Organisasjonene ONE og Restless Development har sammen lansert en global kampanje for solidaritet (#StandWithEva), og de har hjulpet Eva og klassekameratene å spre budskapet.

Eva (15) krever rent vann, fikk Obamas støtte

Eva Tolage (15) er fra et landsby i Tanzanias høyland. Hun krever at lederne i landsbyen skaffer alle rent vann. Hun får støtte av president Barack Obama.

Av Kizito Makoye /Dar es Salaam Sist oppdatert: 18.02.2016 12.01.49

Eva Tolage og klassen hennes på Mlowa ungdomsskole har store ambisjoner for fremtiden. Men det er vanskelig for dem være på skole uten tilgang til rent vann, elektrisitet og næringsrik mat. Dette er spesielt utfordrende for jenter som Eva, som i utviklingsland ofte nektes lik tilgang til skolegang som gutter, og som rammes hardest av ekstrem fattigdom.

Svar fra Obama, ikke fra egen president

For en stund siden skrev elever fra Evas skole et brev til Tanzanias regjering. De ba om rent vann og sikre toaletter til skolen sin.

De har fortsatt ikke fått svar.

Litt senere skrev Eva et brev til USAs president Barack Obama, og da fikk hun svar. Obama roste hennes initiativ i en tale han holdt for FNs generalforsamling i september 2014. Verdenslederne som var samlet i FN, ble enige om flere nye globale mål, blant annet rent vann og gode sanitærforhold.

I brevet til president Obama skrev Eva: ”Jeg vil vite hva du og de andre verdenslederne vil gjøre for å sikre at hver eneste jente i landsbyen min og i Afrika får bedre tilgang til rent vann, ressurser og utdanning, og hva dere vil gjøre for å sikre at de globale målene oppnås.”

Eva fikk svar fra president Obama 27. september 2015: ”Jeg vil si til deg, Eva, og millioner av andre som deg, at vi ser deg. Vi hører deg. Jeg har lest brevet ditt, og vi forplikter oss som nasjoner i én verden til å gjøre dette viktige arbeidet”.

Som et av de første eksemplene på at de globale målene inspirerer til grasrothandling, har Eva og hennes lokalsamfunn startet en kampanje for å sikre at løftene som deres ledere ga i form av globale mål, blir oppfylt.

Kampanjen, som nå blir global, er sponset av ONE, en internasjonal lobby-organisasjon med mer enn syv millioner medlemmer, og Restless Development, et ungdomsledet internasjonalt utviklingsbyrå.

– Jeg vil se at lokalsamfunnet mitt får trygt og bærekraftig vann. Jeg vil se at landsbyen min ikke mer plages av sykdommer som kan forebygges. Jeg vil se at mange positive ting skjer med meg, familien min og hele Malinzanga. Hvis vi står sammen om å rope ut budskapet, vil vi bli hørt, sa Eva da kampanjen ble lansert.  

Unge mennesker kan

Eva og hennes skolevenner håper at kampanjen vil bidra til at de kan møte lokale politikere og til slutt bane vei for at løftene som ble inngått av FN, blir en realitet for dem alle.

– Eva og de andre i klassen hennes beviser at unge mennesker kan skape endring i sine lokalsamfunn. Verdens ledere har lovet å oppfylle globale mål som skal fjerne fattigdom, urettferdighet og klimaendringer. Dette lover vi alle innbyggere, sier Margaret Millwa, landdirektør for Restless Development i Tanzania.

– Vi har nå sjansen til å vise verden hvordan disse løftene kan oppfylles her i Tanzania, men vi trenger den kollektive makten fra unge mennesker for å oppnå dette. 

Eva Tolage skrev til president Obama, og fikk svar.
Det er jentene og kvinnene i landsbyen som må hente vann.
Publisert: 18.02.2016 12.01.49 Sist oppdatert: 18.02.2016 12.01.49