I et midlertidig oppsatt sykehus i Guéckédou i Guinea jobber MSF med å identifisere hvem som er smittet. To adskilte bygninger huser de som venter på prøveresultater, og de som allerede har fått påvist det svært dødelige ebola-viruset. Foto: Joffrey Monnier / Leger Uten Grenser

MSF: Ebolaepidemi uten sidestykke. WHO: Utbruddet er lite.

Uenighet mellom Verdens Helseorganisasjon (WHO) og Leger uten grenser (MSF) om ebola-utbruddet i Vest-Afrika. Så langt er 83 mennesker bekreftet døde.

Av Espen Røst Sist oppdatert: 19.04.2015 16.06.16

Leger Uten Grenser gikk tidligere denne uken ut og advarte om at ebolaepidemien i det vestafrikanske landet Guinea er "uten sidestykke" alvorlig.

Så langt er 83 mennesker døde og 127 mistenkt smittede oppdaget. MSF rapporterer at de har påvist 11 tilfeller av det svært dødelige viruset inne i Guineas hovedstad Conacry.

- Må være forsiktig

Men Verdens Helseorganisasjon (WHO) er ikke enig i MSFs karekteristikker og kaller utbruddet "lite".

På en pressekonferanse i Geneve igår poengterte WHO-talsmann Gregory Hartl at det har vært mye større utbrudd i Den demokratiske republikken Kongo og Uganda tidligere.

- Utbruddet vi nå ser er fortsatt relativt lite, sa Hartl ifølge Reuters .

På pressekonferansen i Geneve uttalte WHO-toppen at det ikke er første gang ebola er rapportert i en hovedstad. Viruset slo også til i Gabons hovedstad Libreville i 1990-årene.

- Ebola forårsaker allerede nok bekymring og vi må være veldig forsiktig med hvordan vi karakterisere noe som fortsatt er et utbrudd med sporadiske tilfeller, sa WHO-talsmannen.

- Spredning

Men Leger uten grenser mener fortsatt det ikke er behov for å dempe retorikken om utbruddet, og forsterker sin tilstedeværelse i det vestafrikanske landet. Til Bistandsaktuelt presiserer MSFs programsjef Kyrre Lind:

- Når vi sier at dette er et ebola-utbrudd “uten sidestykke” gjelder dette spredningen av tilfellene - ikke hvor mange tilfeller det er. Vi står nå overfor en epidemi i et omfang vi aldri før har sett når det gjelder spredningen av tilfeller, sier Lind til Bistandsaktuelt.

MSF presiserer det dreier seg om ett utbrudd som har spredt seg, ikke flere utbrudd:

Virusstammen som nå er påvist er av den mest aggressive typen, Zaire; ni av ti smittede dør, og det fins ingen effektiv behandling mot sykdommen. Så langt er det oppdaget tilfeller i Guéckédou, Macenta, Kissidougou, Nzérékoré og nå også i hovedstaden Conakry. I tillegg er det rapportert om enkelttilfeller i Sierra Leone og Liberia.

- Komplisert

- Arbeidet med å lete etter nye pasienter og isolere dem, er den eneste måten å få stoppet smitten av viruset. Det finnes per i dag ikke vaksiner mot eller behandling for ebola, sier Lind, og forteller at organisasjonen vil øke sin tilstedeværelse i landet med leger, sykepleiere, epidemiologer, vann- og sanitetseksperter og sosialantropologer.

I tillegg har utstyr på mer enn 40 tonn blitt fraktet inn i landet for å hindre spredning av sykdommen.

- Leger Uten Grenser har grepet inn ved nesten alle rapporterte ebolautbrudd de siste årene, men tidligere har utbruddene vært mer geografisk avgrenset og i mer avsidesliggende områder. Den geografiske spredningen vi ser nå er bekymringsverdig, fordi det vil gjøre arbeidet med å få kontroll på epidemien mye mer komplisert, forklarer Lind.

I et midlertidig oppsatt sykehus i Guéckédou jobber MSF med å identifisere hvem som er smittet. To adskilte blikk-bygninger huser de som venter på prøveresultater, og de som allerede har fått påvist viruset. Ifølge nyhetsbyrået AFP , døde to av pasientene på sykehuset i går.

- Dreper ni av ti

12 år gamle Rose har i seks dager bodd i den delen av sykehuset der de som venter på prøveresultater oppholder seg. I dag kom beskjeden. Hun har fått påvist viruset og flyttes til den andre bygningen. Der gjenforenes hun med moren, som også har fått viruset.

Når sykdommen først bryter ut, gir det seg utslag i høy feber, sløvhet, hodepine, diaré, oppkast, utslett og i alvorlige tilfeller blødninger. Sjansen for at Rose og moren kommer levende ut av sykehuset er relativt liten.

- Zaire-stammen av ebola-viruset den mest aggressive og dødelige, og dreper ni av ti pasienter, sier Kyrre Lind:

- For å stanse utbruddet er det viktig å spore smittekjeden. Alle som har vært i kontakt med pasienter er sannsynligvis smittet, og bør undersøkes og isoleres ved første tegn på infeksjon. Det er viktig at guineanske myndigheter og Verdens helseorganisasjon hjelper medisinske strukturer med å få på plass nødvendige hygienetiltak.

Flere av de omkringliggende landene har nå stengt grensene til Guinea, deriblant Senegal og Liberia.

Ifølge AFP døde to av pasientene på sykehuset i Guéckédou i går. Nå styrker MSF sin tilstedeværelse i Guinea og sender flere leger, sykepleiere, epidemiologer, vann- og sanitetseksperter og sosialantropologer. Foto: Joffrey Monnier / Leger Uten Grenserleger, sykepleiere, epidemiologer, vann- og sanitetseksperter og sosialantropologer. I tillegg har utstyr på mer enn 40 tonn blitt fraktet inn i landet for å hindre spredning av sykdommen. - See more at: http://www.legerutengrenser.no/Aktuelt/Nyheter/Guinea-Ebolaepidemi-uten-sidestykke#sthash.IHhSZWUH.dpufFoto: Joffrey Monnier / Leger Uten Grenser
Publisert: 02.04.2014 13.29.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.06.16