Terje Breivik (V) og Hans Olav Syversen (KrF) under budsjettforhandlinger på Stortinget søndag. De fire samarbeidspartiene fortsetter budsjettforhandlingene mandag. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Mindre bistandkutt til frivillige

Kuttene i bistandsbudsjettet blir på 1,8 milliarder kroner, ikke 4,3 milliarder kroner slik regjeringen foreslo. Venstre og Kristelig Folkeparti sikrer fortsatt støtte til organisasjonenes bistandsarbeid.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 22.11.2015 09.53.35

De fire samarbeidspartiene fortsette budsjettforhandlingene på Stortinget utover dagen mandag.
Venstres Terje Breivik fortalte søndag at de begynte å se konturene av en avtale i løpet av mandagen.
Ifølge flere medier er de fire partiene  enige om å justere ned beløpet som skal omprioriteres på bistandsbudsjettet. Opprinnelig var forslaget fra regjeringen at man skulle ta 4,3 milliarder kroner fra bistand til utlandet for å bruke pengene på flyktningtiltak i Norge. Dette skal nå være nedjustert med rundt 2,5 milliarder kroner til 1,8 milliarder kroner.
Både Venstre og Kristelig Folkeparti var sterk kritisk til regjeringsforslag om å redusere bistanden som kanaliseres gjennom norske frivillige organisasjoner. Dette kuttet vil nok til en stor grad bli reversert.
Etter det Vårt Land forstår gjenstår det arbeid med detaljer bistandsløsningen i sluttfasen av forhandlingene mandag.

Krevende

Generalsekretær Jørn Lemvik i Digni sier til Bistandsaktuelt at selv om budsjettforliket ender med at de norske sivilsamfunnsorganisasjoner får 1,3 milliarder kroner neste år, vil det "bli krevende". Det er satt av 1,9 milliarder kroner til sivilt samfunn på årets budsjett. Det betyr at det blir kuttet på 600 millioner kroner til neste år.
–  66 prosent er betraktelig bedre en 33 prosent, men dersom vi får en så stor kutt så vil vi neppe ha råd til nye prosjekter og vil trolig måtte fase ut andre, sier Lemvik til Bistandsaktuelt.
Han påpeker at andelen av norsk bistand som går gjennom frivillige organisasjoner har gått fra 20 prosent til rundt tre prosent på ti år.

Fortsatt støtte til organiasjoner

Kirkens Nødhjelp mener at satsingen på bistand gjennom frivillige organisasjoner er reddet. Organisasjonen mener KrF og Venstre fortjener stor honnør for at de har kjempet for dette i budsjettforhandlingene. 

– Å satse på sivilsamfunnet er å satse på gode resultater og bistand direkte til de fattigste. I en tid med verdens største flyktningkatastrofe og en voksende sultkatastrofe på Afrikas horn, er det livsviktig å støtte de gode kreftene som arbeider for å bygge trygge, demokratiske samfunn, sier generalsekretær Anne-Marie Helland i Kirkens Nødhjelp.

– Regjeringen har likevel laget et kutt i bistanden på 1,8 milliarder kroner samtidig som verden opplever den største flyktningkrisen siden andre verdenskrig.  Det er kortsiktig politikk og svekker Norges  bidrag i kampen mot fattigdom, sier Helland. 

Enighet på flere områder

Partene har trolig klart å enes om et opplegg for de andre vanskelige sakene som klimagassutslippene og skatteopplegget. Men det er mange andre saker i statsbudsjettet som må avklares, ifølge NRK.

 

Publisert: 22.11.2015 09.53.34 Sist oppdatert: 22.11.2015 09.53.35