Gambias president Yahya Jammeh under AU-møte i januar 2012.
Gambias president Yahya Jammeh (i hvitt) vil innføre strenge straffer mot barneekteskap. Bilde fra et møte i Den afrikanske union (AU) med Sør-Afrikas president Jacob Zuma i bakgrunnen. I Afrika faller andelen jenter som er gift før fylte 18, men utviklingen går langsomt. Foto: Tony Karumba / AFP / NTB scanpix

Gambia og Tanzania stopper barneekteskap

Gambia og Tanzania slår følge med andre afrikanske land som har vedtatt lover mot ekteskap for barn.

Av Asle Olav Rønning Sist oppdatert: 11.07.2016 19.00.50

Gambias president Yahya Jammeh annonserte i forrige uke at barneekteskap heretter skal være forbudt i det vestafrikanske landet. Forbudet omfatter giftemål under 18 år. Jammeh lover strenge straffer for de som inngår slike giftermål og for foreldre som medvirker til å gifte bort barna sine.

– Fra og med i dag er barneekteskap under 18 år ulovlig i Gambia, sa Jammeh ifølge internasjonale nyhetsbyråer.

Straffeansvaret slutter ikke ved foreldrene. Også imamen som leder seremonien vil bli straffet. Til og med bryllupsgjester kan bli holdt til ansvar, ifølge presidenten.

Annonseringen av de strenge straffene mot barneekteskap kom i forbindelse med at Jammeh møtte religiøse ledere ved avslutningen av muslimske fastemåltiden ramadan. Gambia ble i fjor erklært muslimsk republikk.

Ifølge nyhetsbyrået AP og New York Times vil Jammeh ha på plass det nødvendige lovverket i ekspressfart, slik at det er vedtatt før 22. juli og feiringen av den militære maktovertagelsen som i 1994 brakte ham til makten. Jammeh har etter dette flere ganger vunnet valg, sist i 2011.

Skepsis til strenge straffer

Flere kvinneorganisasjoner påpeker at lovgivning ikke vil være nok for å få en slutt på barneekteskap. Isatou Jeng i den gambiske kvinneorganisasjonen Girls Agenda er skeptisk til de strenge straffene som blir varslet.

– Jeg tror ikke det løsningen er å sette foreldre i fengsel, sier hun til nyhetsbyrået Thomson Reuters Foundation.

Aktivisten frykter at strenge straffer kan gi et tilbakeslag i kampen mot barneekteskap. Hun mener at myndighetene heller bør gå i dialog med lokalsamfunn for å til en holdningsendring i forhold til tidlig ekteskap.

Følger flere andre land

Gambia er det siste i rekken av flere afrikanske land som gjør barneekteskap ulovlig. I fjor vedtak Malawi lover mot barneekteskap. I januar bestemte høyesterett i Zimbabwe at ekteskap før fylte 18 år er i strid med landets grunnlov.

I forrige uke sa høyesterett i Tanzania i en kjennelse at giftemål under 18 år er uforenelig med grunnloven. Saken ble fremmet av Msichana Initiative, en organisasjon som arbeider for jenters rett til utdanning i Tanzania.

Kjennelsen er en stor seier for organisasjonen og innebærer at dagens lover som tillater giftemål ned til 15 år (og unntaksvis 14 år dersom det foreligger samtykke fra en rettsinstans) er i strid med grunnloven.

Tanzanias nasjonalforsamling har allerede før kjennelsen tatt skritt i retning av å forby barneekteskap ved at den nylig har forbudt ekteskap blant jenter eller gutter som går i primary eller secondary scholl, det vil si barn og unge opp til alderen 17-19 år.

Lang vei å gå

Tall fra Unicef viser at andelen kvinner i afrikanske land som ble gift før de fylte 18 er fallende. Utviklingen går imidlertid sakte, og fortsatt er det slik at én av tre unge kvinner i Afrika i alderen 20-24 år hadde inngått giftermål før fylte 18. Det er langt færre gutter som blir gift som barn.

Tidlig giftemål er mest utbredt på landsbygda og i den fattigste delen av befolkningen. Nedgangen i barneekteskap har særlig kommet blant de meste velstående.

Barneekteskap fører ofte til at avbrutt skolegang og tapte framtidsmuligheter. Jenter som blir gift som barn er ifølge Unicef mer utsatt for vold i hjemmet enn andre. Mødre under 18 år er dessuten mer utsatt for å dø i barsel.

Norge berømmer nye lover mot barneekteskap

Utenriksminister Børge Brende sier i en pressemelding at utviklingen i de to landene er positiv. Norge oppfordrer andre land til å følge etter og ikke minst sørge for at lovene blir fulgt i praksis.

– Jeg berømmer Gambia og Tanzania for å ta tak i et viktig samfunnsproblem, som krenker jentenes rettigheter til å bestemme over egen kropp, skolegang og arbeid, og som fører til at mange jenter lever et liv i slaveliknende forhold, sier Brende.

Han mener at det svært viktig at det internasjonale samfunnet fortsetter arbeidet for barns rett til å være barn.

– Vi får skrekkrapporter om at barn helt ned i 5-års alder blir solgt som bruder. Et av de viktigste tiltakene for å redusere antall barneekteskap er å sørge for at flere jenter får mulighet til å fortsette og fullføre videregående og høyere utdanning, sier utenriksministeren.

Publisert: 11.07.2016 19.00.50 Sist oppdatert: 11.07.2016 19.00.50