Invitasjonen til debatt om fremtidens bistand viser at ingen fra sør ble invitert som meningsbærere. Foto: Screendump / Civita

Krass kritikk av hvite debattpaneler

Det arrangeres hundrevis av debatter om bistand og internasjonal utvikling. Men stort sett er det nordmenn som diskuterer med nordmenn. - Vi er farge- og kjønnsblinde, kontrer Civita-leder Kristin Clemet til kritikerne.

Av Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 31.08.2015 16.54.50

Temaet er likestilling og omskjæring i Afrika.  Innbydelsen viser tre eller flere blendahvite ansikter som skal debattere dette. Stemmene fra det afrikanske kontinentet, aktivistene, de som selv har blitt omskjært er fraværende. Det er dette twitterkampanjen #allwhitepanel vil til livs. 

Internasjonal kampanje 

Rådgiver i Norad, Gry Tina Tinde, som startet kampanjen #allwhitepanel i norsk versjon innrømmer at det kan være harde ordvekslinger. Noe som er helt på sin plass, ifølge Tinde selv.

- Det er blitt en trend at de fleste panelene er hvite. Jeg håper twitter-aksjonen kan øke bevisstheten om problematikken. Noe er galt når vi har seminar om Syria og det ikke er en eneste syrer i panelet, sier Tinde til Bistandsaktuelt og legger til:

-  Jeg oppfordrer alle sivile og offentlige samfunnsaktører til å lansere en holdningskampanje og skape noen retningslinjer som sier at det i debatter alltid skal være minst en representant fra et lav – eller mellominntektsland, sier Tinde. 

Bistandsaktuelt har gått gjennom paneldeltagerlisten til flere titalls arrangementer de siste to årene, noe som bekrefter Tindes påstand om at nordmenn er glad i å debattere med nordmenn.

- Jeg tror årsaken er at bistandsorganisasjonene er ikke interessert i debatt, de vil ha meningsbærere som sier hva de selv  har lyst til å høre, sier Elisabeth Norheim.

Som aktiv deltaker på seminarer deltar hun i debatten om blendahvite paneler som diskuterer alt fra bistand til integrering av innvandrere i Norge. Hun beskriver det hun sier er  ”ufattelig mange” helhvite paneler, både i bistandsbransjen og når innvandring og mangfold skal diskuteres.

Kritisk til Arendalsuka

Arendalsuka er selve symbolet på hva som rører seg i hovedstaden, Bergen, Trondheim og Tromsø resten av året. Det er en arena for å se og bli sett og det regnes som en av de viktigste debattarenaer for eliten. Internasjonale spørsmål diskuteres, det samme gjør innvandring. Men svært få multikulturelle, ikke-etnisk norske, fargede, mørkhudede – kjært barn har mange navn – var invitert for å gi sin stemme om hva som skjer i Norge og ellers i verden. Norheim fant tre, fire stykker etter en grundig gjennomgang av 22 hovedarrangementer under Arendalsuka.

- Det er meningsløst å se slike debatter hvor de snakker om noe som skjer i afrikanske land og så er det ingen derifra som er invitert inn. Det er bare Blindern-folk i panelet. Så mye som vi gir i bistand  er det jo ikke tro at disse ikke har noen melde. Så hvorfor er de ikke der? Det er fordi de ikke er invitert, sier Norheim til Bistandsaktuelt.

Helhvitt panel

Et annet eksempel er dette frokostseminaret til Civita på vårparten i år.

Her er invitasjonen: 

”Norsk bistand – moden for endring?"

Trenger vi en åpen og kritisk debatt om hva vi vil med norsk bistand og hvordan vi skal nå dit? ble det spurt i innbydelsen” 

I panelet satt OECDs utviklingskomité og tidligere utviklingsminister, Erik Solheim, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, Anne-Marie Helland, professor ved Institutt for økonomi ved Universitetet i Bergen, Rune Jansen Hagen og adm. direktør i Norfund, Kjell Roland.

Ingen fra sør var representert for å si hva de mener om norsk bistand.

Elisabeth Gade @eligade kommenterte på twitter:

Ærlig talt!!! Det her er jo helt krise! Vi kan ikke fortsette en bistandsdebatt hvor vi bare snakker om og ikke med!”

Civita-leder Kristin Clemet sier dette til Bistandsaktuelt:

- Vi inviterer de beste vi kan få tak i med de midlene vi har til rådighet og vi har veldig gode tilbakemelding på våre møter. Selvsagt greier vi ikke å få perfekte paneler, men vi bestreber oss på å få best mulig innledere. 

På Facebook debatteres #allwhitepanel heftig. Kristin Clemet skriver i en kommentar der at ” For øvrig tror jeg mangfoldet ofte sitter inni hodene på folk og ikke alltid kan sees utenpå."

En vits

Camilla Halvorsdatter Ravnsborg Aschjem som jobber med Sør-Sudan i KFUK-KFUM Global er en annen av de som reagerer på blendahvite paneler. Hun deltar på en rekke seminarer og sier oppgitt: 

-  Jeg forstår ikke at vi ikke har kommet lengre enn at vi fortsatt tror vi vet best og behandler Afrika som ett land, sier hun til Bistandsaktuelt.

Hun reagerer også på Arendalsuka og viser blant annet til arrangementet til Fredskorpset under Arendalsuka ”Bistand fram mot 2030 – Bistandspolitisk debatt
”. ( se bilde i høyremargen)

Debattleder og hele panelet var etnisk hvite nordmenn.

- Dette seminaret er jo en vits. Kjenner de ingen afrikanere som kan delta, undrer,  Ravnsborg Aschjem.

Bistandsaktuelt har vært i kontakt med arrangørene av Arendalsuka og avventer kommentar.

Kjør debatt på våre Facebooksider. Er #allwhitepanel et problem?

Jeg forstår ikke at vi ikke har kommet lengre enn at vi fortsatt tror vi vet best og behandler Afrika som ett land.

Camilla Halvorsdatter Ravnsborg Aschjem, KFUK-KFUM, Global
Fra diskusjonen om bærekraftsmålene under Arendalsuka.

Det er meningsløst å se slike debatter hvor de snakker om noe som skjer i afrikanske land og så er det ingen derifra som er invitert inn. Det er bare Blindern-folk i panelet. 

Elisabeth Norheim, samfunnsdebattant
Elisabeth Norheim
Gry Tina Tinde, bistandsarbeider og rådgiver

Noe er galt når vi har seminar om Syria og det ikke er en eneste syrer i panelet.

Gry Tina Tinde, Norad
Publisert: 31.08.2015 16.54.50 Sist oppdatert: 31.08.2015 16.54.50