmo, barneklær laget i ull, organisk bomull, bambus og silke. Etisk produksjon. Selges i flere nettbutikker, og har egen butikk i Hamar. 

Vinterhoff – smykker

Smykker laget av edelstener fra Gems Copenhagen som garanterer arbeiderne rettigheter og at de ikke bruker barnearbeid.  Etter nyttår vil smykkene også lages av fairtrade- sølv, hovedsakelig fra Peru. Sølv- og gullproduksjon utsetter både arbeiderne i gruvene og smykkeprodusenter i Sør for store helseskader knyttet til at farlige kjemikalier blir brukt, uten at arbeiderne bruker verneutstyr. Vinterhoff samarbeider med Fairgold, et nytt prosjekt som sikrer bedre produksjon for mennesker og miljø. De blir de aller første i Norge til å bruke fairtrade- sølv i sine smykker. 

Leila Hafzi – designkjoler

Hvis du tilfeldigvis skal stå brud i julen, eller bare vil ha en veldig fin hvit kjole på julaften. Den norsk designeren Leila Hafzi har blitt en frontfigur for etisk og miljøvennlig produksjon av klær, og vunnet flere priser for arbeidet. Kjolene produseres i Nepal.

Velbevare – klær og interiør

Velbevare selger klær til kvinner og barn, leker, interiør- og gaveartikler. Fører blant etiske og miljøvennlige merker som People Tree, Lilleba, Lanius, Serendipity, Katvig, M.A. Garderobe, Aiayu, Ekobo og Haba. Alle produkter er produsert under trygge arbeidsforhold, og produksjonen er i størst mulig grad gjennomført uten bruk av unødvendige kjemikalier og materialer som skader miljøet. Gründerne bak er Christine Aulie og Cecilie Ulvestad. Butikk på Nordstrand i Oslo, og nettbutikk. 

Fairphone – mobiltelefoner

Mobilen din inneholder ulike metaller som ofte hentes ut fra gruver i sør hvor arbeiderne har svært dårlige arbeidsforhold. Mange av gruvene ligger også i konfliktområder hvor salg av metaller finansierer væpnet konflikt, som for eksempel i Kongo. Fairphone garanterer at metallene de bruker ikke er hentet fra slike områder, og at telefonene er laget på en måte som sikrer arbeidernes rettigheter. Telefonene lages for å holde lenge. 

Age of Enlightenment – klær

Norsk klesmerke som lager klær i økologisk bomull produsert ved Fairtrade-sertifiserte fabrikker i Bangalore i India. Fokus på bærekraftig produksjon, på sikt skal deler av overskuddet gå til et utdanningsfond for å gi høyere utdanning til jenter i områdene rundt Indias bomullsfarmer.

LiBe – klær, interiør og smykker

LiBe er en etisk konseptbutikk som selger klær, interiør og tilbehør fra anerkjente etiske merker som People Tree, Komodo, Wonki Ware, Kazuri, StudioJux, Myomy og andre. Butikken ligger på Bjølsen i Oslo, men du kan også bestille varer i nettbutikken. Gavekort er også tilgjengelig.

Folkdays – klær, smykker og tepper

Nettbutikk basert i Berlin, men startet av norske Heidi Winge Strøm. Handler direkte med kooperativer i 12 forskjellige land, som India, Peru, Laos og Egypt. Garanterer at de betaler rettferdig pris for varene og har grundig presentasjon av alle samarbeidspartnere på nettsiden. 

Others – Frelsesarmeen

Noen husker kanskje Sally Ann- butikken med fairtradevarer på Majorstuen i Oslo. Den finnes ikke lenger, men er ertstattet at et nytt konsept: OTHERS. De fleste av produsentene er rekruttert gjennom Frelsesarmeens sosiale tiltak i produksjonslandene, og OTHERS etterstreber å synliggjøre hvor det enkelte produkt kommer fra, under hvilke forhold det er laget og hvilke målsettinger de har for produksjonen.

OTHERS startet i Bangladesh, som står for den største andelen av produkter. Andre samarbeidsland er Pakistan, Kenya, og Moldova.

Mikono knits – klær, tepper og vesker

Strikkeprodukter laget av kenyanske kvinner, strikket både for hånd og maskinstrikket. Kvinnene er selv med å bestemme prisen på produktet, og de betales for hvert ting de leverer. Det er tidligere bistandsarbeider, Frøydis Dybdahl Archer, som har startet Mikono Knits, hun bor selv i Kenya.

Just Fashion

Nettbutikk som samler etiske merker, selger klær og smykker. Merkene som selges støtter lokale utdanningsprosjekter, sikrer gode arbeidsvilkår og gir sykelønn til de ansatte. De garanterer også at det ikke brukes barnearbeid i produksjonen.

Morembo – vesker

Morembo betyr vakker og i butikken selges vesker håndlaget på landsbygda i Kenya. Håndverket er basert på lokale tradisjoner og produksjonsmetoder. De fleste veskene er laget av den slitesterke planten sisal som vokser i området. Anne Louise Hübert fikk ideen til bedriften da hun var på backpacker-tur som nittenåring i 2008, og veskene finnes i flere norske motebutikker, samt egen nettbutikk. 

Blackrat – streetwear

Svarte klær inspirert av undergrunnsmiljøet i Oslo. Klærne lages i ull og bambus, som er mer miljøvennlig enn bomull, og er produsert ved sertifiserte fabrikker. Startet og drives av den norske designeren Siri Sveen Haaland.

WayaWaya – vesker

Wayawaya selger håndlagde vesker i skinn. De produseres i Zambia, og de tre gründerne Merete, Iris og Birgit har skapt arbeidsplasser for mange lokale kvinner gjennom bedriften. Mange av kvinnene er tidligere sex- arbeidere som har fåttt opplæring i søm. WayaWaya betyr "African time", og bedriften vant to priser i NM for studentbedrifter i 2013.

Ullungene – babyklær

Håndstrikkede klær i babyalpakka til baby 0-2 år, strikket av damer i en fjellandsby i Peru. Prosjektet er startet av to norske damer som ble inspirert til å bidra med noe for fattige kvinner i etterkant av et utvekslingsopphold i Peru.

Fairtrade Norge

Her finner du lange lister med produkter som er fairtrademerket; håndklær, sko, hettegensere, bukser, barneklær, undertøy, mat, kosmetikk og en egen liste for julegaveideer.

Fairtrade er verdens største merkeordning for rettferdig handel. Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser for bønder og arbeidere i utviklingsland, slik at de kan investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid.

Friends Fair Trade

Alt fra trommer til truser – Friends Fair Trade har - i følge dem selv - Nordens største utvalg av fairtrade- varer. Mat, klær, interiør og et vell av vesker, kurver og andre gaveideer. Butikker i Oslo og nettbutikk. Daglig leder, Per Persson, er en ivrig talsperson for etisk handel i Norge. Overskuddet går til fairtrade prosjekter i utviklingsland.

Initiativ for etisk handel

Her finner du listen over bedrifter som er medlem av Initiativ for etisk handel, blant dem finner du blant andre Eurosko, Bergans Fritid, Helly Hansen, Gresvig, H&M og mange flere.

Medlemsskap er ingen garanti for at produktene er produsert på en måte som ivaretar menneskerettighetene. Men medlemsskap innebærer forpliktelser til å fremme arbeidernes rettigheter og miljø. Bedriftene rapporterer årlig til Initiativ for etisk handel om tiltak for å sikre bærekraftig produksjon. 

 Alle butikkomtaler er hentet fra produsentens egne nettsider.

Har du tips til flere butikker som bør inn på denne listen? Send e- post til anne_hh@me.com. I denne saken fokuserer vi på bedrifter som skaper bærekraftige arbeidsplasser i utviklingsland.

Etisk handel

Etisk handel er det arbeidet bedrifter gjør for å bidra til at varer de kjøper inn er laget i tråd med internasjonalt anerkjente standarder for arbeidsforhold og miljøhensyn.

Fordi det ikke finnes noen lov som forbyr eller hindrer norske virksomheter å importere varer som er laget under ulovlige forhold slik som barnearbeid og ekstrem bruk av overtid, er arbeidet med etisk handel noe virksomheten selv må ta tak i.

Kilde: Initiativ for etisk handel

Publisert: 28.11.2014 03.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.03.51