40 000 mennesker i Bangui i Den sentralafrikanske republikken har flyktet fra sine hjem og søkt ly i allerede overbelastede leirer for internt fordrevne. Foto: NTB Scanpix

Voldsmenn hindrer hjelpearbeidere

Ansatte fra Flyktninghjelpen, Leger uten grenser og Røde Kors opplever at det er blitt for farlig for hjelpe- og helsearbeidere å bevege seg i hovedstaden Bangui i Den sentralafrikanske republikk.

Av Jan Speed og NTB Sist oppdatert: 02.10.2015 12.41.39

Voldsbølge som har blusset opp i den Den sentralafrikanske republikk hindrer hjelpeorganisasjoner fra å nå fram med nødhjelp. Minst 43 mennesker er drept og 40.000 tvunget på flukt i løpet av få dager.

Volden begynte for fullt etter drapet på en drosjesjåfør 26. september med påfølgende hevnaksjoner. Det har vært flere store demonstrasjoner mot overgangsregjeringen og plyndring av basene til internasjonale organisasjoner.

– Vi frykter at volden vi ser i Bangui er et tilbakeskritt til de mørke dagene i slutten av 2013 og 2014, da tusenvis ble drept og titusenvis måtte flykte fra hjemmene sine, sa FN-talsmann Leo Dobbs onsdag.

Landet sliter fortsatt med å komme seg etter kuppet som avsatte president François Bozize i 2013, og som ble etterfulgt av konflikt mellom landets kristne og muslimske befolkning.

 

 

-De som deltar i kampene må øyeblikkelig stanse angrepene på sivile og på humanitære organisasjoner, og sikre oss muligheten til å nå fram med hjelp til mennesker i nød, sier landdirektør i Flyktninghjelpen Olivier David i en pressemelding fredag. 

– Jeg ber folket om å la Røde Kors bevege seg og gjøre sitt humanitære arbeid. Organisasjonen er upartisk, nøytral og upolitisk. I går var det fortsatt mange sperringer og situasjonen var spent, men folk bør vite at vi er her for dem, sier lederen for Røde Kors i Den sentralafrikanske republikk, Antoine Mbao-Bogo ifølge NTB

Onsdag ble to FN-soldater alvorlig skadd i Bangui under arbeid med å fjerne veisperringer som er satt opp av militante grupper.

– Det er dessverre grunn til å tro at det akkurat nå er mange som trenger akutt medisinsk hjelp, men som ikke kan komme seg til sykehus på grunn av volden, sier Hurum.

Mange flykter nå fra sine hjem. Folk i Bangui drar til allerede eksisterende leirer for internt fordrevne. Leger Uten Grensers team i M’Poko, en stor leir ved den internasjonale flyplassen, har sett flere tusen mennesker ankomme de siste dagene.

De siste dagers kamper i Bangui viser hvor skjør fredsprosessen i Den Sentralafrikanske republikk er.

-Folk her i Bangui lever igjen i en tilstand av frykt. Situasjonen er fortsatt svært spent i deler av byen. Befolkningen er mer enn lei av usikkerheten som har preget landet siden 2013, og ønsker en varig fred, rapporterer David fra Bangui.

 -Vi må hindre at konfliktene i landet blusser opp igjen. Vi må investere i fredsprosessen, samt dekke sivilbefolkningens behov for nødhjelp. Så lenge mennesker mangler grunnleggende ting, som mat, vil frustrasjonen raskt bygge seg opp og konflikter lettere bryte ut, forklarer han.

Siste nytt

Publisert: 02.10.2015 07.00.00 Sist oppdatert: 02.10.2015 12.41.39