Norske organisasjoner svarte med å demonstrere da regjeringens forslag til kutt i bistandsbudsjettet ble kjent. FN-sambandet forteller at de har fått mange støtteerklaringer. Foto: Jan Speed

Spenning om bistandsbudsjettet

Fredag ble budsjettforhandlingene brakt til topps på borgerlig side på Stortinget.

Av NTB og Hege Opseth Vandapuye Sist oppdatert: 20.11.2015 13.58.40

 Nå er det opp til statsminister Erna Solberg og de andre partilederne å forhindre at samtalene bryter sammen.

KrF og Venstre avholdt gruppemøter fredag morgen, der det ble klart at nye runder med regjeringspartiene måtte til for å oppnå en enighet. Finanspolitikerne er i øyeblikket satt på sidelinjen. Nå er det opp til Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp), Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (KrF) å avverge kollaps.

Flere utveier

Dersom partilederne heller ikke skulle komme til enighet, kan partiene komme til å legge inn egne merknader i finansinnstilling og heller forsøke å skrive seg samme underveis i komitébehandlingen.

En annen mulighet er ifølge Aftenposten at regjeringspartiene legger inn sitt siste tilbud i innstillingen og at statsministeren truer med å gå av om forslaget ikke får flertall. Da kan sentrumspartiene velge å stemme subsidiært på regjeringspartienes siste tilbud, slik at det blir vedtatt og regjeringen kan bli sittende.

Alternative budsjetter

Samtidig som budsjettforhandlingene mellom KrF/V og regjeringen pågår, plusser Senterparteiet på 4,1 milliarder til bistand i sitt alternative budsjett.

Sosialistisk Venstreparti vil i sitt alternative statsbudsjett sette bistandsrekord. Partiet vil bruke 5,6 milliarder kroner mer enn regjeringen, men en total prislapp på 7 milliarder kroner.

Totalsummen på over 7 milliarder kroner tilsvarer 1,22 prosent av den norske bruttonasjonalinntekten. For eksempel øker SV det humanitære budsjettet til Syria og nærområdene til totalt 3 milliarder kroner.

– Norge har råd til å takle situasjonen med flyktninger hjemme og samtidig være en betydelig humanitær aktør i verden så lenge vi prioriterer riktig, sier Solhjell til NTB.

Senterpartiet vil ikke bare sette tilbake 1.3 millarder som Høyre/Frp-regjeringen har fjernet fra den langsiktige hjelpen som i stor grad drives av organisasjoner. Sp vil også satse ytterligere 1.750 millioner kroner til ytterligere humanitær hjelp i Syria, Irak og nabolandene.

– Senterpartiet frykter at kuttene til regjeringen kan på sikt skape enda mer nød og sende enda flere mennesker på flukt, forklarer Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til avisen Vårt Land.

FN-sambandet bekymret

Regjeringen har i tilleggsnummeret til statsbudsjettet for 2016 varslet at de vil avvikle informasjonsstøtten i bistandsbudsjettet som bruke av norske organisasjoner. FN-sambandet og Magasinet X er blant de som forsvinner om kuttet blir vedtatt. Det har fått mange til å reagere:

FN-sambandet opplyser at mer enn 2 000 lærere og samarbeidspartnere som LO, Unio, Utdanningsforbundet og NTL i løpet av ett døgn har signert et opprop om å ikke legge ned FN-sambandet.

På Facebook har rundt 3000 personer likt støttesiden og 1.500 delt et bilde med samme oppfordring.

– At såpass mange reagerer så raskt bør vise regjeringen og andre i forhandlingene at dette er et etterspurt og ønsket tilbud. Vi er rørt og stolte over en slik massiv og rask mobilisering fra brukerne våre, sier generalsekretær Kari Solholm i FN-sambandet.

Viktigere enn noensinne

FN-sambandet peker på at internasjonale spørsmål er mer aktuelle i skolen enn på lenge, og at de sørger for høy kvalitet i undervisningen på en rekke områder.

– Klimakrisen, flyktningsituasjonen, menneskerettighetsbrudd, krig og konflikt preger mediene og hverdagen her hjemme. Det er viktigere enn noen gang at barn og unge forstår årsakene til at verden ser ut som den gjør, sier FN-sambandet som hvert skoleår møter 80.000 barn med foredrag, rollespill og andre undervisningstilbud. 

Venter på budsjettforlik

Det har vært en politisk drakamp om bistandsposten på budsjettet den siste uken. Regjeringens opprinnelige forslag varslet et storstilt kutt til sivilt samfunn. Det fikk over 120 organisasjoner til å stille opp i en demonstrasjon utenfor Stortinget for en tid tilbake. Nå knyttes det stor spenning til hva KrF og Venstre og regjeringspartiene kommer fram til i budsjettforliket som det forhandles om på overtid fredag. Begge støttepartiene ønsker å reversere de store bistandskuttene.

 

Publisert: 20.11.2015 14.42.00 Sist oppdatert: 20.11.2015 13.58.40