Skjermdump fra bistandsvideo laget av White Helmets i Syria.
Årets beste bistandsvideo er produsert for organisasjonen White Helmets i Syria og heter "The Heroes And the Miracle Baby".

Årets beste bistandsvideo handler om syriske hjelpere

Organisasjonen White Helmets i Syria vant prisen for årets beste bistandsvideo på prisutdelingen Radiator Awards.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 18.11.2015 12.37.14

Prisutdelingen Radiator Awards ble i går arrangert for tredje gang. Utdelingen har flere ganger fått stor internasjonal oppmerksomhet for sitt skarpe søkelys på hvilke bilder bistandsbransjen bruker for å trekke oppmerksomhet til hjertesakene sine.

Det er den norske organisasjonen Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond (SAIH) som står bak arrangementet. SAIH mener at bistandsbransjen for ofte har brukt klisjeer og spilt på fordommer om fattige land når de lager sine kampanjefilmer.

Sterk historie om syriske hjelpere

Utmerkelsen for årets beste video kalles Golden Radiator og gikk i år til organisasjonen White Helmets i Syria. Videoen forteller med enkle virkemidler en sterk historie fra den desperate kampen for å redde sivile overlevende ut fra hus som er bombet med primitive tønnebomber.

Se vinner-videoen ved å klikke her.

– Mediene er overfylt med historier om hjelpeløse syrere på flukt. Denne filmen presenterer en helt annen side. Den forteller om syrere som risikerer liv og helse for å hjelpe sine medmennesker. Filmen viser ikke minst at man kan fortelle en sterk og visuell fortelling, uten stereotypiske bilder, sier Nicklas Poulsen Vik, leder i SAIH, i en pressemelding.

Flere andre gode kandidater nådde ikke helt opp. Blant de høyest nominerte var også videoen "Zalissa’s Choice" som er en lavmælt og humoristisk historie fra en landsby i Burkina Faso. Filmen er laget på oppdrag av den nederlandske hjelpeorganisasjonen Kinderpostzegels. Temaet er arbeid mot tidlig ekteskap.

Organisasjonen WaterAid, som har hovedkvarter i Storbritannia, var også nominert for beste video. WaterAids bidrag er en morsom liksom-reklame for tamponger for menn som skal dra oppmerksomhet mot tabuer om hygiene og menstruasjon og behovet for bedre sanitærforhold i fattige land.

Se de nominerte videoene på SAIHs hjemmesider.

Band Aid-kritikk

I motsatt ende av skalaen fikk sangen «Do they know it’s Christmas» årets Rusty Radiator-pris for den mest skadelige og stereotype videoen. Fjorårets «Do they know it’s Christmas» er en ny utgave av den klassiske Band Aid-sangen med samme navn fra 1984.

2014-utgaven av videoen ble spilt inn av kjente artister for å samle penger til å stoppe ebola-epidemien i Vest-Afrika og falt ikke i smak hos juryen.

Navnene på prisene er hentet fra SAIHs satiriske musikkvideo fra 2012 med tittelen «Radi-Aid: Africa for Norway», som tok bistandsverden med storm. Videoen presenterte en fiktiv afrikansk innsamlingsaksjon av radiatorer til hardt plagede og frysende nordmenn.

Publisert: 18.11.2015 12.37.14 Sist oppdatert: 18.11.2015 12.37.14