Copyright © Norad, tlf. 22242040
- Den politiske ukulturen og korrupsjonen har i all hovedsak utviklet seg etter at flerparti-styret ble etablert, sier opposisjonslederen Lazarus Chakwera. Foto: Gunnar Zachrisen - tlf. 95777718

– Flerparti-styre har økt korrupsjonen

– Malawi har tapt sin moralske kapital, sier lederen av opposisjonspartiet Malawi Congress Party Lazarus Chakwera. Han regnes av mange som den fremste utfordreren til dagens regjering.

Av Gunnar Zachrisen, i Malawi Sist oppdatert: 18.11.2016 13.33.07

Vi møter ham i Kongress-partiets partihovedkvarter, en stor betongbygning preget av fordums storhet. Under diktatoren Hasting Muluzi Bandas ett-partistyre var dette et maktens sentrum. I dag er det et nedslitt oppussingsobjekt, og nesten folketomt.

Malawi er et av Norges viktigste samarbeidsland for bistand, og har siden demokratiet ble innført i 1994 mottatt omlag 5,7 milliarder kroner i norsk bistand. Den gang var entusiasmen stor i Norge for å bistå det fattige landet.

– Vi pleide å være et land som var et forbilde i denne delen av Afrika. Nå har vi fått en politisk ukultur. Penger som skulle vært brukt på utvikling blir stjålet. Så kan du plusse på problemene med ansvarsløshet, ineffektivitet og dårlig arbeidsmoral. Der har du oss i dag, sier Chakwera.

61-åringen regnes av mange som den sterkeste utfordreren til det nåværende regjeringspartiet DPP - et parti som møter sterk kritikk for svak økonomisk styring og manglende evne  til å rydde opp i korrupsjonsproblemene i landet.

Les mer: Samfunnstoppene ble enige om et ran

Utnevner venner og kjente

Opposisjonslederen er kritisk til at utvelgelsen av folk til offentlige stillinger i stor grad skjer på basis av bekjentskaper og partitilhørighet, ikke erfaring og kompetanse. Han har bedt om åpenhet og lovregulering av partienes regnskaper og har tatt til orde for å styrke politiets og ulike kontrollinstitusjoners uavhengighet.

I parlamentet har den tidligere kirkelederen foreslått at Anti-korrupsjonsbyrået skal bli reelt uavhengig, og ikke utpekes av presidenten. Men forslaget falt med åtte stemmers margin.

Chakwera mener at landet ledes av mennesker som i liten grad framstår som forbilder for andre. 

– Du kan lese og høre hva de sier, men de gjør det motsatte. Det er noe av det aller tristeste med det som har som har skjedd, sier han.

Flerparti-styre har økt korrupsjonen

Den tidligere kirkelederen tror at når landets øverste ledere ikke følger sine egne regler, da har det en smitteeffekt. Da vil folk flest følge etter.

Chakwera innrømmer at ikke alt var blendahvitt og vakkert under parti-stifteren Hastings Bandas tid. Det fantes korrupsjon da også, men han mener at den politiske ukulturen i hovedsak har utviklet seg etter at flerpartistyret ble introdusert i 1994.

Den toppet seg under president Joyce Bandas to år ved makten, mener han. Da var det en grov sammenblanding av private interesser og statlige ressurser. Banker ble presset til å bistå i å svindle staten.

– Hadde det ikke vært for mordforsøket på budsjettdirektøren (i oktober 2013, red.anm.), så hadde det kanskje bare fått pågå videre. Det fikk ting til overflaten. Det viste seg at store pengesummer var blitt tatt ut av banker gjennom sjekker. Noen i regjeringen må ha vært involvert, sier han.

"Spis så fort du kan!"

Flere uavhengige kommentatorer vi møter i Malawi påpeker det samme som Chakwera; landet har blitt mer korrupt etter introduksjonen av flerpartistyret - en periode preget av at skiftende eliter har forsynt seg av godene i den tida de sitter ved makten. 

Som en av dem sier: "Under dikaturet til Hastings Banda hadde vi en stabil gruppe av ledere. De følte at de satt trygt i sine maktposisjoner, og trengte ikke å forsyne seg glupsk av rettene som sto på bordet."

Les mer: UD vil følge tett med på Malawis svindel-gransking

Ny bok om Malawi

«Politiske partier har i all hovedsak blitt brukt til å fremme personlige og sekteriske interesser på bekostning av et kollektivt nasjonalt gode», lyder en av konklusjonene i en ny bok om det politiske systemet i Malawi.

Boken "Political transition and inclusive development in Malawi" er et samarbeidsprosjekt mellom forskere ved Universitetet i Oslo og Chancellor College i Malawi. Blant bidragsyterne er statsviteren Boniface Dulani og den norske professoren Dan Banik.

– Malawi er et «hybrid-system» heller enn et demokrati. Det er elementer av fungerende demokrati, som i dag viser tegn til stagnasjon, men det er samtidig ikke et tilbakeslag som gjør at vi kan kalle det et autoritært styre, sier Dulani.

"Politikere er lette å bestikke"

Det er regjeringen og departementene som utgjør det politiske tyngdepunktet i landet, mener han. Parlamentets rolle og innflytelse er foreløpig begrenset.

– Fattigdomsproblematikken slår inn i politikken. De fleste parlamentsmedlemmer er lette å bestikke gjennom å tildele privilegier og økonomisk støtte. Samtidig er kunnskapsnivået lavt og støtteapparatet rundt parlamentarikerne er begrenset. Det er bare en håndfull av dem som forstår dokumentene de blir forelagt, og de har ingen sekretærer til å hjelpe seg, sier Dulani. 

Vi pleide å være et land som var et forbilde i denne delen av Afrika. Nå har vi fått en politisk ukultur.

Lazarus Chakwera, opposisjonsleder

Siste nytt

Publisert: 18.11.2016 13.33.07 Sist oppdatert: 18.11.2016 13.33.07