På tur med over en milliard i lomma

Utenriksminister Børge Brende reiser. Mye. Og han deler ut penger. I løpet av det året han har vært statsråd har han på reiser lovet bort over 1,3 milliarder kroner. Tilstedeværelse og annonsering av norske bidrag kan utløse penger fra andre givere, kommenterer utenriksdepartementet.

Mens den tidligere regjeringen hadde både utenriksminister og utviklingsminister, bekler Børge Brende begge stillingene. Reiseprogrammet er så knalltøft at USA´s utenriksminister med et smil sa at han mente hans norske kollega måtte være klonet for å rekke over alt han gjør. 

Reisevirksomheten startet dagen etter at han tiltrådte som utenriksminister.

Brende er avbildet i møte med presidenter, FN-topper og fattige barn.  I møte med verdensledere, taler i internasjonale fora, giverkonferanser eller når han oppsøker katastrofer har Brende som oftest med seg en saftig sjekk.

Bare de siste månedene har han fartet til verdens farligste – og mest omtalte områder. Sålangt i oktober  har han vært i USA, Egypt, Sierra Leone, Liberia, Italia,  Tyskland og Jordan.

Utløser bidrag fra andre 

- I humanitære kriser er det viktig å handle raskt, og utenriksministeren har derfor ved flere anledninger annonsert norske bidrag i forbindelse med giverlandskonferanser eller besøk til rammede områder. Å være tilstede på disse arenaene og samtidig annonsere norske bidrag er med på å utløse bidrag også fra andre givere, kommenterer statssekretær Bård Glad Pedersen.

I oversikten over hvor mye penger Børge Brende har hatt med seg på turene rundt i verden, har Bistandsaktuelt kun tatt med bidrag utenriksministeren selv har varslet– enten i land som er rammet av krig og konflikt – eller på høynivåmøter i internasjonale fora. Noe er penger som gis til nødhjelp. Noe er treårige avtaler til utviklingsarbeid.

 - Utenriksministeren har prioritert å besøke områder med store humanitære behov både for å skape oppmerksomhet om kriser, for å synliggjøre at de rammede ikke er alene og for å bidra til internasjonal koordinering av krisehåndteringen, sier Pedersen.

Alene har Brende ”gitt” bort over en milliard kroner. Regner vi med pengene Erna Solberg og Brende sammen på felles reiser er summen atskilling høyere.

På sitt budsjett forvalter utenriksministeren 31,5 milliarder kroner i inneværende år. Regjeringen har foreslått å øke utviklingsbudsjettet til 32,5 milliarder kroner i 2015. Denne summen inkluderer satsing på humanitær bistand.

Her er oversikten:

JORDAN 21.10.2014

Dobler den humanitære støtten til Jordan fra cirka 50 millioner til 100 millioner.

LIBERIA 14.10. 2014

På reise i ebola-rammede Liberia melder Brende at Norge gir 75 nye millioner kroner  til kampen mot ebola. 

EGYPT 12.10. 2014

Norge leder giverlandskonferanse for Gaza og Palestina. Norge øker bistand til gjenoppbygging med 95 millioner kroner, melder Børge Brende i Egypts hovedstad Kairo.

WASHINGTON 10.10.2014.

På et høynivåmøte om ebola i Washington, sier Brende at Norge gir 70 millioner ekstra til flergiverfondet for bekjempelse av ebola.

NEW YORK 25.09.2014

På et høynivåmøte i New York med andre givere og land fra regionen snakker utenriksministeren om den stadig verre humanitære situasjonen i Somalia. Han legger 35 millioner kroner på bordet.

NEW YORK 19.9.2014

Det er møte i FNs sikkerhetsråd om den stadig forverrede situasjonen i Irak. Brende forkynner en økning på 63 millioner kroner til humanitær innsats.

IRAK 26.8.2014

Utenriksministeren er på reise i Irak. Her sier han at Norge gir 50 millioner kroner i humanitær bistand. 

GENEVE 28.04.2014

Børge Brende er på landhøring i FNs menneskerettighetsråd i Geneve. Her undertegner han en avtale om å støtte menneskerettighetsarbeidet i FN med 250 millioner kroner over tre år.

SØR-SUDAN 27.01.2014

Utenriksministeren er i krigsherjede Sør-Sudan. I hovedstaden Juba forteller han at Norge vil doble den humanitære støtten fra 50 til 100 millioner kroner.

KUWAIT 15.01.2014

Det er giverlandskonferanse for Syria i Kuwait. Brende er tilstede og lover 460 millioner kroner til FNs nødhjelpsappell for Syria.

FILIPPINENE 08.01.2014

Tyfon-herjede Filipinene trenger store summer til gjenoppbygging etter nok en naturkatastrofe. På besøk i de hardest rammede områdene, Tacloban, lover Brende å øke støtten med 50 millioner kroner.

NEW YORK 14.11.2013

Børge Brende møter USAs utenriksminister John Kerry i Washington. Han uttaler at Norge vil gi 100 millioner kroner mer for å hjelpe på den humanitære situasjonen i Syria og nabolandene

NEW YORK 13.11.2013

Den ferske utenriksministeren er i møte med FNs generalsekretær Ban Ki-Moon. Han sier Norge gir ytterligere 20 millioner kroner til nødhjelpsarbeidet på Filippinene.

 

 

 

 

 

Publisert: 02.11.2014 18.00.00 Sist oppdatert: 19.04.2015 16.04.18