Jens-Petter Kjemprud har vært tett på fredforhandlingene i Sør-Sudan. En beskriver det som har skjedd som et ekstremt drama. Foto: UD / Astrid Sehl

- Et drama uten like i Sør-Sudan

Er det et gjennombrudd for fred i Sør- Sudan? Den norske spesialutsendingen Jens Petter Kjemprud er langt fra sikker. – De gav etter for massivt internasjonalt press. I fortsettelsen må de selv ville fred, kommenterer han.

”Et drama uten like.” Slik beskriver den erfarne diplomaten Jens Petter Kjemprud veien frem mot en fredsavtale i Sør-Sudan. Den ble undertegnet like etter klokken 16 onsdag denne uken. Men jubelen var fraværende; president Salva Kiir satte sin signatur på papirene – men med sterke innvendinger og forbehold mot avtalen.

– Norges – og det internasjonale samfunnets – holdning er at avtalen må gjennomføres slik den er undertegnet. Det blir ikke akseptert at det er tatt forbehold, sier Kjemprud til Bistandsaktuelt.

Han tror at innsigelsene skyldes innenrikspolitiske forhold og at de ble fremlagt for å tilfredsstille parter som slett ikke ønsket at avtalen skulle undertegnes.

Svarteper

Både Kiir og hans erkerival Riek Machar vil bli fulgt med argusøyne i den 90 dager lange interimperioden som venter før overgangsregjeringen skal være på plass.  De to krigsherrene er tvunget til å samarbeide, om ikke venter heftige sanksjoner.

Kjemprud beskriver de siste månedene som et ”svarteper-spill” mellom de to partene og innrømmer at fredsmeklerne har tvilt på om det har vært en reell vilje til å finne en løsning på den fastlåste konflikten som har kostet titusener av mennesker livet.

– Det har nok vært økonomisk tvang, presset fra internasjonales samfunnet og ikke minst det sørsudanske folk som har fått dem til forhandlingsbordet.  Jeg tror ikke det er for de at de i sin klokskap har funnet ut at tiden er inne for fred og ikke krig, sier Kjemprud.

Han understreker likevel at blekket nå er tørt og partene har signert. Det er ett steg videre. Den første testen på om fredsavtalen er liv laget er 72 timer etter undertegningen. Da skal en permanent våpenhvile inntre. Det store spørsmålet er om partene legger ned våpnene – og om de klarer å kontrollere sine kommandanter på begge sider.  Det flommer av våpen i Sør-Sudan – og det faktum at regjeringen kom med innvendinger mot fredsavtalen kan undergrave tilliten til at den gjennomføres blant folk flest.

– Er dette virkelig et gjennombrudd for fred?

– Uten avtalen ville det vært en utrolig truende og vanskelig situasjon. Dette er et godt startpunkt til en prosess som kan lede til fred og et nytt Sør-Sudan. Nå har vi i alle fall en mulighet til å holde partene ansvarlige i forhold til hva de faktisk har undertegnet, sier Kjemprud.

Nasjonal hær

En av de store utfordringene er å gjøre det som i dag er Sudan Liberation Army (SPLA) om fra å være en etnisk basert hær til en nasjonal hær som kan stoppe nye konflikter. Det liker president Salva Kiir svært dårlig.

– Men truslene om ytterligere sanksjoner er der for begge parter, selv om vi ikke skal legge skjul på at det er vanskelige reformprosesser landet skal gjennom de neste tre månedene, sier Kjemprud.

Etter nesten 20 måneders dragkamp er partene kommet til en slags enighet, men det er nå det virkelige ”slaget” begynner. Som fredsmeklere ofte sier: ”Det letteste er å få til en avtale, den virkelige jobben starter etterpå”. Det sier det meste om hvilke utfordringer som venter.

– Ja, jeg er mer optimistisk, men det er viktig å ha en solid dose realisme i bakhodet. Det er ingen grunn til å slappe av selv om avtalen er på plass, kommenterer Kjemprud.

Hvor mange drepte? 

Han har selv reist verden over for å skape dialog, både mellom parter som har interesser i landet og mellom de to krigsherrene selv. Riek Machar har han samtalt med i stekende hete i opprørsleirer i Jonglei og Upper Nile. Salva Kiir har han også hatt hyppig og tett kontakt med. De to er selve symbolet på konflikten som har drevet nesten to millioner på flukt. Det startet få måneder etter at Kiir sparket Machar som visepresident. Det satte full fyr i konflikten som eksploderte desember 2013.  Hvor mange som er drept vet ingen. Noen anslår 50 000, andre snakker om 300 000. Sør-Sudan har vært helt på randen av total kollaps, både økonomisk og på institusjonsnivå.

– De må nå samarbeide, etter ytterligere tillitsbrudd. Det blir ikke lett. Samtidig kan man ikke komme frem til en fredsavtale uten å ha med de som styrer våpnene og som til syvende og sist bestemmer om de skal legges ned, sier Kjemprud.

Retur til Juba

De neste ukene skal det legges til rette for at Riek Machar og hans menn kan returnere til Juba. Det er et sikkerhetsspørsmål som kan by på store utfordringer. Deretter venter 30 måneder før nyvalg.

– Det skal et bevisst samarbeid til fra begges side for å få fredavtalent il å ta av. Med det voldsomme internasjonale presset vil det være veldig vanskelig for dem å ikke spille ball nå. Men til syvende og sist må de selv ta eierskap til avtalen og gjenskape en tillitt som gir grobunn for samarbeid. Press skaper ikke fred – de må til syvende og sist ville det selv, sier Kjemprud.

Grove brudd på menneskerettighetene 

Det har vært knyttet stor spenning til hva en mye omtalt rapport fra Den afrikanske Unionen (AU) inneholder. Lekkasjer viser at begge de to krigsherrene knyttes tett til grove brudd på menneskerettighetene. Rapporten skal behandles i AUs råd for fred og sikkerhet i løpet av september. Hvorvidt den vil offentliggjøres er ikke klart. Men behandlingen av rapporten som omtaler tortur, mennesker som blir brent levende og voldtekt som krigsredskap kan bli en ny milepæl i prosessen mot fred.

Samtidig samler det utvidede  IGAD + (AU, EU, Kina, troikaen USA, Storbritannia og Norge med flere) seg allerede neste uke for å legge et grunnlag for gjennomføring av fredsavtalen.

FN truer på sin side med sanksjoner om det blir brudd på avtalen. I slutten av september er det innkalt toppmøte om Sør-Sudan i FNs sikkerhetsråd.

–  Det viser i hvert fall at det internasjonale samfunnet har høyt fokus på at dette ikke skal skli ut. Uten tvil vil det også trengs mye midler fra det internasjonale samfunnet for å drive freden fremover, sier Kjemprud.

 

 

Nå har vi i alle fall en mulighet til å holde partene ansvarlige i forhold til hva de faktisk har undertegnet.

Jens-Petter Kjemprud, diplomat

Katastrofen i verdens nyeste land

Sør-Sudan / Sudan har vært herjet av borgerkrig i 41 av de 57 årene som er gått siden uavhengigheten fra Egypt og Storbritannia i 1956.

1955 – 1972  - første borgerkrigen

1983 – 2005  - andre borgerkrigen

2013 –   tredje borgerkrigen

2015 - fredsavtale undertegnet

2016 - krigen blusset opp igjen

 

Erkerivalene har signert avtalen - men det er lang vei igjen til fred.
Publisert: 28.08.2015 07.23.17 Sist oppdatert: 28.08.2015 07.23.17