Flyktninger, mange av den mindreårige fra Eritrea, ankommer Italia etter å ha blitt reddet i Middelhavet. Foto. NTB Scanpix

Masseflukt fra verneplikt

3200 eritreiske barn har flyktet til Italia uten foreldre. Frykten for å bli innrullert i hæren er en viktig drivkraft.

– Dette er alarmerende, sier Sheila B. Keetharuth, FNs spesialrapportør om Eritrea.

Hittil i år har over 4000 mindreårige fra Eritrea ankommet Italia. Mer enn 3200 var uten sine foreldre.

– Disse tallene forteller bare om de som ankom Europa. Vi vet ikke hvor mange som har omkommet under flukten. Uansett trenger de spesiell beskyttelse, sier Keetharuth. Hun understreker at reisen til Europa er både lang og farlig, spesielt for mindreårige.

– Det er ikke lett for ungdommer å fatte en beslutning om å dra hjemmefra, sier hun.

Seriøse brudd

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch er enig.

– Strømmen av eritreiske ungdommer ut av landet viser et vedvarende og alarmerende mønster av grove menneskerettighetsbrudd, skriver Leslie Lefkow i HRW.

Ifølge spesialrapportøren flykter nesten 4000 eritreere fra landet hver måned. Stadig flere ankommer Europa. Mellom januar og midten av september hadde 32 500 eritreere ankommet Italia med båt. FNs høykommissær for flyktninger har beregnet at nesten fem prosent av landets befolkning har flyktet.

Keetharuth tror at en hovedårsak til den store flyktningstrømmen er den tvungne verneplikten i Eritrea. Den omfatter både kvinner og menn.

– Når du først er innrullert i hæren så kan tjenesten vare i 15 til 20 år. I mange sammenhenger er det snakk om tvangsarbeid. Ungdommer får heller ikke den høyere eller videregående utdannelsen de har rett på, med mindre de er blant eliten som kommer inn på militærakademier, forklarer Keetharuth.

Militæret i Eritrea dominerer hele samfunnslivet og eier det meste av næringslivet. Vernepliktige settes til arbeid i både gruver, i jordbruket og på byggeplasser. Folk som forsøker å komme seg unna verneplikt risikerer tortur og fengsling. Regimet har et helt nettverk av hemmelige fengsler. Ifølge HRW holdes fanger både i underjordiske fengsler og i shipping containere som plasseres ut i ørkenen.

– Risikerer tortur

Det store flertallet av eritreiske asylsøkere i Danmark risikerer tortur og fengsel dersom de blir returnert til hjemlandet, advarer ledende ekspert, skriver NTB

Professor Gaim Kibreab ved London South Bank University ble tidligere i år hyret av Udlændingestyrelsen i Danmark, for å delta i en utredning som skulle vurdere muligheten for hjemsendelse av eritreiske asylsøkere.

Rapporten som nå foreligger, og som viser til uttalelser fra Gaim Kibreab, konkluderer med at selv avhoppere fra den eritreiske hæren kan reise hjem uten risiko. Det er slett ikke tilfelle, mener Kibreab, som hevder seg «misbrukt» og «forrådt» av danske myndigheter.

– Du kan være 100 prosent sikker på at de fleste flyktningene fra Eritrea vil være i fare dersom de vender tilbake. Det kan være visse unntak, dersom de for eksempel har gode forbindelser til regjeringen, men langt de fleste vil trolig bli fengslet, sier han til NTB.

Ifølge Kibreab flykter mange fra Eritrea fordi de ikke ønsker å tjenestegjøre i hæren. Det blir ansett som landsforræderi.

– Jeg kjenner kun til to personer som har kunnet vende hjem uten at det har fått konsekvenser for dem. Det dreier seg om personer som har fått dansk statsborgerskap og som har gode forbindelser til regjeringen i Eritrea, sier han.

Publisert: 04.12.2014 09.30.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.03.52