Ny kritikk mot Oljefondet

- Det er skuffende at Norge har vært en internasjonal bremsekloss for ansvarlig investeringspolitikk, sier britiske Mark Curtis, forsker og forfatter av en ny rapport om Oljefondet og ansvarlig næringsliv.

Rapporten Moving backwards or forwards? Norway’s approach to responsible investment er utarbeidet for Forum for utvikling og miljø (Forum), og går gjennom den omfattende politiske prosessen rundt OECD-klagesaken mot Norges Bank og Oljefondet i 2012-2013. Rapporten blir lansert tirsdag 14. oktober. 

I en pressemelding skriver Forum at rapporten viser at Norge fortsatt sniker seg unna OECDs retningslinjer. 

Forventer mer av Oljefondet

OECD- klagesaken ble utløst av fondets investeringer i det sørkoreanske stålselskapet POSCO – et omstridt selskap som er anklaget for grove brudd på menneskerettighetene, etter etableringen av et stålverk i Orissa i India. Den voldelige konflikten med berørte urfolk og småbønder har så langt pågått i 8 år, skriver Forum.

– Etikk er ikke pynt. Nå må Oljefondet vise at de har forstått hva som forventes av en såkalt etisk investor, sier Andrew Preston leder i Forum for utvikling og miljø

I følge Forum viser rapporten at Norge overlater til Oljefondet og Norges Bank selv å bestemme om de vil forholde seg til OECDs retningslinjer elle ikke. I stedet for å ta i bruk retningslinjene man selv har vært pådriver for, har Norge åpnet for debatt om hvordan man kan redusere selskapers ansvar.

Rapporten anbefaler at Oljefondet utvider sine interne retningslinjer til å inkludere hele spekteret av menneskerettigheter, og støtter en uavhengig granskning av Posco for anklagene om menneskerettighetsbrudd.

- I mandatet for forvaltningen av Oljefondet slås det fast at eierskapet skal baseres på OECDs retningslinjer for multinasjonale selskaper, og at Norges Bank skal ha interne retningslinjer som viser hvordan disse prinsippene er integrert. Disse har vi heller ikke sett, skriver Preston.

Oljefondet, eller Statens  som det er fondets rette navn, ønsket ikke å imøtegå kritikken. Bistandsaktuelt stilte spørsmål om det er slik at xx foretar uetiske investeringer, men vi ble henvist videre til Utenriksdepartementet.

 

 

 

Publisert: 15.10.2014 12.16.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.04.29