Judith Owigar
Judith Owigar har startet utdanningsorganisasjonen AkiraChix som lærer unge kvinner programmering. Her er hun på Mesh i Oslo i forbindelse med Care-konferansen om kvinnelig entreprenørskap. Foto: Dana Wanounou

Lærer afrikanske kvinner å kode seg ut av fattigdom

Også i Afrika er det knyttet fordommer til dataprogrammering som noe nerdete gutter driver med. – Det er i ferd med å endre seg, mener IT-gründer. Hun utdanner kenyanske kvinner i koding.

Av Dana Wanounou Sist oppdatert: 23.11.2016 12:16:46

– Jeg vil ha flere afrikanske kvinner inn i IT-bransjen. Kvinner som har gode dataferdigheter kan lettere komme seg ut av fattigdom, sier Judith Owigar.

Hun er gründeren bak en utdanningsorganisasjon i Kenyas hovedstad Nairobi. Nå gjester hun Oslo og Care-konferansen ”New Connections”, om kvinnelig entreprenørskap.

AkiraChix, som organisasjonen heter, driver opplæringsprogram i programmering, grafisk design og entreprenørskap. Den retter seg spesielt mot unge kvinner fra fattige nabolag i Nairobi.

Gjennom et år med intensiv kursing i datateknologi, er målet å utstyre disse kvinnene med ferdigheter som kan hjelpe dem ut av fattigdom.

En av fem unge kenyanere har ikke jobb

Tall fra Verdensbanken viser at nesten én av fem kenyanske unge ikke har jobb. Til tross for at Kenya har øst-Afrikas største økonomi, er ledigheten tre ganger så stor som hos nabolandene Uganda og Tanzania.

Owigar mener at unge kvinner i Nairobi kan bryte sin egen fattigdomsspiral og komme seg ut i jobb, men at noe av problemet er at kvinnene ikke vet hvilke muligheter som  finnes.

– Vi gir dem et verktøy for å komme seg ut av fattigdom. En som kan programmere kan også løse mange problemer, sier hun.

Laget mobil-app som gjør kvinner i Nairobi tryggere

Owigar forteller at en av studentene ved AkiraChix har utviklet en mobil-app som skal bidra til å gi kvinner en tryggere hverdag. Appen har hun kalt ”Nyumba Kumi”, som betyr ”Ti hus”. Appen lar en legge til sine ti nærmeste naboer. Dersom noe skulle skje, som hvis man blir utsatt for et ran eller får ubehagelige tilnærmelser, kan man enkelt kontakte nettverket av fortrolige naboer, som så kan komme en til unnsetning. Ifølge Owigar har mobil-appen blitt veldig populær.

– Slike eksempler viser at man skaper en bedre framtid for Afrika ved å få flere jenter til å utdanne seg innen datateknologi. Utdannede kvinner tar utdannede valg som ikke kun er basert på overlevelse, sier hun.

Sosial kompetanse like viktig som teknisk

Likevel mener gründeren at teknisk kompetanse alene ikke er nok for å klare seg i arbeidsmarkedet. Det er vel så viktig med ferdigheter som å kunne skrive en god epost, jobbe i team eller gi en god salgs-pitch. Dette er ferdigheter Owigar mener speiler det 21. århundret. Derfor er dette en vel så viktig del av studiene som det IT-faglige.

– Mange av kvinnene som kommer til oss mangler disse ferdighetene fordi de kommer fra ressurssvake miljøer. Det er viktig at de lærer seg dette. Gode ledere må kunne inspirere og kommunisere, sier Owigar.

Bekjemper nerdete fordommer

Også i Kenya har IT-bransjen lidd under stereotypier som at man må være en nerdete gutt for å drive med data.

Owigar forteller at hun tidligere kunne føle det litt rart å kle seg jentete og gå inn på et IT-kontor. Slik er det ikke lenger.

– Teknologiens ansikt er i ferd med å endre seg, takket være at flere og flere kvinner utdanner seg innen datateknologi. Dessuten hører jeg  i dag mange menn si at de vil ha kvinnene inn i bransjen, sier Owigar.

AkiraChix
Jenter fra fattige nabolag i Nairobi får opplæring i datateknologi ved utdanningsorganisasjonen AkiraChix. Foto: AkiraChix
Publisert: 23.11.2016 12:16:45 Sist oppdatert: 23.11.2016 12:16:46