En reise i IS-land

De svenske frilansjournalistene Lennart Hofmann og Andreas Stahl (foto) tar oss inn i småstedet Butig i det sørlige Filippinene der ekstremistbevegelsen Den islamske staten er på frammarsj.

IS på frammarsj på Filippinene

Den islamske staten, IS, er på frammarsj på Filippinene. Det er for det meste unge mennesker som tiltrekkes av ekstremistbevegelsen. Det har ikke bare konsekvenser for øy-nasjonen, men kan bli en trussel mot hele Sørøst-Asia.

Av Lennart Hofmann og Andreas Stahl (foto) / Marawi, Filippinene Sist oppdatert: 12.09.2016 09.54.10

DVD-plater som selges på markedet i den sør-filippinske byen Marawi viser velkjente propagandavideoer fra IS, med halshugde syriske soldater fastspent på kors og væpna menn som jager gisler i oransje overall over ei strand i Libya.

Men den nyeste filmen i serien har fått navnet ”Butig”, etter en liten plass femti kilometer sør for Marawi. Den inneholder utmalende bilder der lokale jihadister halshugger filippinske arbeidere, sammenstøt mellom den filippinske hæren og tungt væpnede  islamister, og unge menn som svinger det svarte IS-flagget.

Dette er DVD nummer 164 i den rask voksende serien av propagandavideoer fra IS. Bare fra denne ene salgsboden på markedsplassen i Marawi selges opp mot ti slike videoer om dagen, ifølge selgeren. Om man går noen skritt til er det IS-flagg å få kjøpt.

Den islamske statens popularitet i byen vokser i takt med gruppas innflytelse på øya. Siden 2014 har fire lokale islamistiske grupper sverget troskap til IS’ selvutnevnte kalif Abu Bakr al-Baghdadi. I januar slo de seg sammen under navnet Jundul Khilafah (kalifatets soldater). De utpekte Abdullah al-Filibini til leder, en mann som er bedre kjent som Isnilon Hapilon, leder for den beryktede terrorgruppa Abu Sayyaf.

IS-ledelsen omtaler sammenslåingen i organisasjonens avis Al-Naba, og kaller al-Filibini ”emiren for kalifatets soldater i Filippinene”. Det vil trolig ikke ta lang tid før den filippinske øya Mindanao blir erklært som en provins (Wilayah) i kalifatet. Derfra er det lett å komme seg til muslimske land som Indonesia og Malaysia, advarer Rohan Gunaratna, terrorismeekspert ved Singapores tekniske universitet.

Men hvor stor er denne trusselen? Vi reiste til Den islamske statens kjerneområder på Filippinene, i provinsen Lanao del Sur på øya Mindanao, for å finne et svar.

Mistet tilliten

Den økte spenningen er tydelig på veien mot Butig, med mange militære kjøretøyer, soldater og sjekkpunkter langs veien. Jihadistene streifer innom landsbyene nå og da, der de vifter med svarte flagg og krever inn penger fra innbyggerne. Med jevne mellomrom støter de sammen med hæren.

I hjertet av Butig møter vi Tajree, kommandant i Moro Islamic Liberation Front (MILF). MILF undertegnet en fredsavtale med regjeringen i mars 2014, men regjeringen har vært treg i å innfri løftene i avtalen, og nye utbrytergrupper har grepet til våpen for å tvinge fram nye forhandlinger.

Tajree har gått med på å bli intervjuet under pseudonym, men ber oss raske på fordi IS-lojale jihadister befinner seg lenger ned i veien. Han kjenner dem personlig, noen er til og med familiemedlemmer. Men han har ikke klart å overbevise dem om å ha tillit til fredsprosessen og forbli lojale mot MILF, sier han.

Tajree: – De føler seg forrådt av regjeringen og har mistet troen på MILF, som forhandlet med regjeringen i årevis. I deres øyne er det bare dem (IS) som er i stand til å forsvare islam og etablere en sann islamsk levemåte.

Han sukker, og fortsetter: – Jeg er bekymret for framtida. Dersom fredsavtalen bryter sammen, vil mange av mine menn slutte seg til dem.

Han viser seg å være sannspådd: Noen dager etter intervjuet sverger over 100 unge MILF-soldater troskap til IS, og godtar al-Fillibini som leder for IS på Filippinene. På en rekke bilder som spres på nettet erklærer de at de har mistet tilliten til regjeringen og sverger å ta revansj mot de vantro.

IS rykker fram

De unge MILF-soldatenes overgang til IS kan merkes i en rekke voldsutbrudd på øya som tydelig bærer IS’ signatur. Soldater og sivile blir halshugd, gisler blir kledd opp i oransje overaller og stadig nye videoer legges ut på nettet, soldater omgitt av svarte flagg maner til hellig krig.

I tillegg virker forbindelsene til IS i Syria og Irak stadig mer genuine. En video som ble lagt ut 21. juni viser en filippinsk og to sørøstasiatiske IS-soldater i spissen for halshuggingen av tre angivelige spioner i Syria. Mennene oppfordrer de av sine landsmenn som ikke kan komme til Syria, om å slutte seg til ”mujahedin i Filippinene”.

Den økte voldsbruken plager imam Mohamed Lakas fra Marawi. Han klager over at ungdommen ”bare tenker på jihad”.

Frustrasjon over den feilslåtte fredsprosessen og vold i muslimske land driver disse ungdommene til internett, der de finner svar på sine spørsmål. Men svarene de finner er overdrevne og misvisende i forhold til Koranen, sier han.

– Om vi forkynner dawah (i denne sammenhengen en ikke-voldelig islam), så svarer de: ”Hvorfor skal vi være fredelige når vi blir angrepet av dem?” De unge hører ikke på oss lenger fordi de tror de vet bedre, sier Lakas.

Hoder og hjerter

Abdul er en av de unge som ble fanget av dette dødbringende budskapet. Han meldte seg frivillig til militær opplæring hos MILF etter at han overvar en preken om undertrykkingen av muslimer i Midt-Østen, som gjorde han ”sint og trist”.

I treningsleiren var det noen som fortalte han at man ikke kunne stole på MILF lenger, på grunn av deres samarbeid med regjeringen. Derfor hoppet han over til den mer radikale gruppen Khilafah Islamiyah Mindanao (KIM), som senere sverget troskap til IS.

Vi møtes i Ilegan, dit han reiste av sikkerhetsgrunner. For ikke å bli gjenkjent bærer han hodetørkle og nekter å oppgi sitt virkelige navn. Han er redd for å bli tatt, både av sine tidligere venner og av den filippinske hæren.

– Jihadistprester forkynner ikke maktbruk. Men deres mål er å trenge inn i ditt hode og hjerte. Etter det vil du finne din egen vei. Din egen vei, men det er den veien de vil at du skal gå, sier han.

I den avsondrede gruppen skjedde radikaliseringen automatisk, fortsetter han. Det ble sagt at muslimer ikke skulle samarbeide med ikke-muslimer, at når du dør i kamp med en kristen eller ikke-muslim er du sikret en plass i himmelen, og at muslimer som ikke lever sammen med andre muslimer er syndige.

– En dag sa de at de som tror på dem og ønsker å komme til himmelen raskt burde dra til Syria, for på Mindanao vil det ta ti år eller mer å finne himmelen. Jeg tvilte på om de hadde rett, men de siterte hele tida vers fra Koranen og Hadith for å underbygge sine påstander. Det er vanskelig å gå mot dem, sier Abdul.

Bare vennskapet igjen

Abdul forlot gruppen da han kom til at  å reise til Syria var ensbetydende med selvmord, som er forbudt i islam. Men han er blant de få, for flere og flere unge mennesker føler seg tvunget til å kjempe for saken.

Abduls gruppe vokste fra å være ti i 2014 til mer enn hundre i dag, sier han. Han anslår at totalt over 2000 filippinere har sverget troskap til IS.

Det gjør Abdul bekymret for framtida. Han mener ekstremistprestenes forkynnelse bør bli forbudt. Det samme bør propaganda-DVDene som blir solgt på markedet, bildene som blir spredd på sosiale medier og bøkene som oppfordrer til vold mot kristne.

For mange av vennene hans vil det være for seint. Noen er døde, to reiste til Syria, andre kjemper fremdeles for gruppen, forteller han.

– Jeg møter dem fortsatt, av og til, og vi slår av en prat. Men vi snakker ikke lenger om gruppen eller om hva de gjør. Det er ikke noen vits i det. Det er bare vennskapet vi har igjen.

Han sukker: - Det vennskapet vil alltid eksistere, men jeg kan ikke gjøre noe for å hjelpe dem. Dersom de dør blir de martyrer, det er hva de tror. Jeg ber til gud om at det må være sant.

 

* Alle navnene er endret, av hensyn til personenes sikkerhet.

Den islamske statens vekst i Sørøst-Asia

Over 1200 personer i Sørøst-Asia (blant dem minst 200 filippinere) har sluttet seg til IS i Syria og Irak. Siden 2014 har det til og med vært en egen malayspråklig milits, Katibah Nusantara, innen IS. Den består utelukkende av sørøstasiater.

Denne gruppen sto angivelig bak det første IS-angrepet i Sørøst-Asia, i Jakarta 14. Januar i fjor. Våpnene som ble brukt kom fra Mindanao, sa Indonesias sikkerhetsminister Luhut Pandajaitan dagen etter angrepet. I tillegg er det flere meldinger om økt samarbeid mellom ekstremistgrupper i Sørøst-Asia.

Jihadistene streifer innom landsbyene nå og da, der de vifter med svarte flagg og krever inn penger fra innbyggerne.
Det florerer med IS-videoer, noen som gjør det lettere for gruppene å rekruttere ungdommer. Faksimile fra video
Publisert: 12.09.2016 07.37.25 Sist oppdatert: 12.09.2016 09.54.10