Vær nøye med hvem du gir penger til, er rådet fra Innsamlingskontrollen (IK). 5 nye organisasjoner er nå registrert på IKs "svarteliste". Bildet er fra TV-aksjonen til støtte for Kirkens Nødhjelp, som er godkjent av IK. Foto: NTB Scanpix

5 nye på «svartelista»

Fem nye organisasjoner er i dag blitt ført opp på Innsamlingskontrollens OBS-liste.

Av Tor Aksel Bolle Sist oppdatert: 02.07.2015 09.56.34

Ytterligere fem organisasjoner er plassert til Innsamlingskontrollens (IK) «svarteliste», eller OBS-listen som er det formelle navnet. Det står nå hele 40 norske organisasjoner på denne lista.

De er alle organisasjoner som IK advarer folk mot å gi penger til, enten fordi de har veldig høye innsamlingskostnader eller fordi de ikke har gikk IK skikkelig informasjon om hvordan organisasjonen drives, hva de innsamlede pengene går til og så videre. 

5 nye

De fem nye organisasjonene er: 

Scandinavian Aid Foundation. Har postadresse i Oslo og ble registrert i Brønnøysundregisteret i 2009. Formålet er å «gi hjelp til sosiale og humanitære prosjekter og formål i Etiopia» 

 Din Donasjon Emil Borgerud Sund. Har forretningsadresse i Drammen og ble registrert i 2014. Formålet er å «arbeide med å informere angående forebyggelse og bekjempelse av sykdommer og lidelse gjennom informasjon og opplysninger» 

International Gospel Mission, registrert i 1995 og har postadresse i Nordkjosbotn i Troms. Driver med «Misjonsvirksomhet, samt virksomhet som står i forbindelse hermed»  

Jonas Berg Barnas Fremtid. Postadresse i Tønsberg, registrert i 2008. Driver «Innsamling til veldedige formål. Bygge barnehjem i Øst-Europa. Mat, klær og medisiner til fattige barn» 

Norsk Humanitær Forening. Forretningsadresse i Drammen, ble registrert i 2014. Formålet er «å virke to fordel for humanitær, sosial, utdanningsmessige, kulturell, idrettslig og annen veldedig eller allmennyttig virksomhet. Innsamlingsaksjoner til de nevnte formål."

-  Svekker tryggheten

Av disse fem organisasjonene er det bare Norsk Humanitær Forening  som har svart på henvendelser fra Innsamlingskontrollen. 

- Norsk Humanitær Forening har gitt opplysninger om organisatoriske forhold, men organisasjonen har ikke oppgitt tilfredsstillende regnskapsmessige opplysninger.   Dette svekker tryggheten for giverne, sier Børre Hagen.

De fire andre organisasjonene har ikke svart, til tross for gjentatte henvendelser fra IK med spørsmål om organisatoriske og regnskapsmessige forhold. 

Lite til formålet

I en undersøkelse gjennomført av YouGov på vegne av Innsamlingskontrollen svarer 96 prosent av de spurte at de forventer at minst halvparten av de innsamlede midler går til formålet.

- Flere av organisasjonene på OBS-listen har innsamlingskostnader på nærmere 70-80 prosent. De resterende som blant annet har blitt ført opp i dag har ikke gitt tilfredsstillende opplysninger om regnskapsmessige eller organisatoriske forhold, sier Hagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Publisert: 02.07.2015 09.56.34 Sist oppdatert: 02.07.2015 09.56.34