Jeffrey Sachs (t.v.) og Ban Ki-moon er enige om at kutt i langsiktig bistand for å finansiere mottak av flyktninger i europeiske land er ingen god ide. Bildet er fra tidligere. Foto: UN Photo/Mark Garten

Sachs: - Nordiske bistandskutt er sjokkerende

Utviklingsprofessor Jeffrey Sachs karakteriserer omfordelingen som skjer i de nordiske bistandsbudsjettene som «sjokkerende». Også FNs generalsekretær advarer europeiske land mot å kutte i utviklingsbistand for å finansiere mottak av flyktninger i eget land.

Av Jan Speed Sist oppdatert: 12.11.2015 13.25.54

– Det er nesten ikke til å fatte at de nordiske landene nå vurdere å kutte i langsiktig bistand. Regelverket tillater at man bruker bistandspenger på flyktningutgifter i eget land, men det er en forferdelig ide, sa Jeffrey Sachs på Act Alliance og Kirkens Nødhjelps utviklingskonferanse i Oslo torsdag.

Ikke en hobby

– Utviklingsbistand er ikke en hobby, et tilfeldig politikkområde som kan skrus av og på. Programmer tar ofte tiår å gjennomføre. Dersom man vil ha resultater kan man ikke planlegge for bare ett år om gangen, sa Sachs. Den velkjente professoren underviser ved Columbia University i New York, er forfatter av en rekke bøker om utvikling og er FN-rådgiver for en rekke prosjekter der Norge er en sentral medspiller.

Sachs uttalelser kommer dagen etter at FNs generalsekretær Ban Ki-Moon oppfordret rike land til å møte flyktningstrømmen uten å kutte i "livsviktig og nødvendig" utviklingsbistand.

Fullfinansiering        

I en uvanlig pressemelding understreket FNs generalsekretær viktigheten av full finansiering både av arbeidet med å ta vare på flyktninger og asylsøkere i vertslandene og av det langsiktige utviklingsarbeidet.

– Ressurser til ett område må ikke gå på bekostning av et annet. Å flytte viktige midler vekk fra utviklingsbistand på dette avgjørende tidspunktet kan øke utfordringene som verdenssamfunnet har forpliktet seg til å håndtere. En reduksjon i utviklingsbistand for å finansiere kostnadene av flyktningstrømmen er kontraproduktiv, og vil føre til en ond sirkel skadelig for helse, utdanning og muligheter til et bedre liv i hjemområdene for millioner av sårbare mennesker over hele verden, sier Ban Ki-Moon.

– Å hjelpe mennesker i nød bør ikke være et nullsumspill, sier han.

I sitt innlegg på utviklingskonferansen understreket lederen for OECDs utviklingskomité, Erik Solheim, viktigheten av å fortsette støtten til FN-systemet.

– Dersom vi ikke gjør det, vil spenningene i verden øke. FN trenger mer, ikke mindre penger nå, sa Solheim.

Programmer tar ofte tiår å gjennomføre. Man kan ikke planlegge for bare ett år om gangen.

Jeffrey Sachs, professor
Publisert: 12.11.2015 13.22.30 Sist oppdatert: 12.11.2015 13.25.54