Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen presenterte Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

AP: mindre bistandskutt

Sammenlignet med regjeringens forslag til bistandsbudsjett vil Arbeiderpartiet gi 968 millioner kroner mer til norske frivillige organisasjoners bistandsarbeid og 300 millioner mer til FN-organisasjoner neste år.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 13.11.2015 07.04.52

Finanspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet, Marianne Marthinsen sier til NRK at de er enig med regjeringen at Norge må bruke noe av bistandsbudsjettet for å ta imot flyktninger i Norge.

– Men vi mener regjeringen går for langt, sier hun til NRK. I dag presenterte hun og partileder Jonas Gahr Støre Arbeiderpartiets alternative statsbudsjett.

Mens regjeringen foreslår en omfordeling av 4,2 milliarder kroner i bistandsbudsjett, vil AP bare kutte to milliarder fra den mer langsiktige bistanden. Partiet foreslår 2,1 milliarder kroner mer til bistanden enn regjeringen.

Marthinsen mener, i likhet med Kristelig Folkeparti og Venstre, at regjeringen har gått for kraftig til verks i å «radbrekke» støtten som kanaliseres gjennom norsk sivilt samfunn. Hun mener også at flere FN-organisasjoner, som UNDP, har fått for store reduksjoner.

Arbeiderpartiet er likevel enig med Høyre/Frp på en rekke punkter:

  • prioritering av humanitær nødhjelp
  • videreføreringe av satsingen på vaksiner
  • styrking av utdanning for jenter og funksjonshemmede, samt utdanning i konfiktområder

Dette er  budsjettpostene der AP ønsker å reversere regjeringens kuttforslag:

Regionsbevilgnignene til Latin-Amerika, Afrika og Asia - 188 millioner

Sivilt samfunn - 968 millioner kroner

Sivilt samfunn. Driftsutgifter - 6 millioner

Fred, forsoning og demokratitiltak - 100 millioner

Forskning - 45 millioner

Internasjonale miljøprosesser - 115 millioner

Fornybar energi - 400 millioner

Kvinners rettigheter og likestilling - 50 millioner

FN-organisasjoner - 305 millioner

 

Regjeringspartiene forhandler nå med Venstre og Kristelig Folkeparti. Bistandsbudsjettet er en av de vansklige sakene i disse forhandlingene.

Publisert: 13.11.2015 07.04.52 Sist oppdatert: 13.11.2015 07.04.52